Világszerte rekordokat dönt az ökológiai mezőgazdaság

Februárban, a Nürnbergben megrendezett BioFach rendezvény során ismertette az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos legújabb adatokat a FiBL és IFOAM – Organics International. Az elmúlt években tapasztalt pozitív tendencia folytatódik: növekszik a fogyasztói kereslet, melyet a jelentős piaci növekedés is tükröz. tovább →

Genetikailag módosított ízeltlábúak a növényvédelemben

Az Egyesült Államokban 2014-ben jóváhagyták GM ízeltlábúak kibocsátását kísérleti céllal. Felmerül a kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a környező ökológiai gazdaságokra, azok a termények, melyeken GM ízeltlábúak fejlődtek továbbra is megtarthatják-e ökológiai státuszukat. tovább →

„A növényvédő szerek nélkülözhetetlenek a teljes népesség élelmezéséhez” – csupán egy mítosz

Az ENSZ élelmiszer és környezetszennyezés szakértői március közepén kiadott jelentésükben súlyosan bírálták a peszticideket gyártó globális vállalatokat. A jelentés szerint a növényvédő szerek kifejezetten ártalmasak a környezetre és az emberi egészségre – évente kb. 200 ezer akut halálesetet okoznak. tovább →

Az EU tagállamok továbbra is elutasítják a GM növények termesztését

Két GM növény termesztésére és egy GM növény engedély megújításra vonatkozó kérelemre is nemmel szavaztak (idén már másodszor) az Európai Unió tagállamai a 2017. március 17-én, Brüsszelben tartott egyeztetésen. tovább →

Víz nélkül nincs mezőgazdaság

Afrikában a szárazság miatt emberek milliói éheznek. A nem fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlat miatt nem terem meg a megfelelő mennyiségű termés. tovább →

Az ökológiai búza megúszta a mikotoxin szennyeződést

A kanadai Saskatchewan tartomány ökológiai gazdaságai „dacolva a konvencionális bölcsességgel”, megmenekültek a fuzáriumtól, míg a hagyományos gazdaságok ezreit érintette a probléma. tovább →

Kevesebb vegyszer ellenére is gazdaságos a szántóföldi termelés

A növényvédő szerek használatának csökkentése az egyik legfontosabb tényező a környezetvédelem és az emberi egészség szempontjából. A vegyszermentes termelés kivitelezhető a megfelelő termesztéstechnológiák alkalmazásával, de felmerül a kérdés, hogy ezek a technológiák biztosítják-e a megfelelő termésmennyiséget és a jövedelmezőséget. tovább →

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság jelentése az élelmiszerekben mért szermaradványokról

Az alábbi cikkben a 2015-ben az Európai Unió által koordinált mintavételi projekt eredményeit mutatjuk be, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA nemrégiben napvilágot látott jelentése tartalmaz. tovább →

Vesztésre állnak az amerikai termelők a rezisztens gyomok elleni harcban

Az Illinois Egyetem kutatói által készített 2016-os jelentésben olvasható, hogy a gyomirtó szerekkel szemben kialakult rezisztenica aggasztó méreteket ölt az Egyesült Államok közép-nyugati térségében. A vizsgálat során több mint 2000 növényi mintát gyűjtöttek 10 különböző állam mezőgazdasági területeiről, majd ezeket a növényeket megvizsgálták herbicid ellenállóság szempontjából. tovább →

Eltűnnek a ketreces tojások

Németországban nőtt a tojástermelés, amihez a biotojás-előállítók nagyban hozzájárultak. A német statisztikai hivatal szerint a legelterjedtebb tartásmód most már a mélyalmos, a 40 milliós állomány kétharmada így termel. Ezt a szabadtartás követi a sorban, az állomány 18%-a sorolható ide. tovább →