A biovilág hírei itthon és a nagyvilágban

Az IFOAM idén második alkalommal szervezi meg az OEYE-t. Az esemény célja, hogy elősegítse a tudományágak közötti együttműködést, megerősítse a bioágazat jövőjét, innovatív ötleteket generáljon és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok irányába terelje a fiatal generációt.

Időpont: 2024. július 8-9.

Helyszín: CIHEAM Bari, Olaszország

Az OEYE számos iparág szakembereit tömöríti, köztük gazdálkodókat, diákokat, aktivistákat, fiatal ipari szakembereket és politikusokat. Az esemény lehetővé teszi az ökológiai területen aktív európai fiatalok számára, hogy érdemi betekintést nyerjenek az élelmiszer-ellátási lánc különböző szegmenseiben alkalmazott fenntartható gyakorlatokba.

A résztvevőknek lehetőségük nyílik panelbeszélgetésekre, csoportmunkára, oktató előadásokra és workshopokra, amelyen tájékozódhatnak a biogazdálkodás aktuális témáiról. Az esemény résztvevői opcionálisan csatlakozhatnak a konferencia utáni terepbejárásokra, amelyen gyakorlati ismereteiket mélyíthetik.

A rendezvényről bővebb információt itt talál: https://www.organicseurope.bio/what-we-do/youth-for-organic-oeye-2024/

Támogatásra jogosult minden olyan mezőgazdasági termelő, aki Natura 2000 gyepterületen gazdálkodik (ideértve az ideiglenes gyepeket és a fás-bokros gyepterületeket is) és a kérelmében megjelölt mezőgazdasági területekre nézve a támogatási időszak végéig jogszerű földhasználó.

A támogatás a Natura 2000 földhasználati előírások megvalósításából felmerülő többletköltségek és elmaradó bevételkiesés ellentételezésére vehető igénybe.

A vissza nem térítendő támogatás összege évi 115 eurónak megfelelő forint összeg hektáronként.

A támogatási és egyben kifizetési kérelmet évente, a tárgyévi egységes kérelem benyújtására meghatározott időszakban, az egységes kérelem részeként, az egységes kérelembenyújtás szabályai szerint kell benyújtani. A kérelmek benyújtására a 2024-2027 közötti időszakban van lehetőség.

A támogatással érintett minimális terület 1 hektár gyep hasznosítású terület, a legkisebb támogatható tábla mérete 0,25 hektár. A támogatás feltétele a gazdálkodási napló vezetése, a kapcsolódó képzési kötelezettség és a monitoring adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése is.

További információkért ide kattintson: https://kap.mnvh.eu/news/2024-03-11/151225/megjelent-natura-2000-mezogazdasagi-teruleteknek-nyujtott-kompenzacios

Folytatja együttműködését az IFOAM Organics Europe és a Diversified Communications.

Az IFOAM és a Diversified Communications partnerség számos európai kereskedelmi eseményt foglal magában, amelyeknek célja, hogy az érdeklődők mélyebb betekintést kapjanak az ökológiai iparágba. Azoknak, akik aktívan részt vesznek az ökológiai üzleti világban, illetve az IFOAM Organics Europe tagjainak ez az együttműködés kiváló lehetőséget kínál az iparági trendek és piaci lehetőségek feltárására, inspiráló üzleti történetek, jó gyakorlatok megismerésére, valamint az ökológiai megoldások népszerűsítésére.

Három nemzetközi fórumra szeretnénk felhívni figyelmüket, amelyek remek lehetőséget nyújtanak a tapasztalatcserére és a szektort érintő kihívások közös leküzdésére.

Az IFOAM Organics Europe az európai perspektívát képviseli a Diversified rendezvényein:

Részletekért keresse fel a rendezvények weboldalát.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet idén április 10-én rendezi meg az Ágazati Szakmai Napot Keszthelyen. Ez a rendezvény szakmai eszmecseréket, izgalmas szekcióelőadásokat és panelbeszélgetéseket kínál a kertészet, szántóföld, állattenyésztés és regeneratív ökológiai mezőgazdaság témái iránt érdeklődő szakemberek számára.

A nap folyamán lehetőség nyílik a legújabb fejlesztések megismerésére és tapasztalatcserére, valamint számos érdekes terepi programra is lehetőség nyílik. A látogatók megtekinthetik a zalaköveskúti Tarkarét Bivalytenyészetet, a zalavári Gyürkice tanya szántóföldi ökológiai gazdaságát és a MATE Georgikon Campus Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepét.

Különleges meghívottként Dr. Knut Schmidtke, a Drezdai Egyetem professzora, a szántóföldi ökogazdálkodás gyakorlati szakértője tart előadást az ökológiai gazdálkodás fontos input anyagairól és a regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósíthatóságáról.

A rendezvény hazai plenáris előadója, Szabó László a Tarkarét Bivalyfarm képviseletében érkezik, hogy beszámoljon az öko állattenyésztési gyakorlatokról és a mezőgazdaság aktuális kihívásairól, lehetőségeiről.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További részleteket az alábbi linken talál: https://biokutatas.hu/hu/event/show/omki-agazati-szakmai-nap-2024

Időpont: 2024. április 10.

Helyszín: MATE Georgikon Campus D épület (8360 Keszthely, Festetics György út 7.)

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy 2030-ra az ökológiai területek aránya 25%-ra növekedjen az összes mezőgazdasági területen belül. A 2021-ben elfogadott, az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére irányuló cselekvési tervnek (Action Plan for the Development of Organic Production) megfelelően növelni kívánják az ágazat ismertségét az uniós ökológiai élelmiszerlánc kiválóságát elismerő díjak révén.

Jelentkezni az alábbi kategóriákban lehet:

  • Kategória 1 : Legjobb ökológiai gazdasszony és Legjobb ökológiai gazda
  • Kategória 2: Legjobb ökológiai régió
  • Kategória 3: Legjobb ökológiai város
  • Kategória 4: Legjobb ökológiai bio-kerület
  • Kategória 5: Legjobb ökológiai élelmiszer-feldolgozó kis- és középvállalkozás
  • Kategória 6: Legjobb ökológiai élelmiszer-kereskedő
  • Kategória 7: Legjobb ökológiai étterem / étel szolgáltatás

A pályázatok 2024. március 4-én nyílnak meg.

A pályázatok beadási határideje: 2024. május 12.

Az díjátadó ünnepség 2024. szeptember 23-án lesz.

Bővebb információért ide kattintson. 

Magyar Biokultúra Szövetség több mint 20 éve adományozza az „Év Biogazdája” és az „Év Biogazdasága” díjakat, így őszintén örülünk, hogy EU-szinten is kiemelik azokat, akik sokat tesznek a fenntarthatóságért, példát mutatva mindenkinek, aki még nem ismerte fel a fenntartható gazdálkodás szükségszerűségét.

A „Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR)” védjegyet az Agrárminisztérium jegyezte be 2002-ben. A védjegy mögött álló filozófia az, hogy a történelem, hagyomány és a helyi tudás alkotta értékeket megőrizzük és támogassuk. A HÍR védjegyes termékek mindegyike legalább kétgenerációs (50 éves) történeti múlttal rendelkezik, hagyományos módon készül, és szorosan kötődik egy adott tájegységhez.

Eddig 216 vállalkozás érdemelte ki az elismerést. Ezek a különleges termékek már az Ágazati Értéktár szerves részét alkotják, és szép számban szerepelnek a települési, vármegyei és a Magyar Értéktárban is. Ráadásul 20 földrajzi árujelző, mint például a Jászsági nyári szarvasgomba, Lajta Sajt vagy Tuzséri alma, már uniós oltalmat élvez, ezzel európai ismertséget szerezve. A HÍR védjegyesek listája itt található: https://gi.kormany.hu/hir-vedjegyhasznalok-klubja A nyertes pályázók a HÍR Védjegyesek Klubja tagjává válnak! A tagok segítséget kapnak a HÍR védjegy használatával kapcsolatban és a földrajzi árujelzők oltalma iránti kérelmük benyújtásában.

Ha Ön is szeretne csatlakozni a HÍR Védjegyesek Klubjához, ne hagyja ki a lehetőséget! A HÍR Védjegy Bíráló Bizottság tavaszi ülésére 2024. március 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

Részletekért és a pályázati dokumentációért kattintson a következő linkre: https://gi.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas

Az IFOAM Organics Europe, az európai ökológiai mozgalom ernyőszervezete, november utolsó napjaiban megjelent közleményében sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Parlament nem tudott megállapodni a peszticidek csökkentéséről szóló rendeletről.

„Szégyenletes, hogy az Európai Parlament felhígítja és elutasítja a növényvédő szerek csökkentéséről szóló rendeletet. Azok a politikusok, akik azt állítják, hogy a gazdákat védelmezik azzal, hogy megtagadják a szintetikus növényvédő szerek csökkentését, becsapják magukat és egyben a közvéleményt is. A politikai döntéshozók részéről a peszticidek csökkentésére irányuló politikai akarat hiánya még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az ökológiai gazdálkodás fejlesztése a legjobb módja annak, hogy megvédjük az emberek egészségét és a természetet a mérgező növényvédő szerekkel szemben” – mondta Eric Gall, az IFOAM Organics Europe igazgatóhelyettese.

A szintetikus peszticidek széles körű használata jelentős terhet jelent az európai polgárok, és különösen a gazdálkodók egészségére nézve. A szintetikus növényvédő szerek a fő okai az európai vidéki területeken tapasztalt madár- és rovarpusztulásnak és nagyrészt felelősek vizeink mérgező anyagokkal való szennyezéséért. Az ökológiai gazdálkodás a bizonyítéka annak, hogy szintetikus növényvédő szerek használata nélkül is lehet megfelelő minőségű élelmiszert előállítani. A növény-egészségügy ökológiai megközelítése többnyire megelőző és közvetett agronómiai intézkedéseken, például a kártevők és betegségek kezelésére szolgáló vetésforgókon alapul, amelyek szükség esetén kiegészíthetők bizonyos növények esetében környezetbarát, ökológiai megoldásokkal, például természetes anyagokkal, amelyek többsége könnyen lebomlik a környezetben.

Forrás: IFOAM Organics Europe

A Steigler Pincészet 2019-es megalapítása óta sikert sikerre halmoz az organikusan termelt boraival, amikkel rendszerint nemzetközi versenyeken öregbítik a Soproni borvidék hírnevét. Az idei Berliner Wine Trophy megmérettetésről ismét aranyérmet hoztak el a borászat kékfrankosával. Olvass tovább

Vásárolj magyar vállalkozóktól, magyar családokat támogatsz vele! – hangzik a NEXUS KÖZ-ÉRT Vásárlói és Vállalkozói Közösség szlogenje. A kezdeményezés megálmodójával és a Nexus TV műsorigazgatójával, Juhász János Zoltánnal beszélgettem.

Olvass tovább