28 jún 2011

Ehető gyógynövények


 

Megfigyelésünk szerint a természetes alapanyagok igénylőinek, fogyasztóinak széleskörű gyógynövényismerete mellett kevésbé ismert a gyógynövények ételként való fogyasztásának lehetősége. Most erre a kiegészítésre szeretnénk felhívni a figyelmet.

 

A csalán (Urtica dioica)

A csalánféléknek (Urticaceae) két nemzetsége létezik. Háromféle valódi csalán (Urtica) él nálunk, de számunkra csupán egy faj, a nagy csalán (Urtica dioica) fontos. Júniustól szeptember végéig virágzik. A levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, de a nagy szükségletre való tekintettel szedésük már jóval előbb megkezdődik. Ugyancsak nem szabályos, de megengedett a levelek napon való szárítása.

csalán

Urtica dioica, Urtica urens és Urtica pilulifera, var. genuina

A csalán gyökértörzse – a gyűjtők szerint gyökere – szintén drog (Urticae radix). Belsőleg bélhurut ellen, külsőleg hajmosásra használják. A tömegesebb levéldrog (Urticae folium) csalánmérget, hangyasavat, ecetsavat, hisztamint, cukrot, viaszt, sok klorofilt, más szerves festéket, C- és B-vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz. Glükokinin anyaga csökkenti a vércukor-szintet.

Teáját magas vérnyomás, hólyag- és bélhurut, köszvény, cukorbaj ellen használják, emellett vizelethajtó és vesetisztító, általános erősítő. Gyakran a köhögés csillapítása miatt isszák. Teájának fogyasztása nincs időkorláthoz kötve. Csaknem valamennyi teakeverék alapja, vagy fontos része. Ülőfürdőként aranyér miatt használják. Borogatásként hajzsírosodás, korpásodás, hajhullás és kiütések ellen alkalmazzák. A mádi Geoprodukt Kft. készítményei között is szerepel a csalánkivonatos (Thetis urticae), sós, zeolitos fürdőfilter.

A csalánból jó ízű, jó szagú, értékes főzelék készíthető. Családunk tavasszal két-háromszor fogyaszt csalánfőzeléket. A friss, ép leveleket leforrázzuk, a levélnyelet és a főeret leválasztjuk a levéllemezről. Ettől kezdve sóska- vagy spenótként kezeljük. Magas vastartalma miatt nagyra értékeljük. A főzeléket tükörtojással, vagy sülthúsfeltéttel egészítjük ki.

csalán

 

Martilapu (Tussilago farfara)

Régóta használt és bevált gyógynövény, amit sokféle népies neve is bizonyít. Ennek ellenére – tapasztaltam – a városi lakosság egy része nem ismeri fel a szabadban.

martilapu

Martilapu (Tussilago farfara)

A növény nagy levele emlékeztet a lópata nyomára – lókörömfű. Felül sötétzöld, fonákán ezüstösen hamvaszöld. A levelek tőrózsából egész őszig fejlődnek, felújulnak. Ha a szélső idősebbeket tépjük le többször, egészen őszig szedhetjük a növény csekély veszélyeztetésével. Ha a leveleket sáskák vagy csigák megrágták, azt még a magunk részére értékesíthetjük. Ha a martilapu rozsdagombája torzítja el a levél-lemezeket, a szedést ne folytassuk.

A martilapu szép, sárga fészekvirágzata jóval a levelek megjelenése előtt, már február-áprilisban megjelenik. Drognak félig nyitott állapotban szedik, hogy tovább tengődve az ernyőcskék molyhosodását megelőzzék.

A drog (Farfarae flos) xantofillt, faradiol-triterpént, szterineket, fitoszterineket, cseranyagokat és kevés illóolajat tartalmaz. A magam részéről csak a leveleket szedem. A drog (Tarfarae folium) gallusz-, cser-, sztearin- és palmizinsavat, továbbá paraffint, inulint is tartalmaz.

A martilapu (és a pettyegetett tüdőfű) a világ leghatásosabb teáját biztosítja számunkra. Légzőszervi megbetegedésekre sehol nem terem jobb, biztosabb herba. Erdélyiektől tanultam meg, hogy a martilapu főzeléknek is használható. Megpróbálkoztam vele néhányszor, de úgy találtam, hogy túlságosan erős, karakterisztikus zamatú. Ha jobban megfokhagymáztuk – könnyebben, szívesebben fogyasztottam.
Elkészítése azonos a levélzöldségek feldolgozásával, de valamivel több főzést igényel, hogy a vastagabb erek is belesimuljanak a sötétzöld, jellegzetes illatú főzelékbe.

Kóstolják meg minél többen! Tekintettel gazdag és értékes beltartalmára, mindenkinek ajánlom.

Tekintsünk még meg néhány, manapság már kisebb mértékben étkezésre használt gyógynövényt!

  • Galagonya. Gyerekek és szegények (mindkettőből több volt) gyümölcse. Irodalmi emlék Móra Ferenc nevezetes írásában Bice-bóca a galagonyáról kijelenti: „Jó az. Csak sok legyen!”
  • Kökény. Sok spontán változata aszalványként, lekvárként is használható. Szépen forgalmazott, jó ital a mádi Kökénycseppek.
  • Homoktövis. Sokféle drog-formában hasznosítják (szörp, mézben oldandó por stb.), de gyümölcsként frissen, nyersen is szoktuk fogyasztani.
  • Fekete áfonya. Leveles drogból készült teája a vese és hólyagbántalmak egyik ellenszere, vizelethajtó, bélhurutellenes stb. A gyümölcsből lekvár, szörp, sőt bor is készül. Jó időszakban a Lővérekben nyersen kapkodhatjuk be az érett bogyókat.
  • A fekete ribiszke levéldrogja teaként vizelethajtó. Isszák hólyagbántalomra, reuma ellen, izzasztónak stb. A bogyóból szörpöt készít az ipar. A friss gyümölcs íze nem valami kellemes, de meg lehet szokni.

Rengeteg gyógynövény levele kaphat helyet vegyes salátáinkban. Néhány példa: menták, bazsalikom, körömvirág, kakukkfű stb. Sokféle gyógynövény sokféleképpen hasznosul. Van, amelyik dísznövény szépségű, van köztük fűszernövény és jónéhányukat nyersen, gyümölcsként fogyasztjuk, vagy pedig főzve esszük. A változatosság és a lehetőség szinte végtelen. Ezért lehet, de szükséges is, hogy a gyógynövényeket egy életen át tanulmányozzuk, és amit már tudunk – az váljon egészségünkre!

dr. Szalay László
(Biokultúra 2011/1)

 

[felül]