2016 jan 05

2015-ben a HiPP Kft. az Év Biogazdasága

Nincs hozzászólás

Szeptemberben ünnepelte 20 éves születésnapját a HiPP Termelő és Kereskedelmi Kft. és decemberben újra ünnepeltként köszönthették a XXVIII. Biokultúra Tudományos Napon a MOM Kulturális Központ Kupolatermében. Ebben az évben ugyanis elnyerték az Év Biogazdasága kitüntető címet, amelynek oklevelét és a díját a konferencia záró programjaként dr. Bódi Csaba a cég ügyvezetője vette át Czeller Gábortól a Magyar Biokultúra Szövetség elnökétől és dr. Zsarnóczay Gabriellától, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület elnökétől. Ebből az alkalomból kértem meg a kitüntetett cég ügyvezetőjét, ismertesse a HiPP márkanéven ismert bébiétel termékek sikertörténetét hazánkban.

– Cégünk több mint húsz éve aktív részese a biotermékek piacán a termeltetésnek és feldolgozásnak. 1993-ban, amikor a cégnél kezdtem az egyik első feladatunk volt, hogy az üzem felépítése előtt alakítsuk ki a nyersanyagok beszállítói körét.

– Ezek valamennyien biotermesztők közül kerültek ki?

– Mivel cégünk szerződéses termeltetés keretében szerzi be a nyersanyagokat, így a feltételeknek megfelelő, kiválasztott termelőkkel kötünk szerződéseket és nem a szabad piacon vásároljuk a nyersanyagainkat. Ennek nyomós oka van, mert csak így tudjuk garantálni a teljes körű biztonságot a bébiételeinkhez. Ezért a munka a talajok nehézfémek és növényvédőszer-maradványok elemzésével kezdődik, de kiterjed a gyümölcsösök lombvizsgálatára és a nyersanyagok analitikájára is. Ez a széleskörű laboratóriumi elemző munka előzi meg nyersanyagok felhasználását és amennyiben a minták megfelelő eredményt adnak, csak akkor állunk neki a termelésnek.

– Gondolom, képzett szakembergárdát igényel ez a feladat.

– Kertészmérnök, agrármérnök munkatársaim segítik a termeltetés folyamatát, az egész vegetációs időszakban többszöri alkalommal ellenőriznek, javaslatot, tanácsot adnak, hogy minél hatékonyabban tudjunk dolgozni, valamint ellenőrzik a betakarítás, és a feldolgozás menetét is. Kizárólag a minden tételre kiterjedő vizsgálatok után kerülnek az üzemünkbe a nyersanyagok.

– Ez a feladat hány embernek ad munkát a cégnél?

– Közel 200 munkatársa van a Hipp Kft-nek.

– És mekkora mennyiséget készítenek el ilyen szigorú feltételek mellett?

– Éves szinten 90 millió darabot meghaladó mennyiségű bébiételt gyártunk. Ennek 85%-a exportpiacra megy, a fennmaradó részt értékesítjük Magyarországon. Piacaink Nyugat- és Kelet-Európa, de Közel- és Távol-Keletre is szállítunk. Összességében 38 országba jutnak el a termékeink.

– Ekkora nyersanyag mennyiségre hazai termelőkkel tudnak szerződni?

– A nyersanyag beszállításnál, amennyire lehetséges, magyar beszállítói körre támaszkodunk. Fő nyersanyagaink sárgarépa, burgonya, hagyma, paprika, csemegekukorica, borsó, sütőtök, illetve a növényi termékek emellett magyar szürke marhát, borjút és baromfit is feldolgozunk. 2014-ben több mint 7000 tonna ökológiai gazdálkodásból származó nyersanyagot dolgoztunk fel.

– A HiPP felirat a bébiételeken egyúttal a biominőség garanciája is?

– A vásárlók számára a bio bébiételek egyértelműen a prémium kategóriát képviselik. A bébiétel bizalmi termék. Nagyon fontos az, hogy a termelő, a feldolgozó üzem, a bébiétel előállítója megfeleljen annak az elvárásnak, amelyet egy szülő támaszt vele szemben, azaz csak a legjobbat a nyújtsa gyermekének. A piacon a biotermékek mellett természetesen ott vannak a konvencionális termékek is, mint piaci szereplők. Az egyértelműen látszik, hogy a bio bébiétel-gyártásnak is megvannak a sajátos adottságai, illetve kihívásai, ugyanis nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb vetélytársunk, versenytársunk is, amelyik bio bébiételt gyártott, kivonult a piacról.

– Mint laikus fogyasztó azt gondolom, hogy egy ilyen kitüntető cím elnyeréséhez a fogyasztók véleménye is hozzájárult.

– Az Év Biogazdasága címet, mint ahogy azt Czeller elnök úr elmondta, az idei évtől a Biokontroll ellenőreinek a javaslata alapján összeállított listából választja ki az Év Biogazdaságát a Magyar Biokultúra Szövetség Vezetősége, többségi szavazással. Ez a jelölési és kiválasztási rendszer biztosítja, hogy csak a legjobb, legkorrektebb, legjobban felkészült gazdaság kerülhessen a díjazottak közé.

– Hallhatnánk valamit a jövőről, tervekről?

– A jövőre nézve pozitívak a fejlődési tendenciák, annak ellenére, hogy a gyermekek születési száma nem növekszik, mint azt a statisztikákból is tudjuk, de a bébiételből a kevesebb gyermek részére igyekeznek megadni a minél jobb minőséget, és emiatt a mi termékeinknek is biztos a piaca.

Mint említettem nem csak a nyugat-európai piacokon, hanem távol-keleti piacokon is növekvő igénnyel találkozunk. Ez egy nagyon fontos kihívás és feladat a számunkra, hogy a növekvő nyersanyag-igényt, minél nagyobb arányban a magyar beszállítói körünkben termelt nyersanyagokból biztosítsuk.

– Köszönöm a beszélgetést s további sikereket kívánok az olvasók és magam nevében is ezen az igényes piacon!

Inczédy Péter
(Biokultúra 2015/6)

[felül]