2016 jan 05

Év Bioterméke verseny 2015

Nincs hozzászólás

Idén az Év Bioterméke verseny sok szempontból megújult, de továbbra is Közönség díjra és Szakmai díjra lehetett nevezni, ez utóbbiban állati valamint növényi-vegyes kategóriákban. A Közönség díjra jelentkezők az Ökopiacon kóstoltatás keretében ismertethették meg a nevezett termékeiket, egy havas-esős napon, 2015. november 28-án. A kellemetlen idő ellenére sokan szavaztak, ahogyan eddig is csak egyszer és csakis egy termékre. A Közönség díjnál idén sem volt kategória, a résztvevő kóstolók szavazatait összesítve derült ki, hogy mely termék kapja az elismerő díjat és az azzal együtt járó „Év Bioterméke” címet. A kóstoltatás remek piaci hangulatban telt!

A Szakmai díj elbírálására a Szövetség a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) képzett szakembereit kérte fel. Összesen 20 terméket neveztek Szakmai díjra, melyből 10 terméket a Közönség díjra is jelölt a gyártó, előállító.

A négy fős szakmai zsűri tagjai dr. Miskucza Mária, Merényi Imre, Sárkány Péter, Werli József voltak. A zsűri a Magyar Biokultúra Szövetség irodájában szemlélhette és kóstolhatta meg a biotermékeket.

A bírálat alatt nem csak íz, zamat és illathatást vizsgáltak, hanem küllemet, megjelenést, a címke és a csomagolás jogszabályoknak való megfelelését, a termék összetevőinek pontos feltüntetését. A zsűri az összes, a csomagoláson olvasható feliratot figyelembe vett és a termékek nevezéséhez csatolt teméklapokat is elkérte több esetben. A csomagolás és a címke összhatása után a termék felbontásánál is igen figyelmesen kezelték az első benyomásokat: milyen illat szabadul fel elsőként a csomagolás eltávolítása során és milyen kép tárul elénk a felnyitás után. A kóstolás után 20 pontos rendszerben értékelték az összhatást.

Sokat tanultunk abból, ahogy a szakemberek látnak egy-egy terméket. Számos esetben jelölési hiba vagy fogyasztót megtévesztő címke miatt zártak ki egyébként kitűnő termékeket. Többször felmerült, hogy a tartósítás módját nem tüntették fel a dobozon. Olyan is előfordult, hogy a terméket vákuum csomagolás mellett sóban tartósították, mely a termék ízét egyértelműen befolyásolta, mégsem volt utalás a sóban érlelésre.

A zsűri továbbá kifogásolta a termékek csomagolásán olvasható túlzó, de legalábbis bizonyíthatatlan állításokat a termék egészségvédő, sőt gyógyító hatásáról. Mivel ezek élelmiszerek és nem gyógyszerek, az ilyen állítások bírságot vonhatnak maguk után. A csomagolásnak és a névnek tükröznie kell a termék összetevőit. Ha grafikailag más növény jelenik meg a csomagoláson, mint ami az összetevő, az megint csak megtévesztő lehet a vásárlónak. A termék nevében a nagyobb arányban szereplő összetevőnek kell első helyre kerülnie. A szabályos biotermék jelölés, valamint Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. logója mellett figyelni kell arra, hogy a többi feltüntetett grafikus védjegy is előírásnak megfelelő legyen. Hibát találtak a magyar termék jelölésben. Az allergéneket jól láthatóan jelölni kell a terméken, nem elég felsorolni az alapanyagok között. Szigorúan veszik ezt a boltokban, éttermekben, a zsűri is szigorúan vette és azonnal kizárta az amúgy harmonikus ízű, hibátlan terméket. Jelezni kell azt is a csomagoláson, ha gyerek nem fogyaszthatja biztonsággal.

Természetesen alap kritérium, hogy a terméklapon szereplő és a csomagoláson feltüntetett név megegyezzen. Sajnos olyan is volt, hogy e miatt kellett terméket kizárni a versenyből.

Feldolgozott termékeknél figyelni kell, hogy az összetevőket részletesen feltüntetessük, főleg, ha azok között allergén is szerepel. A fűszerezésnél jó, ha pontosan megadjuk a fűszerkeverék összetevőit. Ha az összetevők között a kenyér szerepel, akkor a kenyér összetevőit is fel kell tüntetni.

A fogyasztási és a tárolási hőmérséklet nem ugyanaz, ne keverjük! Az élelmiszereknek nem szavatossági ideje van, hanem azt kell feltűntetni, hogy mennyi ideig őrzi meg a minőségét, illetve meddig fogyasztható.

Az Év Bioterméke verseny nyertesei 2015-ben:

  • Év Bioterméke Közönség díj: Somkóró méz (Katulin Ilona)
  • Év Bioterméke Szakmai díj, Állati termék kategória: Somkóró méz (Katulin Ilona)
  • Év Bioterméke Szakmai díj, Növényi/vegyes termék: Mini briós védőgázas csomagolásban (Piszkei Öko Kft.)

Szlovicsák Katalin
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2015/6)

[felül]