24 máj 2012

Két kiváló gyógynövény: körömvirág, sáfrányos szeklice

Nincs hozzászólás

Két kiváló gyógynövény


 

Körömvirág (Calendula officinalis)

Ázsia nyugati térségeiben őshonos, mediterrán eredetű növény. Hazánkban az egész ország területén eredményesen termeszthető gyógy-, dísz-, és festőnövény.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Körömvirág (Calendula officinalis)

A körömvirág egyéves, lágyszárú növény. Karószerű gyökerei mélyre hatolnak a talajba. Szára szögletes, 30-50 cm magas, rövid szártagú, aljától elágazó, levelei hosszúkás lándzsa alakúak, virágzata végálló, a fészekvirágzat 3-6 cm átmérőjű. A fészekben 4-8 sorban foglalnak helyet a nyelves virágok, színük a narancssárga és sárga különböző színárnyalatai. Május végétől a fagyok beálltáig virágzik. Termése kaszattermés, amely egy virágzaton belül is változatos méretű és görbültségű lehet. Ezermagtömeg 8-12 g, csírázóképességét a mag három-négy évig őrzi meg.

A körömvirág napfényigényes, szárazságtűrő faj. Magja 8-10°C-on jól csírázik, hidegtűrő képessége jó, mély fekvésű, párás helyeken nem ajánlatos termeszteni, mert nagy a lisztharmatfertőzés veszélye. Gyógynövénytermesztés célra a nagytelt, vagy félig telt sötétnarancs színnel rendelkező fajták ajánlottak.

A termesztéshez közvetlenül szerves trágyát nem ajánlatos használni, mert így a vegetatív növényi részek növekedése a virágzatok fejlődésének rovására megy. A megfelelően előkészített, 3-5 cm mélységben porhanyós talajba március elején vethetjük a magot, sortávolság 40-50 cm, a vetés mélysége 2-3 cm legyen. A vetőmag szükséglet 6-10 kg/ha. Ha vetőgéppel történik a vetés a vetőgép magládáját folyamatosan ellenőrizni, kell, mert az érdes felszínű görbe kaszattermés egymáshoz tapadhat, amely egyenlőtlen maghulláshoz, hiányos keléshez vezet. Kelés után 3-5 leveles fejlettségi állapotban 5-8 cm tőtávolság beállítása kívánatos. Gyomtalanítást természetesen rendszeresen kapálással végezzük. Az első nagy virágok megjelenése után általában növekszik a hőmérséklet, ezzel összefüggésben felgyorsul a hajtásképződés, és így csökken a virágok mérete. Ez azonban nem kívánatos, a folyamat öntözéssel lassítható. A növények gyorsan fejlődnek, 6-7 hetes korukban május végén, június elején már virágoznak, a folyamatos szedés serkentőleg hat az újabb virágzatok képződésére. A teljesen kinyílt virágzatok szedése 4-5 naponta ismételhető a fagyok beálltáig.

A leszedett virágzatok és a külön is gyűjthető nyelves virágok csak azonnali, gyors szárítással őrzik meg élénk színüket, jó minőségüket. Természetes szárítás árnyékos, léghuzatos, csapadéktól védett helyen, egy rétegben történhet. Nagyobb mennyiség esetén a műszárító hőmérséklete 35-40°C–os lehet. A 12% nedvesség tartalmú drog erősen nedvszívó, ezért tárolásra selyempapírral bélelt dobozt javaslok.

Várható hozam 1000-2000 kg/ha száraz virágzat, vagy 350-400 kg/ha száraz nyelves virág. Beszáradási arány 5 : 1 a virágzat esetén, és 6 : 1 nyelves virág esetén.

 

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Kis-Ázsiából, Elő-Indiából került Európába, meleg- és napfényigényes, szárazságtűrő növény. Szélsőséges talajok kivételével az egész ország területén termeszthető, szereti a meleg fekvésű, jó vízgazdálkodású, mély rétegű talajokat.

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Egyéves lágyszárú, gyökere karószerű, 25-30 cm hosszú, elágazó. Szára 70-150 cm magas, felálló, felsőrészén elágazó. Levelei szórt állásúak, 5-10 cm hosszúak, lándzsásak, árhegyben végződőek, a levéllemez széle tüskésfogú. Virágzata végálló, gömbölyded alakú, a fészekvirág átmérője 1-3 cm. A fészekvirág pikkelylevelei cserépfedélszerűen borítják egymást, bőrszerűek. Hímnős csöves virágai vannak, a párta színe citromsárgától, a narancssárgáig változik, elvirágzáskor láng vörös lesz. Az első virágok július elején nyílnak, a virágzásidő 35-40 nap. Termése fehér színű kaszat, 5-8 mm hosszú, a mag 4-5 évig csírázóképes. Ezermagtömeg 35-55 g.

A vetésforgóba jól illeszthető, előveteményre nem érzékeny, önmaga után 3-4 év elteltével termeszthető. Jól feltárja a talaj tápanyagkészletét, nem igényel közvetlen tápanyag utánpótlást. Optimális vetésideje április eleje, sortávolság 40-60 cm, vetésmélység 3-5 cm, igényli a gondos magtakarást. Ezt a műveletet könnyű hengerrel vagy magtakaró boronával végezhetjük. Sűrű kelés esetén 10-12 cm tőtávolságra ritkítsuk ki a növényeket. Tenyészidőszakban a gyomtalanítást kapálással végezzük.

A virágdrog színanyag tartalma a teljes virágzás után a legmagasabb. A virágszedést akkor kell elvégezni, amikor a lángvörös virágszirmok megjelennek, a virágzási ideje 4-5 hét, a virágzás ütemében hetente szedhetjük a virágszirmokat a fészekből. A leszedett virágokat azonnal szárítani kell, száraz szellős helyen egy rétegben. A virágdrog összenyomásra érzékeny, tárolására selyempapírral bélelt doboz a legalkalmasabb. Virághozam 160-200 kg/ha, beszáradási aránya 5,1.

Némethné Tarjányi Katalin
(Biokultúra 2002/4)

 

Vissza: Gyógy- és fűszernövények »

[felül]