Home

Esély a vidéknek és a biogazdálkodásnak


 

Sokunk érzése szerint talán most van az utolsó lehetőség arra, hogy a magyar vidék felemelkedjék és közel ahhoz hasonló pályát járjon be a jövőben, mintha a gyalázatos 5 évtized "szocialista" rendszer nem is létezett volna. Valójában ez "ab ovo" megillette volna a még megmaradt parasztságot, a haldokló falvakat.

Sajnos a '89 óta eltelt időszak – egy-két tétova év apró eredményeit leszámítva – nem ezt juttatta számára. Helyette kapott elhibázott kárpótlást, félrecsúsztatott élelmiszer feldolgozó privatizációt, "zsebszerződés wirtschaft-ot", az "EU csatlakozás" csalódásait, források "allokálását" a nagyokhoz, az "ál" környezetvédelmi programokhoz stb.

Voltak hosszú időszakok, amikor a szándék is hiányzott a vidék felemelésére, volt, amikor a szándék megvolt, de a gyámoltalan, ellenérdekelt erők előtti meghajlás ellehetetlenítette ezt.

Most újra reménykedhetünk! 2012. január 16-án a Vidékfejlesztési Minisztériumban Orbán Viktor miniszterelnök, Fazekas Sándor miniszter, Ángyán József* államtitkár és V. Németh Zsolt államtitkár útjára indította a Nemzeti Vidékstratégia (2012-2020), másként a Magyar Vidék Alkotmánya végrehajtásának keretprogramját, a Darányi Ignác Tervet. Ebben a Tervben minden benne van, amire a környezetnek, a vidéknek, falvaknak, gazdáknak szüksége van. Az ökológiai gazdálkodás önálló Nemzeti stratégiai programként szerepel a tervben és a magas állami vezetők előterjesztéseiben is egyszer-egyszer előbukkant az "ökológiai gazdálkodás", "biogazdálkodás" fontossága. Igaz, hogy sokkal gyakrabban hallottunk a biogazdálkodásról körülírva, ilyen kifejezésekkel: "egészséges élelmiszer", "élelmiszerbiztonság", "munkahelyteremtés", "népességmegtartó képesség", "életképes agrártermelés", "vidéki foglalkoztatás", "fenntarthatóság", "tájgazdálkodás", "agrár-környezetvédelem" és még sorolhatnánk. A Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi Ignác Terv ismerete alapján reménykedhetünk abban, hogy a magyar mezőgazdaságban az ökológiai gazdálkodás időszaka fog bekövetkezni!

Adottságaink a biogazdálkodásra kiválóak! Szinte minden elemzés egyetért abban, hogy előnyeink versenytársainkkal szemben számottevőek, ilyenek:

 • kedvező ökológiai feltételek;
 • alaptörvényben kihirdetett GMO mentesség;
 • régi táj növényfajták, illetve őshonos és régen honos állatfajták megléte;
 • hagyományőrző gazdálkodás;
 • képzett gazdák;
 • viszonylag szennyezetlen talajok;
 • felszíni és felszín alatti vízkincs;
 • magas színvonalú képzés az egyetemekig;
 • EU-val ekvivalens előírások 1995-től;
 • erős érdekérvényesítő ernyőszervezet (Magyar Biokultúra Szövetség);
 • erős, tekintélyes világszerte elismert ellenőrzési- tanúsítási rendszer.

Reméljük, hogy most már végre jól használjuk kiváló emberi és környezeti adottságainkat, stratégiai értékeinket!

Minden terv annyit ér, amennyi abból megvalósul! Örömünkre szolgál, hogy útra indította a Kormány a Darányi Ignác Tervet, amelynek végrehajtása teremti meg az egyetlen esélyt a vidéki Magyarország megtartására; sikertelensége a már haldokló vidék halálát vetíti előre.

Isten áldja mindazokat, akik a jót akarják és szolgálják!

Czeller Gábor Magyar Biokultúra Szövetség
– dr. Roszík Péter Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
(Biokultúra 2012/1)

 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Eseménynaptár

július 2016
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ma 2016. július 29., péntek, Márta, Márti és Flóra napja van. Holnap Judit és Xénia napja lesz.

Biokontroll a Facebookon

Jelen vannak

Oldalainkat 959 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa18034
mod_vvisit_counterTegnap15110
mod_vvisit_counterE héten75517
mod_vvisit_counterMúlt héten226402
mod_vvisit_counterE hónapban616374
mod_vvisit_counterMúlt hónapban621823
mod_vvisit_counterÖsszesen21183486