Kétségtelen, hogy a globális mezőgazdasági termelés rendkívüli mértékben megnőtt az elmúlt hatvan évben. Mennyivel, mely termékekkel, vagy árucikkekkel, hogyan és miért? ezekre a kérdésekre ad választ a következő cikksorozatunk.

Olvass tovább

A Huminisz Kft. elkötelezett az ökotermesztés iránt. Fontosnak tartjuk, hogy jó minőségű, ugyanakkor hatékony, a bio termesztésben is felhasználható termékeket gyártsunk és forgalmazzunk (jelenleg 11 termékünk ökológia termesztésben felhasználható). A Solvitis Bór Extra, BórMo, Polifém, Cu, Fe, Zn, Mg, Ca, Mn, Mikro­komplex az EU-Bio rendelet előírásainak megfelelnek. A KONDISOL termékünket a Bio-Suisse termelők is használják, a lignoszulfonát komplexképzővel készülő Solvitis Mikrokomplex termékünk FIBL-tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Olvass tovább

Az 1993 óta működő Rábcakapi Biokertészet alapítója, Németh István feleségével, Erikával a mai napig töretlen lelkesedéssel, fáradhatatlanul működteti Magyarország egyik legsikeresebb bio­gazdaságát, melyen szoros összhangban a természettel teljes értékű biotermékeket állít elő.

Olvass tovább

Bács-Kiskun megyében, Páhin elhelyezkedő Pecznyik Tanyán megtermelt zöldségekkel számos helyen találkozhatunk, a nagy áruházláncok polcaitól egészen a Michelin csillagos éttermeken át. Legújabb sikerük a LIDL-ben is kapható bio burgonyájuk első helyezése a NÉBIH Szupermenta tesztjén, ami újabb tanúbizonysága annak, hogy a bio minősítésű élelmiszerek nem csak megállják a helyüket a konvencionális termékekkel szemben, de magasabb beltartalmi értékekkel rendelkeznek, ízletesebbek és zamatosabbak is. Sikerének kulcsáról Pecznyik Béla ökogazdát kérdeztem. Olvass tovább

1983-ban – amikor még a „három T” időszaka tombolt – alakult meg a Biokultúra Klub, amely a mai Magyar Biokultúra Szövetség természetes jogelődje. A fiatalok kedvéért: a „három T” az államszocializmus kultúrpolitikájának a tömény összefoglalása. Az első T a „támogatott”, a második a „tűrt” a harmadik a „tiltott” kategória volt. Valahol a „tűrt” és a „tiltott” határán született meg a Biokultúra Klub, hiszen akkor a „minél többet, bármi áron” volt a magyar mezőgazdaság agrárpolitikájának lényege; etetni a világ hatodát lefedő szocialista, kommunista világot.

Olvass tovább

A Lajtamag Kft. 30 éves múltra tekint vissza, 1991-ben Seiwerth Gábor és Kettinger Gyula alapította. Immáron harmadik generációs családi vállalkozásként három generáció szakmai tudását és tapasztalatát őrzik és büszkén viszik tovább.

Olvass tovább

A gyümölcsfák több évig egy helyben lévő állókultúrák, melyek koronájának, termőfelületének szabályozása igen sarkalatos kérdés.

Olvass tovább

Simai Krisztián kisújszállási bioméhész három méze – hárs, akác, erdei mézharmat – arany minősítést szerzett az ország egyik legrangosabb versenyén, a gyulai Év Kiváló Magyar Méze megméretésén. Az alábbi interjúban bemutatjuk hogyan került kapcsolatba a bioméhészkedéssel és milyen tanácsokat tud nyújtani a többi bioméhészeknek, illetve azoknak is, akik ezzel szeretnének foglalkozni.

Olvass tovább

Rohamosan változó világunkban egyre többször fordul elő az ismeretek/fogalmak félreértése, illetve azok különböző értelmezése. Sokszor hallhatjuk: a méhlegelők közül az akác, illetve az akácméz teljes mértékben bio, mivel… És itt több fontos megállapítás kerülhet előtérbe, ami elmondható többnyire az akácból pörgetett mézre, továbbá amit egyes csoportok előzékenyen terjesztenek. De ez a megállapítás nem „kerek”, nem tartalmazza a biomézre vonatkozó összes feltételt.

Olvass tovább