2014 dec 30

Uniós napirenden az agrárköltségvetés és az ökológiai gazdálkodás

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2014. november 10-i ülésén az agrárminiszterek többek között a 2015. évi agrárköltségvetés módosításának kérdését, valamint az új ökológiai jogszabálytervezetet is tárgyalták. Az ökológiai gazdálkodás újraszabályozására vonatkozó bizottsági javaslattal szemben a Visegrádi Négyek, valamint Bulgária, Románia és Szlovénia közös nyilatkozatban fogalmazták meg elvárásaikat. Az ülésen a nyilatkozatot Franciaország, Németország, Dánia, Horvátország, Portugália és Ausztria is támogatta és a többi tagállam is szimpátiával fogadta. A magyar delegációt vezető dr. Bitay Márton államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország számára elsődleges fontosságú a párhuzamos gazdálkodás lehetőségének fenntartása, illetve bizonyos kivételek megtartása. A tagállamok többsége egyetértett abban, hogy ezek hiányában a gazdáknak elveszne az a lehetősége, hogy egy gazdaságon belül hagyományos és ökológiai gazdálkodást is folytathassanak, amely az ökológiai gazdálkodással foglalkozó gazdák számának csökkenéséhez vezetne Uniós szinten. www.kormany.hu


Természetes génszelekcióval előállítható az A-vitamin provitaminjában gazdag narancsszínű kukorica

Indiana tagállambeli kutatók azonosították azt a génkészletet, amelyet a kukoricaszem provitamin tartalmának természetes növelésére tudnak használni, melynek köszönhetően legyőzhető lehetne az A-vitamin hiány a fejlődő országokban, valamint az időskori makula degeneráció. A kutatók a Cornell és a michigani egyetem munkatársaival közösen találták meg azt a génvariációt, amelyet arra lehet szelektálni, hogy a gyenge tápértékű fehér kukoricát nagy tápértékű magas provitamin (karotinoid) szinttel rendelkező narancsszínű kukoricává változtassa. A karotinoidokat az emberi szervezet A-vitaminná tudja alakítani, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészségében és az immunrendszer működésében, valamint bizonyos hormonok szintézisében. Ez az eljárás megvalósítható hagyományos növénytermesztési módszerrel, nincs szükség genetikai módosításra.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) adatai szerint az A-vitamin hiány 250 000-500 000 gyerek vakságát okozza évente, akiknek a fele egy éven belül meg is hal, miután elveszítette látását. A probléma legsúlyosabban a szubszaharai afrikai gyerekeket érinti, ahol a legfőbb táplálék a minimális karotinoid tartalommal rendelkező fehér kukorica. A béta-karotinban gazdag narancssárga kukoricára történő átállás biztosíthatná a kukoricafüggő lakosság számára akár a napi A-vitamin szükséglet felét. A hatékonysági vizsgálatban a gyerekek Zambia keleti tartományából véletlenszerűen lettek beosztva három táplálási csoportba, ahol vagy fehér, vagy narancssárga kukoricát, vagy a napi A-vitamin táplálék-kiegészítőt kapták. Három hónap elteltével annak a két csoportnak, amelyik vagy narancssárga kukoricát vagy A-vitamin táplálék-kiegészítőt kapott, jelentős A-vitamin felhalmozódás mutatkozott a szervezetében, míg a fehér kukoricát kapó csoportban nem jelentkezett változás. A szervezet elégtelen karotinoid ellátása ugyancsak hozzájárulhat az európai és amerikai idősebb társadalom vakságának fő okához, az időskori makula degenerációhoz. A kukoricaszemben lévő karotinoid szintet meghatározó gének azonosítása segítségül szolgál a növénynemesítőknek új tápanyagban gazdagabbá tett kukoricafajták kifejlesztésére Afrika és Amerika számára. A sötét narancssárga szín is kulturálisan elfogadhatóbbá teszi ezeket a kukoricafajtákat az afrikai országok fogyasztói számára, ahol a sárga kukorica általában csak az állatok takarmányozására szolgál. Ugyanakkor további erőfeszítésekre lesz szükség a még magasabb szint előállításához a betakarítást követő tápanyag lebomlás ellensúlyozására, valamint a kukoricamennyiség csökkentéséhez az afrikai fogyasztóknak elegendő provitamin A-t kellene enniük.

Narancssárga kukoricafajtákat jelenleg Zambiában, Zimbabwében, Nigériában és Ghánában termesztenek. Zambiában a HarvestPlus, a CGIAR (Consultative Group on Inter­na­tional Agricultural Research) keretében alakult HarvestPlus program a gabonafélék biofortifikációját célzó nemzetközi kutatásokat koordinálja) több mint 10 000 gazdálkodónak biztosít narancssárga kukoricát, ezentúl pedig szeretnék elérni, hogy 2015-re 100 000 gazdához jusson el a kukorica. Egy nyílt beporzású narancssárga kukoricafajta is elérhető lesz az ökológiai és helyi gazdálkodók számára az Egyesült Államokban 2016-ra. A forgalomba hozott narancssárga kukoricafajták a magas karotinoid tartalom mellett magas termésátlaggal, betegség-, vírusrezisztenciával, valamint szárazságtűréssel rendelkeznek. A HarvestPlus és együttműködő partnerei más, hagyományos eljárással nemesített, vitamin- és ásványianyag-szükségletet fedező terményeket is kifejlesztettek. A-vitamin tartalmú manióka (Kongói Demokratikus Köztársaság és Nigéria), A-vitamin tartalmú narancsszínű édesburgonya (teljes Szubszaharai Afrika), vas tartalmú bab (Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda, Uganda), cink tartalmú búza és rizs, valamint vas tartalmú gyöngyköles (Dél-Ázsia). www.sciencenewsdaily.org; www.harvestplus.org


Biohús a SPAR polcain

A Spar magyarországi húsüzemének 10 éves jubileumi ünnepségén jelentették be, hogy az üzem megkezdte a biotermékek gyártását. Az osztrák családi vállalkozás Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Olaszországban és Magyarországon rendelkezik üzletekkel. Hat húsüzemet működtetnek, ebből a hazai (Bicske) a legnagyobb. A többi magyarországi élelmiszer-kereskedelmi lánc közül a Spar egyedüliként nyitotta meg és máig egyetlenként működteti bicskei húsüzemét immár 10 éve. Jelenleg a teljes húsmennyiség 80%-a származik Magyarországról, amit leginkább osztrák beszállítással egészítenek ki. A húsüzem magyar vezetője reméli, hogy megvalósulhat a 100% magyar alapanyag felhasználás, amihez további beszállítókat keresnek. A biohús esetében máris a teljes alapanyag-mennyiség hazai származású. A kilencféle tálcás bio­sertés­hús Naturpur márkanév alatt kerül forgalomba. http://mno.hu


Válogatta és fordította:
Sárközy Adrienn
(Biokultúra 2014/6)
[felül]