21 okt 2009

Amire nyáron is ügyeljenek a bioméhészek

Nincs hozzászólás

Amire nyáron is ügyeljenek a bioméhészek


 

Bár most a nyár elején még a méhészkedés és méztermelés örömeit, esetleges bánatát értékeljük, már kezdődik a munka a méhészek és a méhek részére a következő év megalapozásához is.

Jól ismert, hogy a méhcsaládok fejlődése, kiterjedése többnyire júniusban tetőzik. Ahogy a méhek az időjárás és méhlegelő lehetőségeihez alkalmazkodnak, úgy kell a méhésznek is alkalmazkodva irányítani a családokat a biztonságos és egészséges méhtömeg megteremtésére. Amennyiben elérhető a hatalmasra duzzadt családok fenntartásához, szaporításához a helyi méhlegelő, könnyebb a dolgunk. Ellenkező esetben mérlegelhető a vándorlás. Akác után, kedvezőtlen esetben jelentős fogyást mutathat a mérleg, ill. a kevés tartalékot gyorsan felélik a családok. Tehát figyeljünk erre, mivel később nehezebb a sok gyűjtő méh elvesztése után visszaállítani a családok jó kondícióját, amely az összes betegség megelőzésének feltétele.

Apis mellifera faj carnica (krajnai) fajtájú méhanya az ún. udvarával

Apis mellifera faj carnica (krajnai) fajtájú méhanya az ún. udvarával

Nézzük át a főhordás után, hogy minden anya rendben petézik-e, ill. feljegyzéseinkből tudjuk, hogy milyen korúak. A megrajzott családokat külön ellenőrizzük, mindenhol sikeres volt-e a párzás, szükséges-e a méhész segítsége. Amennyiben saját anyanevelésből pótolható a veszteség, illetve a cserére kijelölt családoknál is megoldható az anyásítás, figyelmesen járjunk el.

Az anyásítást, elfogadást sok körülmény befolyásolja:

 • biztosan anyátlan-e a család;
 • van-e fiasítás, ha igen milyen korú (pete, álca, báb);
 • nincs-e párzatlan anya, esetleg már álanya;
 • van-e hordás;
 • milyen a család korösszetétele, hangulata stb.

A fenti tényezőkből néhány biztonságosan kizárható, illetve a méhész által orvosolható.

Fedett, érett anyabölcsők

Fedett, érett anyabölcsők

Előfordulhat, hogy adott időben a saját tartalék családokból, vagy a rendelkezésre álló pároztató kaptárokból nem tudjuk kielégíteni az anyaszükségletünket. Ilyenkor forduljunk megbízható tenyésztőhöz, anyanevelőhöz. Az időben elvégzett anyásítás, vagy a nem megfelelő teljesítményű, betegséget örökítő, esetleg már öreg méhanyák cseréje biztosan megtérülő „befektetés”. Ne halogassuk, mert a család látja kárát és a következő méhlegelőt, hordást sem tudjuk majd kihasználni! Ne felejtsük az Örösi Pál Zoltántól származó egyszerű számtant arra az esetre, ha a családra bízva történik a pótlás:

 • az új méhanya kifejlődése: 16 nap;
 • nászrepülés, párzás: + 7-14 nap;
 • az új dolgozók kelése: + 21 nap;
 • az új gyűjtőkorú méhekig: + 20 nap;

azaz eltelik kb. két hónap! Erre nem érdemes alapozni, hiszen az aktív, nyári periódus a mi éghajlatunkon nem túl hosszú és a nyár második felétől már nem terjeszkedik a család.

Keltetőszekrényben a kelés előtti bölcsők (ellenőrzés miatt 180 fokkal felfelé elfordítva) (A szerző és Kovács László felvételei)

Keltetőszekrényben a kelés előtti bölcsők (ellenőrzés miatt 180 fokkal felfelé elfordítva)
(A szerző és Kovács László felvételei)

Hazánkban a kereskedelmi célú méhanyanevelés csak állami ellenőrzéssel folytatható, erről többek között az Állattenyésztési Törvény is intézkedik. A Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete (MMOE) telepi engedéllyel rendelkező tagjairól a Méhészet szaklap és a www. mehtenyesztok.hu oldalon tájékozódhatunk. A méhanya elfogadtatásának Kovács László vanyarci méhtenyésztő által javasolt formája röviden:

 1. Az öreg méhanya eltávolítása után azonnal, de lehetőleg fél órán belül helyezze be az új méhanyát fogadtatásra.
 2. A fogadtatáshoz a kísérő méheket távolítsa el a zárkából. Ennek legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja, ha egyik kezével méhészkalapba belenyúlva a zárka tartalmát belerázza, s az anyát visszasétáltatja a zárkába, miközben ezalatt a másik kezével karján összefogja a kalap száját.
 3. A zárkát a fészekbe helyezze be két fias keret mézkoszorújához szorítva. Az anya szoktatása végett 3 napig tartsa zárva a kijáródugó nyílását.
 4. A három nap elteltével állítsa kirágósra a zárkát és biztosítsa a méhcsalád teljes nyugalmát. Az anya elfogadásáig füstölés, szállítás, kaptárbontás stb. kerülendő!
 5. A kirágóra állítást követően 4-5 nap elteltével ellenőrizze a fogadást. Amennyiben petét talál, nem szükséges az anya keresgélése. Viszont, ha az anyát megtalálja, de pete még nincs (hosszadalmas kibocsátáskor előfordulhat), akkor 2-3 nap elteltével ellenőrizzen újra.

Tudomásul kell vennünk, hogy amennyiben az öreg anyát eltávolítva a méhcsaláddal egy új anyát kívánunk elfogadtatni, az a méhek szempontjából nézve durva, erőszakos beavatkozás, amire nem minden esetben reagálnak nekünk tetsző módon. 100%-os eredménnyel bíró eljárás ezért nem létezik. A leghatékonyabb módszer, ha előre pincéztetett söpört rajhoz helyezzük be fogadásra a méhanyát. Ezen az úton nyert kölyökcsaládok pedig jó eredményességgel felhasználhatók egyesítés módszerével a törzscsaládok anyásításához. Ez a módszer viszont sokak számára nehézkes: felszerelések – rajládák, üres kaptárak, szabad keretek – hiánya, vagy épp a söpört raj méhszükséglete, illetve a végrehajtáshoz szükséges idő jelenthet akadályt.

Tehát tanulmányozzuk a szakirodalmat, kérjünk tanácsot tapasztaltabb méhésztársaktól is!

Az anyásítandó családoknál hosszabb-rövidebb ideig megbomlik a fiasítás összetétele, pl. kikel a fedett rész és csak pete, álca található néhány napig. Jó alkalom kínálkozik ekkor az atka elleni védekezésre! A kifejlett méheken tartózkodó atkák irtása sokkal eredményesebb, ill. a nyitott fiasításban is jobban támadható a Varroa destructor, mint a viasszal fedett báboknál. Használjuk ki védekezésre a rendelkezésre álló napokat (timol, hangyasav, de oxálsav is jó ilyen állapotban), a lehullott atkákat számoljuk meg többször is néhány nap elteltével a kezelések után, ha van higiénikus aljdeszka a család alatt.

Dr. Szalai Tamás
(Biokultúra 2009/3)

 

Rovat: Méhészet »

[felül]