Home Biokultúra újság Tartalom rovatonként Vezércikk Esély a vidéknek és a biogazdálkodásnak

Esély a vidéknek és a biogazdálkodásnak


S okunk érzése szerint talán most van az utolsó lehetőség arra, hogy a magyar vidék felemelkedjék és közel ahhoz hasonló pályát járjon be a jövőben, mintha a gyalázatos 5 évtized "szocialista" rendszer nem is létezett volna. Valójában ez "ab ovo" megillette volna a még megmaradt parasztságot, a haldokló falvakat.

Sajnos a '89 óta eltelt időszak – egy-két tétova év apró eredményeit leszámítva – nem ezt juttatta számára. Helyette kapott elhibázott kárpótlást, félrecsúsztatott élelmiszer feldolgozó privatizációt, "zsebszerződés wirtschaft-ot", az "EU csatlakozás" csalódásait, források "allokálását" a nagyokhoz, az "ál" környezetvédelmi programokhoz stb.

Voltak hosszú időszakok, amikor a szándék is hiányzott a vidék felemelésére, volt, amikor a szándék megvolt, de a gyámoltalan, ellenérdekelt erők előtti meghajlás ellehetetlenítette ezt.

Most újra reménykedhetünk! 2012. január 16-án a Vidékfejlesztési Minisztériumban Orbán Viktor miniszterelnök, Fazekas Sándor miniszter, Ángyán József* államtitkár és V. Németh Zsolt államtitkár útjára indította a Nemzeti Vidékstratégia (2012-2020), másként a Magyar Vidék Alkotmánya végrehajtásának keretprogramját, a Darányi Ignác Tervet. Ebben a Tervben minden benne van, amire a környezetnek, a vidéknek, falvaknak, gazdáknak szüksége van. Az ökológiai gazdálkodás önálló Nemzeti stratégiai programként szerepel a tervben és a magas állami vezetők előterjesztéseiben is egyszer-egyszer előbukkant az "ökológiai gazdálkodás", "biogazdálkodás" fontossága. Igaz, hogy sokkal gyakrabban hallottunk a biogazdálkodásról körülírva, ilyen kifejezésekkel: "egészséges élelmiszer", "élelmiszerbiztonság", "munkahelyteremtés", "népességmegtartó képesség", "életképes agrártermelés", "vidéki foglalkoztatás", "fenntarthatóság", "tájgazdálkodás", "agrár-környezetvédelem" és még sorolhatnánk. A Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi Ignác Terv ismerete alapján reménykedhetünk abban, hogy a magyar mezőgazdaságban az ökológiai gazdálkodás időszaka fog bekövetkezni!

Adottságaink a biogazdálkodásra kiválóak! Szinte minden elemzés egyetért abban, hogy előnyeink versenytársainkkal szemben számottevőek, ilyenek:

 • kedvező ökológiai feltételek;
 • alaptörvényben kihirdetett GMO mentesség;
 • régi táj növényfajták, illetve őshonos és régen honos állatfajták megléte;
 • hagyományőrző gazdálkodás;
 • képzett gazdák;
 • viszonylag szennyezetlen talajok;
 • felszíni és felszín alatti vízkincs;
 • magas színvonalú képzés az egyetemekig;
 • EU-val ekvivalens előírások 1995-től;
 • erős érdekérvényesítő ernyőszervezet (Magyar Biokultúra Szövetség);
 • erős, tekintélyes világszerte elismert ellenőrzési- tanúsítási rendszer.

Reméljük, hogy most már végre jól használjuk kiváló emberi és környezeti adottságainkat, stratégiai értékeinket!

Minden terv annyit ér, amennyi abból megvalósul! Örömünkre szolgál, hogy útra indította a Kormány a Darányi Ignác Tervet, amelynek végrehajtása teremti meg az egyetlen esélyt a vidéki Magyarország megtartására; sikertelensége a már haldokló vidék halálát vetíti előre.

Isten áldja mindazokat, akik a jót akarják és szolgálják!

Czeller Gábor Magyar Biokultúra Szövetség
– dr. Roszík Péter Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Vissza: 2012/1 lap tartalma »

Rovat: Vezércikk »

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Eseménynaptár

december 2015
H K SZ CS P SZ V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ma 2015. december 02., szerda, Melinda és Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.

Biokontroll a Facebookon

Jelen vannak

Oldalainkat 550 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa3136
mod_vvisit_counterTegnap16520
mod_vvisit_counterE héten36419
mod_vvisit_counterMúlt héten127003
mod_vvisit_counterE hónapban19656
mod_vvisit_counterMúlt hónapban450670
mod_vvisit_counterÖsszesen15499190