2009 jún 26

A medvehagyma hasznáról


 
A Nyugati-Mecsekben idén már április eleje óta tömegesen virít a medvehagyma (Allium ursinum L.). Illata jellegzetes, sokan szagosnak tartják. Valóban a fokhagymára emlékeztet, de „szagos illata” üdébb, közel sem kellemetlen. Szinte felfrissíti a tüdőt, ha az erdőket járjuk.

medvehagyma

Most, április közepén a korai felmelegedés miatt már túl van a virágzás javán. Miért ezt a különös növényt választottam bevezetőként?

A biológiailag aktív anyagok gyakran a növények egymás melletti élésében játszanak fontos szerepet (allelopátiás hatásuk igazolható), de igen gyakran a növények természetes védekező képességéhez járulnak hozzá. Az ember és a gazdasági állatok viszont közvetlenül vagy feldolgozva fogyasztják a takarmánynak vagy élelmiszernek (fűszernek) alkalmas növényeket. Akadnak bőven kisebb-nagyobb mértékben ártalmas vagy mérgező növények is. Ezek olyan toxikus hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes állatokat (közöttük rovarokat) elűznek vagy elpusztítanak. Legtöbbször az emberre is igen veszélyesek.

A kivont és tisztított hatóanyag nem egyszer gyógyszerként is ismertté válik, pl. a dísznövényként Magyarországon is termeszthető rózsameténg (Catharanthus roseus, korábban Vinca rosea) erős hatású alkaloidjaiból, a vinblasztinból és vinkrisztinből főleg gyermekkori leukémia gyógyítására alkalmas orvosságok készülnek.

A legtöbb gyógynövény ún. „teadrogot” szolgáltat, vagyis huzamos ideig is használható, mérgező hatásuk nincs. Sorozatunk első példanövénye, a medvehagyma is ilyen. A sorozat következő cikkében majd az orvosi székfűről, azaz kamilláról írunk. Most csak azért említjük meg, mert hazánkban ez a legismertebb olyan gyógynövény, ami szakszerűen megszárítva teadrogot szolgáltat. Már most hangsúlyozni kell (ami Olvasóinknak szinte természetes), hogy a kamilla sem tartalmazhat testidegen vegyületeket (xenobiotikumokat, közöttük főként növényvédőszer-maradványokat, továbbá enzimeket gátló nehézfémeket), mint ahogy nem lehet szennyezve mikrogombákkal és betegséget okozó baktériumokkal sem. Főként a Salmonella veszélyes, mivel súlyos, hasmenéssel járó betegséget okoz. Emiatt a teadrogokra nézve követelmény, hogy nem tartalmazhatnak semennyit sem ebből a baktériumból. A penészes gyógynövény pedig – ez is szinte természetes – ártalmas. Mindezekről a sorozatban ott lesz szó, ahol a probléma aktuális és fontos.

A növény közelebbről

A növény közelebbről (Földi Mihály felvételei)

Térjünk vissza a medvehagymára! Üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők növénye, néhol tömegesen, máshol (ha nedves, árnyékos helyre kerül) elterjedhet. Pl. a Szigetköz egyes ártér mentes részein (pl. a mosonmagyaróvári öreg erdőben) sűrű állományt képez. Csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik. Mindenképpen árnyékos és nedves helyet igényel. Üzemi termesztését eddig nem kísérelték meg, de erre nincs is szükség.

A Mecseken a természetvédelmi hatóság külön engedélyével, előre kijelölt helyeken, kíméletes kézi szedéssel (taposás mentesen) gyűjthető. Szigorúan védett területen tilos letépni. Szerencsére hagymái révén felújul. Mégis óvni kell az erdei életközösségeket, hiszen a gyűjtők figyelmét külön felhívják arra, hogy a ritka és védelemre szoruló turbánliliomot vagy a salamonpecsétet nem szabad károsítani, a medvehagyma között helyenként megjelenő gyöngyvirág pedig mérgező. Az Allium ursinum tehát virágbimbós vagy virágzó állapotban jól felismerhető, a gyakorlott gyűjtő a nem útmentén növő példányokról könnyen leszakítja a rövid nyéllel rendelkező, kellemes illatú, széles, sötétzöld leveleket.

A Baranya megyében található baksai gyógynövény-feldolgozó üzem (Schmidt und Co. Kft.) a nyers és mélyhűtött, valamint a kíméletesen szárított leveleket exportálja, sőt egyik gyógyteáját, melyet az egyetemi laboratóriummal közösen fejlesztett ki, hatásos vérnyomás-csökkentő és érelmeszesedés-gátló (az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével „Melius Medvehagymás teakeverék” néven ismert). Különösen a nyers levélnek antibakteriális hatása is van (gyomor- és bélfertőzések ellen alkalmazható). Fő hatóanyaga ugyanaz az allicin, ami a fokhagymában is megtalálható.

Gyógyászati felhasználása mellett a friss vagy a mélyfagyasztott levél a mai konyhában újra népszerűvé vált, miután a népi táplálkozásban már régóta alkalmazzák. Erre utal egy most megjelent, szakmai szempontból is kitűnő kis könyvecske „Orfűi medvehagyma kincseskönyv” címmel (a Szamárfül Kiadó gondozásában, Nagy Bandó András szerkesztésével). A könyv sok ételreceptet is közöl. A zöld levélből készített szárított por kitűnő ételízesítő. A medvehagyma tehát „sikernövény”, ellenőrzött körülmények között megfelelhet a biotermék minősítésnek, akár magyar különlegességnek is számít.

Dr. Szabó László

 

Gyógy- és fűszernövények »

[felül]