Dr. Roszík Péter barátom szerény ember, így nem készült arra, hogy szeretett Alma Matere, az Óvári Akadémia elismerését, a részére megítélt Wittmann Antal díjat lapunk hasábjain közzé tegye. A Biokultúra lap tulajdonosa képviseletében ragaszkodtam ahhoz, hogy lapunk hírt adjon erről, hiszen az elismerés rajta keresztül az egész magyar biokultúra mozgalmat is illeti.

Olvass tovább

Az elmúlt száz évben az ökológiai változatosság nagymértékben csökkent a mezőgazdasággal hasznosított talajokban. A vegyipar, gépipar, bankok és támogatási rendszerek vették át az irányítást a biológiai egyensúlyban működő természetközelibb rendszerek felett. E folyamatban a talaj, a termőföldek elvesztették önfenntartó képességüket.

Olvass tovább

A hagyományos földhasználati rendszerek intenzívvé alakítása a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő oka. Ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás nagy figyelmet kapott az utóbbi időben, mivel úgy vélik, hogy számos taxon számára biztosít kedvező körülményeket. Azonban megítélése az élőlények sokféleségének támogatásában nem egyértelmű. Olvass tovább

Az ökológiai gazdálkodásba vont területeket és a piac nagyságát tekintve 2020-ban rekord évet mutatott Európában. Kontinensünkön az ökotermékek piaca elérte az 52 milliárd eurót (összehasonlításképpen az Amerikai Egyesült Államok önmagában is egy 50 milliárd eurós piac), az ökológiai gazdálkodásba vont terület pedig a 17,1 millió hektárt. (A MezőHír 2022/5 lapszám „Előkelő helyen a hazai bio-gyümölcstermesztés” címmel megjelent cikk utánközlése.)

Olvass tovább

Egyes gyomirtó szer hatóanyagok forgalomból történő kivonása nagy kihívás elé állította a facéliavetőmag-termesztőket az elmúlt években. A konvencionális gazdálkodók körében jobbára kedvezőtlen visszhangot kiváltó ilyen jellegű rendeletek pozitív hozadéka, hogy még őket is a környezetbarát gyomszabályozási technológiák kipróbálására ösztönözheti. Így került sor a gyomfésű tesztelésére a Mosoni-síkságon, a hazai mézontófű­termesztés bölcsőjében. Cikkünkben bemutatjuk az eljárás gyomokat gyérítő hatékonyságát, abban bízva, hogy a gyomfésű egyre több facéliatermesztő eszköztárába is bekerül. Olvass tovább

… és ami hozzá tartozik

A biológiai almatermesztés alapjai

Új, rezisztens nyári fajta – Allegro

Új, rezisztens nyári fajta – Allegro

Az alma biológiai növényvédelmére nem lehet általános receptet adni, mert a növényvédelem – különösen az ökológiai növényvédelem – még csak lazán sem választható el az összes többi technológiai elemtől. A biológiai növényvédelem csak a biológiai szemlélet egy része és csak egységes keretben van értelme biológiai művelésről beszélni. Szemléletet átadni pedig meglehetősen nehéz. Erre a feladatra vállalkozunk az alábbi sorokban. Olvass tovább

Az alábbi interjút Kávássy László bio partnerünknél készítettem, aki Kelet-Magyarország egyik legelhivatottabb gazdálkodója és legszebb ökológiai ültetvényeivel rendelkezik. Nem csak saját maga állítja elő a biotermékeket, hanem saját cégén az Apple Max Kft.-n keresztül, a térség bio alma kereskedelem végzésében is hatékonyan részt vesz. Látogatásom során kíváncsi voltam ökológiai szemléletére, gyümölcstermesztése során alkalmazott technológiájára, legnagyobb kihívásaira, értékesítési lehetőségekre és jövőbeli terveire. Olvass tovább

Nemes Mátyás (71) fülöpjakabi biogazda önmaga fogalmazta meg az elmúlt nyáron a különlegesen sikeres tevékenységének az alapelvét: „Az életigenlés és ennek a rendszere egyenlő az ökológiai gazdálkodás rendszerével, amit folyamatosan fejleszt és terjeszt az organikus forradalmári felfogása.” Ennek az igen sajátos és nagyon jelentős meghatározásnak érdemes a hátterét, a kialakulását és a minden biogazdálkodónak tanulságul szolgáló szempontjait értelmeznünk. Olvass tovább

A tavalyi év hagyományát folytatva egy újabb, nem csak a biogazdaságok, hanem a szarvasmarhatartók, vagy éppen a cukorrépatermesztők körében is ismert és elismert gazdaságot, illetve annak vezetőjét kerestem fel. Berki Gyulával, a Bicsérdi Arany-Mező Zrt. vezérigazgatójával beszélgetünk.

– Kedves Gyula, ha megengeded tegező viszonyban készítem az interjút, hiszen ezt felajánlottad négy évvel ezelőtt, akkor kezdődött jó üzleti és talán mondhatom személyes kapcsolatunk. Nem tudom emlékszel-e, amikor először találkoztunk, 2010-ben, abban az extrém csapadékos évben, amikor országosan 1000-1500 mm csapadék hullott. Azóta több száraz év is volt, elég ha a két szélső évre, 2011 és 2012. évekre, illetve 2021. évre gondolunk. Nyilván a száraz és a közepesen csapadékos évek sokkal inkább a növénykondicionálókról és a lombtrágyákról is szólnak. De ne ugorjunk ennyire előre! A Bicsérdi Arany-Mező Zrt. filozófiája a növénytermesztés és az állattenyésztés egységén alapul. Kérlek, mutasd be a cégcsoport egységeit, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz és sokunk számára mintául szolgálhatnak, hogyan lehet ökológiai és ökonómiai szempontból egyaránt eredményesen gazdálkodni közép- és hosszútávon. Mikor kezdtétek el a munkát?

– A cégcsoport tevékenységének alapját a 800 holstein-fríz fejőstehén és szaporulatának otthont adó tehenészeti telep alkotja, mely kiegészül 350 kocás sertésteleppel, 1400 hektárnyi saját, 330 hektár bio területtel és 400 hektár integrációval. A tehenészet a folyamatos fejlesztések és a szakmai munka révén a tenyészetek összehasonlító rangsorainak első felében foglal helyet, termelési volumenében tartósan az első 10-ben szerepel. Az állattenyésztéshez szorosan kapcsolódik a biogáz üzem, melynek alapanyagát a telepeken képződő trágya alkotja.

– Hogyan, mikor indult az ökotermesztés, a 330 ha bio területen milyen növénykultúrákat termesztetek?

– 1999. évben kezdtük meg az átállást bizonyos területeken, 2002. volt az első bio tanúsított évünk. A Bicsérdi Bio Kft. szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik ökológiai gazdálkodás keretei között. A termesztett kultúrák között megtalálhatóak: tönkölybúza, kukorica, szója, napraforgó, len, lucerna. Földjeink 2005 óta nem kaptak sem növényvédőszert, sem műtrágyát. A Növénytermesztő Kft. gépeivel végzi a bio területeken a gépi munkát. A Bicsérdi Bio Kft. által megtermelt termények 2006. év óta Bio Suisse tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Bio len, Bicsérd

Bio len, Bicsérd

Cégünk a Bicsérdi Bio Tökmagolaj előállítója, mely az általunk termelt tökmagból kerül előállításra. A stájerországi sajtolást követően az olajat Bicsérden palackozzuk. Annak érdekében, hogy folyamatosan friss terméket tudjunk biztosítani fogyasztóink részére megfelelő mennyiségű, éves készlettel rendelkezünk tökmagból. Egyébként a Bicsérdi Bio Tökmagolaj Bio-Austria öko védjeggyel is rendelkezik. Foglalkoztunk saját sajtolóüzem gondolatával is, de ez a kisebb volumen miatt nem lenne megtérülő beruházás. Ugyancsak felmerült a bio tejtermelés gondolata, illetve az üzemben előállított tej és hús értékesítése közvetlenül a fogyasztók részére egy bio boltban, Pécsett. Az állattenyésztésünk azonban mégis marad konvencionális, hiszen nagyon nehéz, szinte lehetetlen lenne a bio állattenyésztéstől elválasztani, nem beszélve a szektort értintő munkaerőhiányról.

– Hogy látod most, rövid- és középtávon a biotermesztés jövőjét a ti vállalkozásotok vonatkozásában?

– Mindenképpen szót kell ejteni a konvencionális terménypiacon tavalyi évben tapasztalt jelentős mértékű áremelkedésről. A korábbi öko- és hagyományos árkülönbözet, ami 30-40%-os, vagy ennél is magasabb volt, jelentős mértékben csökkent. Sajnos napjainkban Magyarországról is a biotermények értékesítése, feldolgozatlan formában továbbra is külföldre történik. Ugyanakkor Nyugat-Európában sok gazda átállt pl. a tavalyi évben, kérdés, hogy ez esetleg befolyásolja-e negatív irányban majd az ökofelvásárlási árakat. Nekünk szerencsére hosszú évek óta stabil és jól fizető partnerünk van, pl. tönkölyre, aki egyébként a terményt fel is dolgozza.

– Egy ilyen régen átállt területen azt gondolná az ember, hogy nehéz lehet megoldani a gyomszabályozást, a megfelelő tápanyag utánpótlást. Ti ezt milyen eszközökkel éritek el, illetve milyen terméseredményeket tudtok realizálni?

Bio tönköly, Bicsérd

Bio tönköly, Bicsérd

– Nincsenek nagy problémáink ezen a területen, hiszen gyomelnyomó kultúrák is szerepelnek a vetésforgóban, mint pl. a tönköly, a len. Emellett alkalmazunk természetesen mechanikai gyomirtást is.

Nagy hangsúlyt fektetünk ezenfelül a talaj természetes tápanyag szolgáltató képességének megőrzésére, illetve növelésére. Az elmúlt 15-20 évben a talajvizsgálatok alapján a makro- és a mikroelemtartalom egyaránt növekedett a humusztartalom mellett. Ez természetesen köszönhető a szervestrágyázásnak, illetve a biogáz üzemünkből származó fermentlé kijuttatásnak egyaránt. Terméseredményeink öko-termesztésben jónak számítanak, így 15-20 év átlagában is elmondható, hogy ökonómiailag is fenntartható gazdálkodást folytatunk.

– Azt tudjuk már, hogy nálatok a talajélet és a szervesanyag utánpótlás rendben van, hiszen minden a talajnál kezdődik. Tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben az időjárási szélsőségek gyakoriságának és mértékének növekedésével megnőtt a növénykondicionálás és lombtrágyázás szerepe. Ugyanakkor ez a piaci szegmens sajnos nagyon felhígult.

A szervestrágyázás révén jó a mikroelem ellátottságunk is. Ezzel együtt, aki ismer tudja rólam, hogy nyitott vagyok az új dolgokra. Természetesen alaposan körüljárjuk, mielőtt új készítményt engedünk be a gazdaság területére. Négy éve használjuk a Huminisz technológiát gazdaságunkban, számos középparcellás teszttel indult a kapcsolat, amelyhez fenometriai kiértékekés és részben külön betakarítás is kapcsolódott. Bio- és konvencionális termesztésben egyaránt más termékekkel párhuzamosan használjuk a Huminisz Kft. termékeit. Jók a tapasztalataink eddig szójában, napraforgóban, tönkölyben, idén szeretnénk kipróbálni lucernában, kukoricában és esetleg cukorrépában is. Nagyon fontos számunkra, hogy hatékony, jól működő és megtérülő készítményeket használjunk. Eddigi tapasztalataink alátámasztják mind a Kondisol növénykondicionálóval, mind a Solvitis lombtrágyákkal kapcsolatban.

– Köszönöm szépen az interjút! További jó egészséget és sikereket kívánok!

Pais István
Huminisz Kft.
(Biokultúra 2022/1)