2009 jún 22

Télen-nyáron dolgozik a giliszta


Zsófi Péter tiszakeszi őstermelő 2001 óta foglalkozik komolyabban gazdálkodással. A Biokontroll Kht. szerződött partnere. 13,7 hektáron olajtököt, olajlent termelt, később búzát, napraforgót vetett. Szenvedélye a horgászat. Alapszakmája gépész-lakatos, elvégzett egy biogazdálkodói tanfolyamot.

 

A kísérletezés

Zsófi Péter tiszakeszi biogazdálkodónak mindig az volt a gondja, hogy nem volt elegendő vörös gilisztája a halak beetetéséhez. Először szakkönyveket tanulmányozott, majd egy henger alakú, 20 literes alumínium dobozban kezdett kísérletezni, hogy minél több vörös gilisztát állítson elő. Dévért, kárászt és pontyot fogott a vörös gilisztával.

Miközben trágyát adagolt, humusz képződött, amelyet a kertjében szétszórt a növények tövében. Saját maga kísérletezte ki, hogy melyek az optimális feltételek a gilisztatartáshoz, illetve a humusz előállításához. Több évnyi próbálkozás után sikerült megtalálni a megfelelő tartási körülményeket. Később derült ki, hogy Magyarországon kevesen ismerik a gilisztahumuszt és ebből nőtt ki Zsófi Péter gazdasága.

– Milyen tápanyag szükséges a giliszták táplálásához?

– Az 1980-as években nagyon sokan foglalkoztak gilisztahumusz termeléssel, azonban sokan belebuktak, mert nem voltak tájékozottak arról, hogyan kellene mindezt csinálni. (Ugyanakkor lelkiismeretlen kereskedők, vállalkozók csúnyán becsapták őket. Emlékezetes botrány volt, sokan mentek tönkre. A szerk.) Egy mélyalmos juhászatból, tehenészetből kikerülő trágya bőven tartalmaz szalmát. Azt tapasztaltam, hogy a szarvasmarha és a juhtrágya kifejezetten kedvező a giliszta számára. A baktériumok lebontják (előkomposztálják) a szalmát, a giliszta elfogyasztja a szerves trágyát és a folyamat végére magas biológiai értéke lesz a komposztból átalakított gilisztatrágyának. A jó állattartási technológia szinte mindent meghatároz.

– Milyen módszerrel lehet azt biztosítani, hogy télen-nyáron egyformán „munkaképes” maradjon a giliszta?

– 20-25°C-os hőmérséklet a megfelelő körülmény arra, hogy a vörös trágyagiliszta szaporodjon. Nagyon sok türelem, kitartás volt szükséges ahhoz, hogy megtaláljam a humus nagytömegű előállításának módját. Amikor már láttam benne fantáziát, sikerült szerezni egy 800 négyszögöles területet. Először egy fóliasátorban helyeztem el a gilisztát, juhtrágyát használtam. Két méter széles, 60 méter hosszú prizmát hoztunk létre és fészkekben helyeztük el a gilisztát. Ezután termelőprizmát alakítottunk ki. Általában 50-70 százalékos nedvességtartalmat igényel, a téli hidegben sem fagynak meg, szalmával szoktuk betakarni a prizmát. Egy év szükséges ahhoz, hogy 60 centiméteres magasságot elérjen a humusz és akkor már géppel is ki lehet termelni.

Trágyagiliszták

Trágyagiliszták

A humusz alapanyaga származhat konvencionális forrásból is, a lényeg az, hogy jó minőségű legyen. A „csurgalék” levet felfogjuk, azt például én felhasználtam a saját növénytermesztésemben. A jelenlegi humusztermelő területemtől a lakóépületek messze vannak, a környezetvédelmi előírásokat maradéktalanul be tudom tartani.

– Mekkora a trágya Ph-értéke?

– A növénytermesztésben használható, jó minőségű humusz képződik a szerves trágyából, amelynek a folyamat végére 7-8 körül alakul a Ph értéke. Később kipróbáltam a humuszt a saját kertemben: egy sor zöldséget vagy sárgarépát, illetve karalébét, paradicsomot biohumusszal trágyáztam, a másik sort kihagytam.

Trágyaprizmák, ahol a giliszták tevékenykednek

Trágyaprizmák, ahol a giliszták tevékenykednek

A gilisztahumusszal kezelt sorban a növények nagyobbak lettek és a termés íze is jobb lett, mint a kezeletlen soroknak. Ekkor jutott eszembe, hogy hátha lehetne a mezőgazdaságban hasznosítani a humuszt. 1994-ben már forgalmazási engedélyt kaptam nagyobb mennyiségű gilisztahumusz előállítására és forgalmazására.

 

Átalakított forgólapát

– Milyen eszközzel juttatják ki és mekkora mennyiségben?

– A hagyományos trágyaszóró gép ennek a szétszórására nem alkalmas, át kell alakítani a lapátokat és megfelelő szögbe kell állítani.

Komposzt-rosta

Komposzt-rosta

A gilisztahumuszból 1 hektárra 10 q kell, szerves trágyából pedig 400 q szükséges. A hagyományos szerves trágya 200 forintba kerül mázsánként, a humusz jóval drágább. Azt tapasztalom, hogy a humusz jóval hatékonyabb a hagyományos szerves trágyánál. A búzánál például 10 mázsa elegendő egy hektárra. A zöldségtermesztők azt mondják, hogy 30 mázsa humusz kell a nagyobb területű zöldség alá, hogy szép legyen a termés. A növény tápanyagigényét kell ismernie a kerttulajdonosnak. Például eddig a területeimre humuszlevet hordtam, és láttam, hogy jó minőségű lett tőle a termés. A zöldségkultúráknál többen alkalmazzák a humuszt a jó minőség elérésére. Nagyobb lesz tőle a sárgarépa. Egy zöldséges ismerősöm jelentős tétel humuszt vesz tőlem. 700 négyzetmétert például meg lehet trágyázni 3 mázsával.

2007-4_talaj

Kész gilisztahumusz

– Milyen növényi kultúrákban ajánlott a gilisztahumusz?

– A szakemberektől tanultam, hogy bármelyiknél fel lehet használni. A humuszt a magágyba kell helyezni, forgóboronás géppel, magágykészítővel beledolgozzák a felső talajrétegbe, a növény számára ezzel a módszerrel jobban hasznosul az anyag.

A Debreceni Növényegészségügyi Állomásnál vizsgálták be a gilisztahumuszt, a Miskolci Növényegészségügyi Állomásnál pedig csírázásdinamikai vizsgálatot végeztek, a gyomosodást tanulmányozták. Az eredmény jó volt. Nagyon lényeges arra is figyelni hogy a humuszba belekerülnek-e a gyomnövények magvai.

– Hogyan lehet elérni, hogy a humusz alapanyagába minél kevesebb gyommag kerüljön?

– Elvileg a vörös giliszta ugyan nem mindent, de jelentősen átalakítja a trágyát. A trágyakomposzt megfelelő technológiája a garancia arra, hogy jelentős gyomosodást ne okozzon. A jó tartási technológiából származó trágyából készült gilisztahumusszal nincs probléma.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2007/4)

 

Vissza: Talajjavítás, tápanyagutánpótlás »

[felül]