2009 nov 30

Glifozát – út a modern betegségekhez

A mangán fontos, de gyakran figyelmen kívül hagyott tápanyag, amelyre a szervezetnek kis mennyiségben van szüksége több alapvető funkció ellátásához. Egy új vizsgálat eredményei – amelyben tehenekkel Roundup®-Ready genetikailag módosított takarmányt etettek – a tehenek mangán-szérumának súlyos csökkenését mutatták.

A Roundup® aktív összetevője a glifozát, ami súlyos mangánszint-csökkenést eredményezett a növényekben is. Jelen kutatás során a mangán fiziológiával és az ahhoz kapcsolódó béldiszbiózissal, valamint az autizmussal, Alzheimer kórral, depresszióval, szorongásos szindrómával, Parkinson-kórral, valamint a prion betegségekkel összefüggő hatását vizsgálták.

Az agyban lévő túl nagy mennyiségű glutamát összefüggése az autizmussal, az Alzheimer-kórral, valamint egyéb neurológiai betegségekkel, a mangán hiánnyal magyarázható. A mangán tartalmú szuperoxid-dizmutáz enzim védelmet nyújt a mitokondrium oxidatív károsodásától. A mitokondriális rendellenesség egyik legjellemzőbb megnyilvánulása az autizmus és az Alzheimer-kór. A kondroitin-szulfát szintézis a mangánszinttől függ, hiánya csontritkuláshoz és csontlágyuláshoz vezet. Az autistáknak nincs elegendő mennyiségű lactobacillusa, aminek az antioxidáns hatása a mangán szinttel áll összefüggésben. Lactobacillus probiotikumokkal kezelhető a szorongás, ami az autizmus és a krónikus fáradtság társbetegsége. A csökkent mennyiségű bél-Lactobacillus az olyan patogének, mint például a Salmonella – ami ellenálló a glifozát toxicitással szemben – elszaporodásához vezet, amiben a mangánhiány persze ugyancsak szerepet játszik.

A spermiumok mozgékonysága is függ a mangán szinttől, ez magyarázatot adhat a növekvő arányú terméketlenségre és születési rendellenességekre.

A kutatás ugyanakkor azt is megállapította, hogy a táplálékkal bevitt megfelelő mangán ellátottság mellett a glifozát az epesav homeosztázis károsító hatásán keresztül elősegíti a toxikus mennyiségű mangán felhalmozódást az agytörzsben, ami Parkinson-kórhoz és prion betegségekhez vezet. www.surgicalneurologyint.com


Az USA mezőgazdasági minisztériuma állítása szerint az élelmiszerek növényvédőszer­maradékai biztonságos mértékűek. Lássuk miért tévednek!

Kutatások bizonyítják, hogy a növényvédőszerek és más mezőgazdasági vegyszerek neurotoxikus hatásúak, amelyek károsíthatják az idegrendszert. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint a gyomirtószerek 60%-a, a gombaölőszerek 90%-a és a rovarölőszerek 30%-a is karcinogén. Valamennyi méreg ezek közül engedélyezett a konvencionális gazdálkodás során, és számos közülük az asztalra is kerülhet a konvencionálisan termesztett zöldséggel, gyümölccsel. A genetikailag módosított növények és a talaj fertőtlenítőszerek ugyancsak növekvő felhasználásával a feldolgozott élelmiszerekben is növekszik a vegyszerterhelés.

A megoldás természetesen az, hogy amennyire csak lehetséges, korlátozzuk a mérgeknek való kitettséget, esélyt adva a szervezetünknek, hogy megsemmisítse a kivédhetetlenül bekerülő káros anyagokat. Bizonyos élelmiszerek, mint például az erjesztett élelmiszerek ugyancsak segíthetnek méregteleníteni ezeket a vegyszereket.

Valamennyi ismert kockázat ellenére az USA mezőgazdasági minisztériuma mégis kitart amellett az álláspontja mellett, hogy nincs aggodalomra ok az élelmiszerek növényvédőszer maradékait illetően. Az ügynökség legutóbbi jelentése szerint a bevizsgált élelmiszerek több mint felében volt kimutatható növényvédőszer maradék, de állításuk szerint a legtöbb a biztonságos tartományon belül van.

A Reuters jelentése szerint az USA mezőgazdasági minisztériuma nem végez vizsgálatokat az egyik legelterjedtebb és legkárosabb mezőgazdasági vegyszerre, a glifozátra, a rendszeres vizsgálat rendkívül magas költségeire hivatkozva.

Számos genetikailag módosított növényt permetezhetnek közvetlen glifozáttal, miközben rengeteg fogyasztói és egészségügyi csoport attól tart, hogy az élelmiszerekben lévő szermaradék ártalmas az emberi egészségre, még akkor is, ha a kormány azt állítja, hogy a növényvédőszerek biztonságosnak tekinthetőek. Az egyik legfrissebb tanulmány szerint, amely a glifozát hatását vizsgálta az amerikaiak egészségére nézve, közben azt is feltárta, hogy a glifozát mind a növényeknél, mind az állatoknál számos anyagcsere folyamatban okoz zavart. www.organicconsumers.org


Az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak való kitettség becsült költsége az EU-ban évente meghaladhatja a 150 milliárd eurót

A vegyszerek az egészségügyi állapotban többek között alacsonyabb IQ szintet, férfiaknál fellépő terméketlenséget, cukorbetegséget, elhízást idézhetnek elő. A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szakfolyóiratban megjelent új közgazdasági elemzés megállapította, hogy az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak való kitettség évente alighanem meghaladja uniós szinten a 157 milliárd eurót, tekintettel a tényleges egészségügyi költségekre, valamint a kieső jövedelemszerzésre. A szerzők Brüsszelben mutatták be eredményeiket az Endokrin Társaság 97. éves találkozóján. A kutatók azt állapították meg, hogy a terméketlenség, a férfiak szaporodási zavarai, a születési rendellenességek, az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az idegrendszeri és tanulási zavarok részben az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak tulajdoníthatóak. A 157 milliárd euró csak óvatos becslés, ami az európai GDP 1,23%-a, de ezek a költségek ténylegesen akár a 270 milliárd eurót, azaz a GDP 2%-át is elérhetik.

Az elemzés kimutatja, hogy a széleskörben alkalmazott endokrin rendszert károsító vegyi anyagok milyen döbbenetes költséget jelentenek a társadalom számára. A 18 főből álló kutatócsoport 8 európai országot elemzett. Az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok utánozzák, blokkolják vagy zavarják a szervezet hormonháztartást. Az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA) is, ami megtalálható a hőpapírokban (pl. bolti bizonylatokban, bankkártyás fizetési bizonylatokban), fémkonzervdobozok belső bevonatában, vagy bizonyos ftalátok, amelyek megtalálhatóak a műanyag termékekben és kozmetikumokban, vagy ide tartozik még például az égésgátló klórpirifosz is, amely növényvédőszerben is található. Közel az emberek 100%-ának szervezetében van kimutatható endokrin rendszert károsító vegyi anyag.

Az elemzés kiterjedt a kórházi tartózkodás, az egészségügyi szolgáltatások és házi betegápolás közvetlen költségeire és egyéb egészségügyi költségekre. A kutatók az olyan közvetett költségekre is végeztek becsült számításokat, mint például a kiesett munkavállalói termelékenység, a korai elhalálozás vagy a rokkantság.

Annak ellenére, hogy ez az elemzés az Európai Unióra korlátozódott, a betegségek, illetve a kitettségnek tulajdonítható költségterhek valószínűleg azonos nagyságrendűek az Egyesült Államokban és a világ más részein is.

A kutatók megállapították, hogy az EU-ban a legnagyobb költségtényezőt az intelligencia hanyatlás és az organofoszfátokat tartalmazó növényvédőszereknek születés előtti kitettségnek tulajdonítható értelmi fogyatékosság jelenti. A tanulmány becslése szerint a meg nem született gyermekek utáni társadalmi költség 46,8 milliárd és 195 milliárd euró között mozoghat évente. Közel 13 millió IQ pontveszteség és további 59 300 értelmi fogyatékossággal összefüggő eset jelentkezik évente az organofoszfátoknak való kitettségnek következtében.

A felnőttkori elhízás összefügg a ftalátoknak való kitettséggel, ami a második legmagasabb, 15,6 milliárd euró becsült költséget jelenti. www.endocrine.org


Egy pohár vörösbor felér egyórányi edzőteremmel

Egy új kutatás szerint ha az edzőterem helyett inkább a kocsmát választjuk, lehet, hogy az nem is olyan rossz. A kanadai Alberta egyetem által vezetett kutatás megállapította, hogy a rezveratrol, amely vegyület a vörösborban is megtalálható, hasonló azokhoz a vegyületekhez, amelyek az edzés során szabadulnak fel bennünk. A kutatásvezető szerint ezek a megállapítások azoknak kedveznek igazán, akik nem tudnak tornagyakorlatot végezni.

A rezveratrolról megállapították, hogy ugyanúgy fejleszti a fizikai teljesítményt, a szívműködést és az izomerőt, mint amit egy edzés nyújt. A rezervatrol azokon a betegeken segíthet, akik szeretnének sportolni, de fizikailag képtelenek, mivel a rezveratrol képes utánozni számukra a testmozgást vagy javítani csekély mennyiségű testmozgásukon, amire maguktól képesek.

A vörösbor egészségügyi előnyeiről folytatott vitákról részletes anyag áll rendelkezésre. Tanulmányok szerint, aki naponta egy pohár vörösbort iszik, annál kisebb valószínűséggel alakul ki demencia vagy rákos megbetegedés, jót tesz a szívének, gátolja az öregedését és a vércukorszintjét is szabályozza, valamint fellendíti a pulzusszámát is. A kísérleteket nem emberekkel végezték, hanem patkányokkal. A rezveratrol bevitel ugyancsak növelhető kékáfonyával, mogyoróvajjal, piros szőlővel, étcsokoládéval, mindemellett természetesen a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen. www.mydaily.co.uk


2015 – A Talaj Nemzetközi Éve

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2015-öt a Talaj Nemzetközi Évének nyilvánította, melynek célja a talaj fontosságának megértetése és a tudatosság növelése az élelmiszerbiztonság és az alapvető ökoszisztéma működésének szempontjából.

Az Ökológiai Kutatóközpont (The Organic Research Centre) az egyike azon 120 nemzetközi partnernek, amely a Mentsük meg Talajainkat (Save our Soils) mozgalom keretében a talaj fontos üzenetét hivatott terjeszteni. A kampány célja a fogyasztói tudatosság növelése a talaj egészséghez, élelmiszerbiztonsághoz, valamint éghajlathoz fűződő fontosságnak hangsúlyozása. Fel kívánják hívni az emberek figyelmét a degradálódó talajok problémájára és megoldást is kívánnak rá mutatni. Végül, de nem utolsó sorban a kampány célja a fogyasztók aktivizálása, ösztönzése és a jövő hű szolgálatába állítása.

A kampány egyik legfontosabb üzenete, hogy a talajaink védelmére az ökológiai módszerek kínálják a megoldást. A fogyasztókat az ökológiai termékek vásárlására ösztönzik, azáltal, hogy az egészséges élelmiszer kiindulópontja az egészséges talaj. Világszerte gazdálkodók milliói próbálják megmenteni a talajokat a degradálódott talajok helyreállításával, valamint az erózió megelőzésével; az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a széntároló kapacitás növelésével; a talajok áradásokkal és aszályokkal szemben ellenállóbbá tételével; valamint a biodiverzitás serkentésével.

Bár a talaj kérdésköre egész évben napirenden lesz az Organic Research Centre-nél, négy alkalommal külön figyelmet is kap: Talaj Világhete április 19-23; Talaj Ünnep június 26-29; Egészséges Talaj Hét szeptember 5-12; valamint a Talaj Világnapja 2015. december 5-én. http://organic-market.info/news


Válogatta és fordította:
Sárközy Adrienn

(Biokultúra 2015/2)
[felül]