2008 Júl 25

Tőgygyulladások homeopátiás kezelése

Nincs hozzászólás

Szerencsére a kisüzemi gazdaságokban nem túl gyakori probléma a tőgygyulladás. Mégis beszélni kell róla, mert ha mégis előfordul, nagy anyagi kárral jár. A néhány tehenes gazda jobban észreveszi a tejtermelés csökkenéséből adódó kiesést, mint egy több száz állatot tartó nagyüzemi telep.

Ezért fontos tisztában lenni a tőgygyulladások kialakulásának okaival. Hiszen ha tudjuk, hogy mi okozza, könnyebben tudjuk megelőzni, gyógykezelni. Lássuk, milyen tényezők vesznek részt egy tőgygyulladás kialakulásában!

Talán a legfontosabb hajlamosító tényező a nem megfelelő takarmányozás. A bendőben lezajló emésztési folyamatok zavara esetén a szervezet számára káros anyagok szabadulnak fel, amelyek méregtelenítése nem csak a máj mûködését terheli, hanem a tejmirigy hámjának biológiai egyensúlyát is felborítva, az ott lévő, vagy oda, a környezetből bekerülő baktériumoknak tökéletes környezetet biztosít a szaporodásukhoz. Így elindul egy gyulladásos folyamat, amelynek kezelése nem „csak” a tőgy kezeléséből kell, hogy álljon.

Nagyon fontos a környezeti tényezők szerepe, az almolás- és az istálló-higiénia.

Az állatok fejés után jó, ha nem fekszenek le rögtön, hiszen a bimbócsatorna még fél órán keresztül nyitva van, és ott az alomban lévő, többnyire a bélsárból származó fakultatív patogén baktériumok bekerülhetnek az egészséges tőgybe.

A fejés higiéniája egyre inkább előtérbe kerül. Itt figyelni kell a tőgyek fejés előtti tisztítására, és a fejőgép higiéniáján túl a gép megfelelő beállítására (fals levegő, túlfejés stb.).

A tőgygyulladások kezelése igen fontos, és sajnos költséges feladat, hiszen nem csak a gyógyszerek megvásárlása anyagi megterhelés, de a kezelés során megsemmisítésre kerülő tej árbevételének kiesése is jelentős lehet.

A biogazdálkodók még gondolni sem mernek a tőgygyulladásra, hiszen náluk az antibiotikumos kezelés még nagyobb veszteséget hoz. A várakozási idő a duplája, és egy évben csak kétszer megengedett az antibiotikumos kezelés. Amennyiben többször kerül rá sor, az állatot ki kell vonniuk a bioállományból.*

Szerencsére választhatunk már homeopátiás szereket is a gyulladások kezelésekor. Ezekre a készítményekre nincs várakozási idő, így a veszteség némileg csökkenthető. Magyarországon is beszerezhető olyan komplex készítmény (több összetevőt tartalmaz), amely a tőgy ellenálló képességének javításával – akár néhány adag használata után – megszûnik a gyulladás.

Jelenleg Magyarországon az EUROFIT GÉL szerezhető be. Vessünk néhány pillantást a tőgygyulladás típusaira!

A tőgygyulladásokat két csoportba oszthatjuk:

  1. Heveny – hirtelen kialakuló, a tehén tőgyében korábban még soha elő nem forduló gyulladásos folyamat, mely esetben gyors eredményt lehet elérni antibiotikum használata nélkül is. Azokban az esetekben, amikor a gazda azonnal észleli a rendellenességet, úgynevezett monokészítménnyel (csak egyféle homeopátiás szerből készül) megkezdheti a kezelést. Természetesen a pontos tünetek ismeretében.
  2. Idült – már korábban is előfordult – akár a tehén másik tőgynegyedében, vissza-visszatérő probléma, gyakran hosszas a gyógyulási folyamat.

A siker antibiotikum nélkül is lehetséges. Azt javasom, hogy szakember segítsége nélkül ne kezdjék el az idült folyamatok kezelést!

Lássuk röviden, milyen elváltozások alakulhatnak ki, milyen tünetre, mely monokészítményt lehet használni:

Mechanikai sérülések miatt kialakuló elváltozás, gyulladás:

  • ütődés, zúzódás;
  • bimbóvég sérülés – ez lehet akár a bimbó leszakadása is (szükség esetén sebészeti ellátás!);
  • ide sorolandó a rosszul beállított vákuum miatt, vagy a túl hosszú ideig történő fejés következtében kialakuló gyulladás is.

Míg az első két esetben többnyire látható a trauma következtében kialakuló elváltozás külső jelei is, az utolsó esetben gyakran csak a tej szomatikus sejtszámának megemelkedése, és a nyálkahártya sérüléséből adódó vérzés következtében elszíneződött tej ad némi támpontot. Ilyen esetekben megfelelő eredményt lehet elérni az Arnica C30 napi 4 x-i adagolásával 3-4 napon át, vagy az Arnica – Bellis perennis kombinációjával, ha a tejben vér is van, az előzőekhez hasonló adagolást követve.

Elléskor jelentkező ödéma szintén jól kezelhető Urtica urens D4-el, naponta 3 x, 3-4 napon át.

Gyulladásos elváltozások következtében a következő tünetek jelentkezhetnek:

I. stádium:

  • Tőgynegyed piros, duzzadt, forró, érzékeny, gyakran felszökik az állat láza; ilyenkor Belladonna C 30-at adunk, négy óránként, négy alkalommal.
  • Ha már egy-két napja duzzadt a tőgy, kemény, forró, fájdalmas a negyed, nem szívesen mozog az állat. Szívesen fekszik rá a tőgyre, és kedveli a hideg levegőt. Ilyen esetben Bryonia C30-at adunk, naponta 2 x, négy napon át.
  • Abban az esetben, ha a tej mennyisége, és a minősége is megváltozik, hirtelen lecsökken, és vízszerû lesz, Urtica urens C30-at adunk, naponta 2 x, négy napon át.

II. stádium:

Megjelennek a pelyhek a tejben és a tőgy állományának megkeményedése.

  • Tőgynegyed forró duzzadt és fájdalmas, kemény csomós, a tejben pedig fehér, vagy krémszínû csomók jelennek meg. Ebben az esetben Phytolacca C30-at adjunk, naponta 3 x, három napon át.
  • Ha a tej sárga vagy barnás lesz, híg, akár egészen vízszerû, a negyed duzzadt, és kemény, a testhőmérséklet megemelkedik, és szemmel láthatólag merevvé válnak a hátulsó végtagok, akkor Conium C30-at adhatunk óránként 4 alkalommal, majd naponta 3 x 4 napon át.

III. stádium:

Állandóvá válik a tőgynegyedek duzzadtsága, keménysége, a tejben a laktáció bármely szakaszában sárga csomók jelenhetnek meg. Jellemzővé válik a tőgynegyedek asszimetriája. Gyakran a tőgy teljesen eldeformálódik, és nehezen fejhetővé válik. Ezekben az esetekben ajánlatos szakember segítségét kérni.

Ha a gazda időben észreveszi a gyulladást, az azonnali kezeléssel megelőzheti a folyamat továbbhaladását. Természetesen addig, amíg klinikai elváltozások jelei a tejben mutatkoznak, a tej emberi fogyasztásra nem bocsátható. Amint a klinikai tünetek megszûntek azonnal lehetőség van rá.

Említést kell tenni az apasztásról, mint a következő laktációt legjobban befolyásoló tényezőről – természetesen a takarmányozás után!

Minden jól felkészült gazda tudja, hogy az apasztás a takarmány mennyiségének és minőségének megváltoztatásával történik. Azoknál az igen magas tejtermelésû teheneknél, akik nem apadnak el könnyen, lehetőség van az Urtica urens alacsony potenciáját használni (C5) 5-6 napon át napi 2 x adagolva. Ez alatt a néhány nap alatt jelentős tejtermelés visszaesést érhetünk el.

Hogyan adjuk be a szereket?

A komplex homeopátiás készítmény tőgyinfúzió formájában kapható, ugyan úgy kell alkalmazni, mint az antibiotikum tartalmú készítményeket. A mono készítményeket akár hígítás nélkül, akár felhígított formában az állat nyálkahártyájára juttatva, onnan felszívódik, és elkezdi a szervezet regulációját.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésüket, és sokan eredményesen kipróbálják a tőgygyulladások szelídebb kezelési eljárását is. **

dr. Farkas Rita
homeopata állatorvos
(Biokultúra 2008/3)

[felül]