Mire jó a homoktövis?


 
A homoktövis az ezüstfélék családjába tartozó lombhullató, kétlaki, kb. 4 méter magasra megnövő cserje. Hazánkba ennek a vadontermő (ma már védett) növénynek a nemesített változatát termesztik a 80-as évek közepétől. Eredetileg Szibériából, a Barnauli Gyümölcstermesztési Kutató Intézetből került hozzánk. A honosítási kísérlet azt eredményezte, hogy a behozott 15 fajtából 4 bizonyult termesztésre alkalmasnak a 90-es évek elejétől.
 
homoktövis

E rövid ismertetőben főleg arra szeretném felhívni a figyelmet, amiről az eddig megjelent szakirodalomban – már amihez hozzájutottam – csak keveset, vagy egyáltalán nem lehet olvasni. Kiegészítve a saját, 14 éves tapasztalataimmal.

Minden természetgyógyász és a gyógynövényeket előszeretettel alkalmazó fogyasztó ismeri a lassan egyre több helyen beszerezhető homoktövis bogyót vagy az abból készült gyógytermékeket.

Ennek a csodálatos, csipkebogyó nagyságú, sárga színű gyógynövénynek a jelentőségét már Plinius is megírta közel 2000 éve. A tibeti orvosok gyógyszerként, a kínaiak gyógyászati szerként ismerik. Az oroszok lekvárt, szörpöt, a németek és finnek kompótot, likőrt, üdítőitalt, dzsemet készítenek belőle. Hazánkban is több vállalkozó foglalkozik nemcsak a termesztéssel, hanem az egyre többféle termék előállításával.

Házi ellátásban elsősorban a gyümölcs közvetlen fogyasztásának van, illetve lenne nagy jelentősége. De csak a szüret idején, július-augusztus hóban, mivel a nyers gyümölcs eltarthatósága a nagy melegben erősen korlátozott. A Marczibányi téri piacon is ekkor kapható. Megoldás még a mélyhűtés, akit ez nem zavar. A legjárhatóbb út azonban a szörp, vagy a tömény rostos lé készítése. Ennek egyik módja a mélyhűtött gyümölcs kiolvasztása és egy megfelelő konyhai gyümölcslé készítő berendezéssel a rostos lé különválasztása a héjtól és a magtól. Ezt az értékes nyers gyümölcslevet natúr, vagy bármely más édesítőszerrel „följavítva” egy-két hétig hűtőszekrényben tárolhatjuk. A hájból és a magból hagyományos módon lekvárt főzünk almával, barackkal vagy a vadon termő erdei cseresznyeszilvával ízesítve, de ezek nélkül is kitűnő gyógy-lekvárhoz jutunk!

Mitől olyan értékes ez az apró sárga bogyó? Az a négy fajta, amit a faiskolákban lehetett kapni (Obilnaja, Oranzsevaja, Csujszkaja, Jantarnaja) az alábbi beltartalmi értékekkel rendelkezik termőtalajtól, éghajlattól, gondozástól is függően:

Beltartalom
mg/100 g
C-vitamin
130-330
Húsolaj
5-6,6
Savtartalom (almasav)
1,2-1,7
Cukor
5,4-7,4
Karotin
3,7-6,4
Magolaj
~10-12

Ezen kívül B1, B2, E és F vitaminokat, kalcium, magnézium, réz és más mikroelemeket, valamint kiemelten fenilanilin, lecitin és cisztin aminosavakat tartalmaz. E magas értékek miatt a homoktövis rendkívül sok gyógyhatással rendelkezik az emberi egészséget károsító tényezők területén. Ezek közül kiemelkedik a magas C-vitamin tartalom. Példaként említem, hogy egy ember napi 50 mg C-vitamin szükségletét kb. 1,5 dkg bogyó fedezni tudja (kb. 25 szem Oranzsevaja). Erre a vitaminra nagyon nagy szüksége van a betegség esetén legyengült szervezetnek, gyermeknek, felnőttnek egyaránt. Dohányosokról nem is beszélve. Influenza járvány idején hatásos immunrendszer erősítő.

A másik jelentős vitamin az E-vitamin. Egy újságcikk szerint hatszor több van belőle a homoktövisben, mint az élelmiszerek közül utána következő tojássárgájában. Ezt a vitamint dr. Oláh Andor is termékenységvitaminnak nevezi a meddőség, a szexuális gyengeség és a nemi szervek sokféle fejlődési zavarainak orvoslására.

Ismert a gyümölcsnél és a magolajnak a rákellenes hatása is. Például gátolja a sejtburjánzást gyomorrák esetén. Égési sérüléseknél gyorsítja a gyógyulást.

A szívritmus rendellenességeit javítja, jótékonyan hat a szívizomra. (Orosz leírásokban gyakran nyer kifejezést a bioaktív tulajdonság.)

Gyógyítja a nem fertőzéses eredetű gyulladásokat akár a fogínynél, hajhulláskor, szem környékénél. Javítja a látást időseknél, gépkocsivezetőknél, a szemidegekre történő jótékony hatás által.

Alkoholistáknál sietteti a májfunkció regenerálódását, csökkenti az elvonási tünetek súlyosságát.    Csökkenti a szívinfarktus veszélyét. (Ismét az E-vitamin hatása.) Amerikai kísérlet szerint E-vitamin kúrával 60%-kal csökkent az infarktusos betegek száma.

Ezeken kívül még számos gyógyhatása ismert, amiket általában a forgalomban kapható termékekhez adott tájékoztatóban részletesen megtalálhatunk.

Ez a leírás elsősorban a homoktövisről, mint aránylag új gyógynövényükről szól, amit minden egészségesen élni akaró honfitársunknak ismernie kell. Sőt, nem csak ismernie. Akinek van lehetősége, ideje, az a saját területén, udvarán, hétvégi telkén meg is tudja termelni a család, rokonság egész évi szükségletét.

homoktövisfa

 

A homoktövis termesztése

Az utóbbi években a gyümölcstermesztéssel foglalkozó szakkönyvekben már jelentek meg tájékoztatók ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban is. A homoktövis vadontermő változata egész Európában előfordul. Ennek a termesztése a nagyon apró termése valamint az erősen tüskés volta miatt nem gazdaságos. Az a változat amiről ez a cikk is szól az a Barnauli Gyümölcstermesztési Kutatóintézetből behozott és honosított fajtákról tájékoztat.

Első és legfontosabb a hely és a talaj megválasztása. Mivel nagyon értékes gyógynövényről van szó, a termőhely a lehető legtávolabb legyen a légkört, talajt, öntözővizet szennyező létesítményektől. Elsősorban a homokos vályogtalajban fejlődik jól, de mostohább körülmények között is megél. Az alföldi, kevesebb humusz tartalmú homoktalajon is termeszthető, de telepítés előtt célszerű 100 m2-ként 3-4 q szervestrágyát, valamint magas foszforigénye miatt 6-8 kg szuperfoszfát műtrágyát, vagy ezzel egyenértékű biotermesztésben is engedélyezett trágyát kijuttatni a talajba. Ez azért is fontos, mert a későbbiekben a talaj felszínéhez közeli gyökérképződés a gépi trágyabedolgozást a sérülés veszélye nélkül már nem teszi lehetővé. A továbbiakban az ültetvényt sem szántani, sem tárcsázni nem szabad. De még kapálni is csak nagyon óvatosan. Csak a rendszeres fűnyírással lehet a területet karbantartani. A vegyszeres gyomirtás a biotermesztésben nem engedélyezett.

Továbbá fontos, hogy a napfény minden egyes fát, ill. cserjét (max. 4 m magas) lehető legtovább érje. Ezért a déli fekvésű, vagy sík területű árnyékmentes telek a legalkalmasabb. A magas talajvízszintet nem tűri, de az időlegesen elárasztott területet túléli.

Szárazságtűrő, de az első 2-3 évben öntözni kell. Csepegtető öntözés mellett – nem a fa tövéhez – akár másfélszeres termés is elérhető. Cél az, hogy a telepítéskor a gyökérzet fő ága lehetőleg függőlegesen lefelé legyen az 50 x 50 cm-es gödörbe helyezve. Ekkor a több hónapos nyári aszályt is károsodás nélkül tudja átvészelni. A téli hideg még -30°C-nál sem okoz problémát. Ellenben a hirtelen lehulló nagy nedvességtartalmú hótömeg, vagy a ráfagyott jég nagy töréskárt tud okozni. Erre minden télen különösen kell ügyelni.

A homoktövis kétlaki cserje. Általában nagyobb telepítéskor 1:8 arányban ültetik a porzás és termő egyedeket. Kis mennyiségű ültetvényeken is célszerű legalább 2 porzós cserjét elhelyezni a mindenkor uralkodó szélirány figyelembevételével a biztos megtermékenyítés érdekében. Jelenleg a biztonságos (vírusmentes) szaporítóanyag ellátás még nincs megoldva, de azért néhol lehet beszerezni csemetéket. Legegyszerűbb módja a telepítésnek az ismert helyről őszkor kiásott gyökérsarjak újraültetése. Fel kell tudni ismerni ilyenkor a porzós és termő egyedeket! Csak a dús gyökérzetű ered meg. Nagyobb mennyiségek csak vegetatív szaporítással előállított csemeték beszerzésével lehet biztosítani. Ezeket dugványozással állítják elő, melyek a következő év őszére már kiültethetők. Úgy tudom, hogy jelenleg 800-1800 Ft közötti áron kaphatók, ha nem is túl sok helyen.

A termő egyedek 2-3 év múlva hozzák az első termést. A metszésük csak minimális munkát igényel a 3. évtől. Főleg a belső, ún. vízhajtások eltávolítása, ill. a gyérítése az említésre méltó, valamint a későbbiekben a korona alakítása. Az elszáradt ágakat is folyamatosan el kell távolítani.

Célszerű ültetéskor a sorokat 4 m-re, a tőtávolságokat 2 m-re meghatározni, részben a napfény hasznosítása, részben a sorok közötti átjárhatóság miatt.

Ismert betegségei a cserjének nincsenek, ami miatt rendszeres permetezést igényelne. Amire figyelni kell, az a májusi cserebogár kártétele lehet. Itt-ott a farontó hernyó is „dolgozik”, néha az amerikai fehér szövőlepke hernyója is megjelenik, vagy a nagy téli araszolók rágják a leveleket, de ezek nem okoznak számottevő problémát. A legsúlyosabb a tracheomikózist okozó Verticilliumos fertőzés, ha a föld alatti gyökérzetet valamivel megsértjük. Ilyenkor a fa kiszárad. Mivel a homoktövis szimbiózisban él a nitrogéngyűjtő baktériumokkal – ez a gyökérzeten látható csomó – így az egyéb tápanyagigényét a vegetációs időszakban a termőrefordulás után a kb. háromszori lombtrágya permetezéssel kielégíthetjük úgy a lombozatra, mint a talajra vonatkoztatva, a permetlé tájékoztatója szerint.

A termés begyűjtése a mi éghajlatunk mellett július közepétől augusztus elejéig tart. Mivel ilyenkor van a legmelegebb, a leszedett bogyókat még aznap célszerű megmosva, leszárítva, kis adagokban kiszerelten mélyhűtőben tárolni. Ennél munkaigényesebb, ha italt – akár szörpöt, akár rostos gyümölcslevet – készítünk belőle, mert egy megfelelő lényerő berendezéssel különválasztjuk a héjat és a magot a létől, és akár nyersen tartósító szerrel hosszabb időre eltéve – de ez nem bio – vagy e nélkül azonnali fogyasztásra, akár lefőzve – csírátlanítás céljából – kidunsztolva tárolhatjuk. Míg a héjából és a magból az ebben az időben érő gyümölccsel együtt lekvárt főzhetünk a hagyományos módon.

A homoktövis minden része gyógyerővel rendelkezik. A már ismertetetteken kívül a leveléből teát készítenek, magas vérnyomás csökkentésére, a szervezet általános erősítésére. Fájából pipát, sétabotot, evőeszközt, ivópoharat és készítenek.

Évekkel ezelőtt megjelent újságcikk szerint hazánk - adottságainál fogva – homoktövis-termelő országgá válhatna, és egy lényegesen jobb egészségi állapottal rendelkező új generáció nőhetne fel ennek a termelő tevékenységnek a hatására is. Úgy legyen!

Gillich György
(Biokultúra 2004/4-5)

 

Vissza: Életmód, egészség »

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Eseménynaptár

május 2016
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ma 2016. május 29., vasárnap, Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.

Biokontroll a Facebookon

Jelen vannak

Oldalainkat 630 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10923
mod_vvisit_counterTegnap13522
mod_vvisit_counterE héten133039
mod_vvisit_counterMúlt héten123422
mod_vvisit_counterE hónapban538220
mod_vvisit_counterMúlt hónapban559329
mod_vvisit_counterÖsszesen19907528