2007 Már 04

Ayurveda – Egy ősi gyógymód az ökológiai állattartás szolgálatában

Nincs hozzászólás

Napjainkban az egyre növekvő mértékű környezetszennyezés és ennek egyre intenzívebben érezhető káros egészségügyi hatásai következtében az állattartásban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetes, ökológiai módszerek.

Mutatja ezt az is, hogy a termelésnek ez a formája kiemelt támogatást élvez az Európai Unión belül. A biominőségű húskészítmények, tejtermékek és tojás előállítása új lendületet adhat a magyar állattartásnak, mivel a jelenlegi tendencia alapján e termékek iránt a kereslet várhatóan hosszú távon dinamikusan nőni fog.

Az 5000 éves indiai Ayurveda gyógyászat módszerein alapuló készítmények előállításánál évezredes tapasztalatok párosulnak a legújabb kutatási eredményekkel és a legfejlettebb technológiákkal.

Az ayurvedikus állatgyógyászati készítmények kiváló minőségű, ellenőrzött, ökológiai körülmények között termesztett természetes alapanyagokból (gyógynövényekből) készülnek. Szintetikus összetevőket, antibiotikumokat, mesterséges hozamfokozókat, hormonokat nem tartalmaznak. Az ayurvedikus készítményekkel kezelt állatok így egészséges, kiváló, bio minőségű hús, tej és tojás előállítását teszik lehetővé, ily módon közvetve a lakosság egészségügyi színvonalának emelkedését is elősegítik. Az ayurvedikus állatgyógyászati készítmények tökéletesen kiegészítői a szigorú szabá-lyozások keretében működő ökológiai állattenyésztésnek. Mivel kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, ezért nullanapos várakozási idővel alkalmazhatók, nem hagynak káros maradékanyagot a húsban, tejben, tojásban, a természetbe kerülve pedig maradéktalanul lebomlanak, így nem szennyezik a legelőt, a talajt és a természetes vizeket sem.

Hazánkban az ayurvedikus takarmányadalékok és gyógyhatású készítmények OMMI-, illetve FVM-engedéllyel, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Magyar Biokultúra Szövetség ajánlásával kerülnek forgalomba.

Az ayurvedikus készítmények a haszonállatok (szarvasmarha, ló, kecske, sertés, juh, nyúl, baromfi) és a hobbiállatok leggyakoribb betegségeire kínálnak hatékony és gazdaságos megelőzési és kezelési módszereket. A készítményekről további információ kérhető a kizárólagos importőrtől: Garuda Trade Kft.: 1055 Budapest, Balaton u. 22-24., Tel: 1/331-2316, 353-1591, E-mail: garuda@garuda.hu. Weboldal: www.garuda.hu.

(Biokultúra 2007/1)

[felül]