anormal de la piel Accutane obtener los mejores resultados

Home Szakcikkek

Félidejében az ökológiai gazdálkodás első nemzeti akcióterve*


Több felejthető, sőt el is felejtett agrárminisztériumi vezetőnek – látva tétlenségüket – korábban többször felajánlotta a Magyar Biokultúra Szövetség, hogy elkészíti a biogazdálkodás akcióprogramjának társadalmi vitára bocsátható tervezetét. (Akkortájt volt már olyan közösségi tagállam, amelyik a második akcióterve megvalósításával volt elfoglalva!)

Bővebben...
 

Úton a modern biogazdálkodás felé


A biogazdálkodás ellenfelei – kemikália-gyártók és forgalmazók, géntechnológiai vállalkozások, az „egészség”- ipar haszonélvezői és mások is – rendre az 1 milliárd éhező emberre, a 7 milliárdosra nőtt emberi létszám kiszolgálására való képtelenségére hivatkozva vetik el a Föld egyetlen fenntartható mezőgazdálkodási rendszerét, az ökológiai gazdálkodást, miközben nem az emberiségért való felelősségérzet, hanem a profit-vágy hajtja őket.

Bővebben...
 

Mit jelent/mit adott nekem a Biokontroll?


Kedves Partnereink bizonyára tudják, hogy ebben az évben volt a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. huszadik születésnapja. Ma már mintegy 3500 ellenőrzött Partnere van a Biokontrollnak, az induláskor azonban 150 körüli gazda, gazdaság, társaság végezte ellenőrzésünk, tanúsításunk mellett a biotermelést, ők a magyar biotermesztés úttörői.

Bővebben...
 

Bizakodásra ad okot a biogazdálkodás támogatása

Interjú ifj. Hubai Imrével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökével


Bizakodásra ad okot a biogazdálkodás támogatása

A Hubai család hosszú évek óta sikeresen folytatja a biogazdálkodást. Elkötelezettségüket jól mutatja, hogy karcagi szállodájukban (Nimród Hotel) a gazdaságban megtermelt bio alapanyagokból készült ételeket szolgálják fel.

Bővebben...
 

A biogazdálkodás általános alapelvei


A biogazdálkodás általános alapelvei

Az ökológiai gazdálkodás meghatározására számos definíció született, amelyek közül az IFOAM (az Ökológiai gazdálkodók szervezeteinek világszövetsége) is alkotott néhányat. Közülük talán a következő foglalja össze legjobban a lényeget: „Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Óvja a talaj termékenységét, mint a sikeres gazdálkodás kulcsát. Előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát, célul tűzi ki a mezőgazdaság és a környezet minőségének javítását. Jelentősen lecsökkenti a külső erőforrások bevitelét tartózkodva a szintetikus trágyák és növényvédő szerek használatától. Helyettük a terméshozam és ellenállóképesség növelése érdekében a természet folyamatait engedi érvényesülni.”

Bővebben...
 

Vetőmag, szaporítóanyag használat


Vetőmag, szaporítóanyag használat

Speciális szabályai vannak a szaporítóanyagok használatának az ökológiai gazdálkodásban. A legfontosabbakat ezúton áttekintjük.

Bővebben...
 

Ökológiai Üzemleírás kitöltési útmutató gyümölcsösökre


Ökológiai Üzemleírás kitöltési útmutató gyümölcsösökre

Az első ellenőrzésre a hatályos EU bio jogszabály értelmében kötelező elkészíteni egy üzemleírást, amely végső esetben az első ellenőrzés kezdetén is megtörténhet; ekkor az ellenőr természetesen segíteni fog a kétségek szétoszlatásában. Az Ökológiai Üzemleírás kitöltésével a gazda megmutatja, hogy ismeri az ökológiai gazdálkodás előírásait, szabályait. Nem árt tudni, mibe vágjuk a fejszénket. Amelyik pont nem vonatkozik Önökre, ott egy rövid, félmondatos indoklást kérünk írni, egy pontot sem lehet egyszerűen kihúzni. A kövér, barna betűvel szedett részek egy lehetséges választ adnak, mely a legtöbb esetben kielégíti a minimális követelményeket.

Bővebben...
 

Ökológiai Üzemleírás kitöltési útmutató szántóföldi növénytermesztésre


Ökológiai Üzemleírás kitöltési útmutató szántóföldi növénytermesztésre

Abiogazdálkodás részletes termelési előírásait tartalmazó 889/2008-as Európai Uniós rendelet 63. cikkének értelmében az ökológiai termelési módszerre áttérő gazdálkodónak az első ellenőrzésre el kell készítenie az ökológiai termelőegységének, létesítményeinek és a tevékenységének teljes leírását. Ebben a következőkre kell kitérni:

  • a termelőegység és a növénytermesztési tevékenység szintjén megteendő gyakorlati intézkedések az ökológiai termelés előírásainak betartása érdekében;
  • a biogazdálkodásban nem engedélyezett termékek és anyagok okozta szennyeződés veszélyének csökkentése érdekében megteendő óvintézkedések és a tárlóhelyiségekben, előállítási láncban végrehajtandó tisztítási intézkedések ismertetését;
  • az alkalmazott termelési módszer konkrét jellemzői.
Bővebben...
 

Védekezés a vetésfehérítő bogarak ellen az ökológiai gazdálkodásban


Védekezés a vetésfehérítő bogarak ellen az ökológiai gazdálkodásban

A vetésfehérítő bogarak kártétele régtől fogva ismert a gabonaféléken, kukoricán. Tápnövény körük azonban ennél lényegesen szélesebb, hiszen táplálkoznak a különböző nem termesztett fűféléken, köztük a gyomként gyakori hélazabon, egérárpán és néhány nem egyszikű növényen is.

Bővebben...
 

Agrotechnikával a fuzárium megelőzésére


Agrotechnikával a fuzárium megelőzésére

Bár első pillanatra nem agrotechnikai kérdés, mégis a fajtaproblémával kezdem az elemzést. Nem véletlenül, hiszen ez az összes további munka hatását és eredményességét nagymértékben befolyásolja. A bio- vagy ökotermesztés egyik legnagyobb problémája a fajtakérdés megoldatlansága. Jelentős részben a fajták azonosak a köztermesztésben lévő fajtákkal, részben más búzafajok állnak a termesztés előterében, legyen az a T. spelta, a T. turgidum vagy T. monococcum.

Bővebben...
 

Atkák az almásban


Atkák az almásban

Az alma ültevényekben sok esetben nem a rovar kártevők, hanem az atkák okozzák a legnagyobb gondot. A kártevő atka fajok közül az almatermésűek levélatkája, a piros gyümölcsfa takácsatka, a közönséges takácsatka, a különböző poratka fajok, illetve helyenként a lapos gyümölcsatka fordul elő. A károsító egyedek mellett többnyire azonban a hasznos ragadozó fajok is megtalálhatók.

Bővebben...
 

Biogyümölcsösök korszerű növényvédelme


Biogyümölcsösök korszerű növényvédelme

Az árutermelő ökológiai gazdálkodás ma már ugyanolyan kihívásokkal néz szembe, mint a konvencionális termesztés: magas minőségi igény a felvásárlók részéről, kiélezett konkurenciaharc a szabad piacon és nyomott árak. Jóllehet az ökotermékek jövedelmezősége jóval magasabb mint a hagyományos termékeké, de ez csak megfelelő mennyiségű és minőségű termék előállítása esetén realizálódik. A jövedelmező biotermesztés professzionális megközelítést igényel: a magas minőség és mennyiség eléréséhez nem lehet extenzív módon gazdálkodni. Jelen cikkben a jövedelmező és versenyképes biogyümölcs termesztéshez javaslunk korszerű, új növényvédelmi technológiákat.

Bővebben...
 

Bodzatermesztés bio módszerekkel

Az ökológiai gazdálkodás előző támogatásával indult biogazda tapasztalatai


Bodzatermesztés bio módszerekkel

Dobszai Zoltánnal, egy 20 ha-os bio bodzaültetvény tulajdonosával beszélgettünk Soltvadkerten. A virágba borult ültetvény csodálatos látványt nyújt, a millió fehér tányér szinte világít a kora nyári zivatarfelhők alatt.

Bővebben...
 

Visszaüt a peszticidek adataival való csalás


Visszaüt a peszticidek adataival való csalás

Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége, az EPA aligha lepődne meg azon, hogy a Roundup és a többi népszerű növényvédő szer rákot okoz. Az EPA az atrazint, a Roundupot (glifozát), a 2,4-D-t és több száz más mérget nem létező, vagy meghamisított biztonsági tanulmányok alapján regisztrálta és azok valódi hatását az EPA és az ágazat 50 évig titkolta.

Bővebben...
 

Szépségápolás a mySPIRIT skincare biokozmetikumokkal


Szépségápolás a mySPIRIT skincare biokozmetikumokkal

A mySPIRIT skincare biokozmetikumok többéves kutatómunkával, főként hazai növényi alapanyagokból a BIOLA Biokozmetikai Kft. fejlesztő csapatánál dr. Gyovai Viola vezetésével és Torhosi Tünde, a NaturMed Hotel Carbona**** superior Executive SPA menedzserének arckezelési koncepciója alapján kerültek kifejlesztésre. A biokozmetikum termékcsalád a BIOLA Biokozmetikai Kft kecskeméti üzemében készül.

Bővebben...
 

Az ökológiai gazdálkodás üvegházhatású gáz kibocsátása nem nagyobb más gazdálkodási rendszerekénél


Az ökológiai gazdálkodás üvegházhatású gáz kibocsátása nem nagyobb más gazdálkodási rendszerekénél

A közelmúltban „A tanúsított ökológiai gazdálkodás csökkenti a mezőgazdasági termelés üvegházhatású gáz kibocsátását?” címmel megjelent cikk semmilyen tudományos bizonyítékkal nem szolgál arra vonatkozóan, hogy az ökológiai gazdálkodásból több üvegházhatású gáz kerül ki, mint az egyéb gazdálkodási formákból és megalapozatlan feltételezések alapján von le következtetéseket. A publikált felülvizsgált tanulmányok azt mutatják, hogy ezek a feltételezések és következtetések egyértelműen tévesek.

Bővebben...
 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Eseménynaptár

március 2017
H K SZ CS P SZ V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ma 2017. március 30., csütörtök, Zalán napja van. Holnap Árpád napja lesz.

Biokontroll a Facebookon

Jelen vannak

Oldalainkat 1328 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa4750
mod_vvisit_counterTegnap24740
mod_vvisit_counterE héten117331
mod_vvisit_counterMúlt héten387423
mod_vvisit_counterE hónapban1589403
mod_vvisit_counterMúlt hónapban1392964
mod_vvisit_counterÖsszesen30355393