2015 feb 25

A transz-atlanti szabadkereskedelmi megállapodás bios (és hazafi) szemmel

Nincs hozzászólás

A demokrácia legnagyobb „dicsőségére” az EU bürokratái és az Egyesült Államok üzleti körei a nyilvánosság teljes kizárásával évek óta készítenek elő egy egymással kötendő szabadkereskedelmi egyezményt (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP), amely rólunk szól, de szinte semmit nem tudhatunk róla! Nem véletlenül! Ha a kiszivárgott információk igazak – és sajnos e romlott kor tendenciái szerint a valóság sokkal rosszabb szokott lenni, mint az előszele –, akkor a megállapodás végveszélybe sodorhatja számtalan nemzeti vívmányunkat, sőt azokat az Uniós – EU polgárok által kiszorított – intézkedéseket is, amelyek talán még esélyt teremtenének az európai kultúra számára a túlélésre akár Európában, akár odaát.

A két világban működő szakmai megközelítés különbségét jól mutatja a GMO-k engedélyezése: az USÁ-ban az üzleti élet irányította „lényegi azonosság”, az Unióban az elővigyázatosság alapú (lehetőleg) „soha nem ártani” értékelés. Az eredmény ismert: az USÁ-ban több száz géntechnikailag (esetenként többszörösen) módosított fajta termesztése, sok fajból, az EU-ban két fajt (kukorica és burgonya) érintő két „esemény” engedélyezése. Az iparszerű (természettől elszakított) mezőgazdaság tombol mindkét térségben sajnos, de odaát még közel száz olyan vegyszert használhatnak, amelyet ideát betiltottak egészséget, vagy környezetet romboló tulajdonsága miatt. Ráadásul a herbicid-toleráns GM fajták miatt egysíkúvá vált gyomirtószer használat elképesztő hatást váltott ki az egészségre, környezetre odaát. Ki szeretne olyan élelmiszert, ivóvizet fogyasztani, amelytől az anyatej vegyszertartalma több százszorosan haladja meg az EU ivóvíz normájában rögzítettet határértéket*?

A monokultúrás, GM növénytermesztésből, tömegtakarmányt mellőző, hormonnal növekedésre, tejtermelésre serkentett állatok termékeiből, a több ezer féle adalékból álló „junk food” („ócska kaja”;) – Isten bocsássa meg nekem – szemmel látható, embert torzító hatásai a fogyasztókra már most is riasztó és akkor még nem is beszéltünk a láthatatlan hatásokról!

Az egész megállapodásban az fogadható el a legkevésbé – egyszerűen sátáni –, hogy a profit, az üzlet „szentségét” mindenek fölé helyezve meg akarja akadályozni nemzetek, államok, közösségek önvédelmének lehetőségét! A megállapodás tervezete tartalmaz egy olyan kitételt, amely üzleti érdekek vélt sérelme esetén a befektető (pl. egy multinacionális cég) egy „független” magán „bíróság” (ISDS) előtt támadhatja az akadályozót, például Magyarország demokratikusan megválasztott kormányát az alaptörvényben rögzített GMO mentesség megszüntetése, esetleg az elmaradt üzlet miatti „kártalanítása” érdekében.

Bár az EU bürokratái keresik ennek kizárását, most úgy tűnik, hogy az EU bármelyik tagállama megvétózhatja a megállapodást! A magyar kormány részéről időnként tapasztalunk bíztató jeleket: „az élelmiszerek maradjanak ki”, „nem kérünk az államok feletti bíráskodásból” stb. Kívánjuk, hogy Magyarország és az EU más tagállamai is érezzék át felelősségüket és akadályozzák meg a kizárólag profit-orientált gazdaság térnyerését!

A teljesség igénye nélkül nézzük, hol kaphatjuk, mi biosok (és hazafiak) a halálos sebeket!

A gazdag, fizetőképes piac elszipkázhatja a minőségi élelmiszert, a szegényebbeknek jut majd a maradék, végveszélybe kerülhet a GMO mentességünk, helyi élelmiszer helyett jön az utaztatott, a verseny-helyzet miatt kényszerből az EU-ban is leépítik a termelés állatjóléti, egészségügyi és környezeti korlátait, a kivont vegyszerek „reaktiválódnak”, lejárt szennyező „technológiák” újraélednek, a fajtahasználat a „világfajtákra” szűkül, eltűnhet a hagyományőrző gazdálkodás, sablonossá válik a képzés, a gazdag még gazdagabbá, a szegény még szegényebbé válhat (ország is, cég is, ember is) stb.

Ha tetszik, ha nem: a gonosz és a jó vívja ma élethalál harcát és nem az óceán a választó: itt vannak a jók, ott a gonoszok, vagy fordítva! A választóvonalat a szándék húzza: profit kell, vagy a jövő?

dr. Roszík Péter
Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke
(Biokultúra 2015/1)

[felül]