OMÉK Szakmai Nap

Merre tart a hazai agribusiness? Globális és lokális üzleti kockázatok,  lehetőségek az élelmiszer- és mezőgazdaságban Az idei, 78. OMÉK minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a szakmaiságra, ezért a vásár történetében először idén rendezik meg az I. OMÉK Szakmai Napot. A rendezvényre a méltán népszerű OMÉK nulladik napján, szeptember 19-én várják az érdeklődőket. A hagyományteremtő szakmai.. tovább →

Víz nélkül nincs mezőgazdaság

Afrikában a szárazság miatt emberek milliói éheznek. A nem fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlat miatt nem terem meg a megfelelő mennyiségű termés. tovább →

Az ökológiai búza megúszta a mikotoxin szennyeződést

A kanadai Saskatchewan tartomány ökológiai gazdaságai „dacolva a konvencionális bölcsességgel”, megmenekültek a fuzáriumtól, míg a hagyományos gazdaságok ezreit érintette a probléma. tovább →

Kevesebb vegyszer ellenére is gazdaságos a szántóföldi termelés

A növényvédő szerek használatának csökkentése az egyik legfontosabb tényező a környezetvédelem és az emberi egészség szempontjából. A vegyszermentes termelés kivitelezhető a megfelelő termesztéstechnológiák alkalmazásával, de felmerül a kérdés, hogy ezek a technológiák biztosítják-e a megfelelő termésmennyiséget és a jövedelmezőséget. tovább →

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság jelentése az élelmiszerekben mért szermaradványokról

Az alábbi cikkben a 2015-ben az Európai Unió által koordinált mintavételi projekt eredményeit mutatjuk be, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA nemrégiben napvilágot látott jelentése tartalmaz. tovább →

Vesztésre állnak az amerikai termelők a rezisztens gyomok elleni harcban

Az Illinois Egyetem kutatói által készített 2016-os jelentésben olvasható, hogy a gyomirtó szerekkel szemben kialakult rezisztenica aggasztó méreteket ölt az Egyesült Államok közép-nyugati térségében. A vizsgálat során több mint 2000 növényi mintát gyűjtöttek 10 különböző állam mezőgazdasági területeiről, majd ezeket a növényeket megvizsgálták herbicid ellenállóság szempontjából. tovább →

Eltűnnek a ketreces tojások

Németországban nőtt a tojástermelés, amihez a biotojás-előállítók nagyban hozzájárultak. A német statisztikai hivatal szerint a legelterjedtebb tartásmód most már a mélyalmos, a 40 milliós állomány kétharmada így termel. Ezt a szabadtartás követi a sorban, az állomány 18%-a sorolható ide. tovább →

Gyümölcsoltó Boldogasszony

Hagyományteremtő nap 2017. március 25-én a Zala megyei, göcseji Medes-hegyen, Kovács Gyula több mint 3000 fajtát őrző gyümölcsöskertjében évtizedek óta ünnepséget szervez a jeles fajtagyűjtő és gyümölcskertész. Az elmúlt évek során szinte a fél Kárpát-medence gyümölcskedvelő közönsége gyűlt itt össze, a Felvidéktől Délvidékig, a Szilágy­ságtól Székelyföldig, Őrségig és Hegyhátig, a Balaton-felvidéktől Hortobágyig és az Alföldig,.. tovább →

Bio alapanyagok a békési Gólyafészek bölcsőde étkeztetésében

A Békés és Környéke Biokultúra Egyesület legfontosabb feladata az ökológiai gazdálkodás népszerűsítése mellett, hogy segítsen embertársainknak környezetük, táplálékuk vegyi, biológiai és egyéb környezetidegen anyagokkal történő terhelésének csökkentésére irányuló ismertek átadásával nyílt előadásokon, bemutatókon. A Gólyafészek bölcsődében két gondozási egységben 48 gyermeket tudnak fogadni. tovább →

Négyszeres bővülés a bioborpiacon

A biobornak egyre nagyobb keletje van. A veronai Federbio borexpón kiderült, hogy az ökológiai művelésből származó bor piaci részesedése 2004 és 2015 között csaknem négyszeresére (+295%) emelkedett Európában, persze igen alacsony szintről. tovább →