2007 jan 30

A vendégfogadás az életformájuk

0 Comment

Kiskőrös és Baja között félúton van Császártöltés, amely a Bácska, a Kiskunság és a Sárköz találkozásánál található. Mindezen tájegységek vonzóak azon turisták számára, akik az Alföld jellegzetes tájait keresik. Császártöltés a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi területéhez tartozik. A település külterületén, tanyán él dr. Márin István és neje Marika, mindketten nyugdíjas pedagógusok. Állattartásra és falusi vendégfogadásra rendezkedtek be.

Amikor a rendszerváltás idején átalakították az épületeket, rájöttek arra, hogy az istállók nagyon üresek állatok nélkül. Ma már több fajta állatuk van, azonban a legbüszkébbek egy bivalypárra. A bivalybika a birtokon született és nagyon szelíd, emberhez szokott. Az első bivaly párra úgy tettek szert, hogy szarvasmarhákért cserélték. A bika most 5 éves és azt mondják a szakemberek, hogy a hormonok hatására megváltozik a magatartása, kezelhetetlen lesz. Nos, ezt még Márinék nem érzékelték rajta, az állat továbbra is szelíd és nagyon szereti az embereket. Ha gyerekcsoportok érkeznek csupán azért, hogy az állatokkal ismerkedjenek, nagy élményt jelent nekik, hogy ráülhetnek a hatalmas bivaly hátára. Aztán a bivaly leengedi magát, elterül a földön, hogy a gyerekek le tudjanak szállni róla. Igényli az emberek és a gyerekek társaságát. A bivalyokat nagyon jól kell tartani takarmánnyal, hogy jól érezzék magukat. Nemcsak tavasztól őszig, hanem télen is kint van a bivalypár a szabadban és mindössze egy fedett karám a menedékhelyük.

A kiváló takarmánynak köszönhetően egészségesek. Nyáron megfelelő mennyiségű vizet kell biztosítani számukra, hogy hűteni tudják magukat a pocsolyában. A tanya körül vannak még szamarak, juhok, kecske, holsteinfríz tehén, lovak, szőke mangalicák, magyar baromfiak, liba, kacsa, minden ami egy takaros portához jár. Kicsit távolabb a tanyától pedig halastavat alakítottak ki. Ha a vendégeknek úgy tartja kedvük, még horgászni is lehet a tó partján kárászra, törpeharcsára. Ehhez csak a vendéglátóktól kell hozzájárulás.

Szamárcsikók Császártöltésen

Szamárcsikók Császártöltésen

Márinék évtizedek óta foglalkoznak falusi vendéglátással, a tanyasi agrokultúra bemutatásával. Amikor megalakult a Falusi Turizmus Országos Szövetsége, ott voltak szinte az alapító tagok között. A vendégfogadás életformájukká vált. Korábban a pedagógusi munka mellett is jutott idő a vendégek kalauzolására. Különösen fontos ebben a tevékenységben a jó emberismeret. Márinék most már nyugdíjasok, és a szintén pedagógus lányuk is segít a vendégek ellátásában, neki szakács szakmunkás bizonyítványa is van – a négy diploma mellett –, hogy szakszerűen tudja elkészíteni a házias ételeket. Marika falusi vendéglátói szakmunkás-bizonyítványt is szerzett, valamint biogazdálkodói tanfolyamot végzett. Kialakult a háztáji munkamegosztás, mert ha vendégek vannak, akkor mindenkinek ki kell venni a részét a velük kapcsolatos munkából. Az állatok etetését, gondozását is közösen végzik a vővel és az unokával.

Márinék a vendégházban szállásolják el az odalátogatókat

Márinék a vendégházban szállásolják el az odalátogatókat

Főként osztrákok és németek látogatják a vendégházat. Császártöltés sváb falu, így nem volt nehéz megtanulni az irodalmi németet. Marika nagy szeretettel meséli, hogy évek óta vannak visszatérő vendégeik. A szüreti munkálatokba szívesen bekapcsolódnak, különösen kedvelik az elkészült mustot. A szőlőpréselés időigényes elfoglaltság. A családnak van egy kis házi pincészete, így a vendég kaphat a borból is a házi koszt mellé némi ízelítőt. Egy pohár Oporto, Cabernet nagyon jól esik a mangalica húsából készült sült kolbász elfogyasztása után. A vendégtől meg kell tudni, hogy mikor szeretne reggelizni, mit szeretne fogyasztani. Mire felkelnek, Marika reggel elkészíti az étket és programot ajánl nekik. Útbaigazítja őket, hová érdemes elmenni. Nagyon jó program kínálkozik Császártöltésen és környékén, szívesen kirándulnak a mocsárhoz és az ősborókáshoz. A halászat, a vadászat, a túrázási lehetőség egyaránt elérhető. Igényes programokat tudnak összeállítani, például megtekinthető Kiskőrösön Petőfi szülőháza, a szlovák tájház, Kiskunhalason a csipkemúzeum vagy a kalocsai székesegyház is, amely műemlék. A bajai Dunapartra is ellátogatnak a vendégek és a hajósi pincefalu is közel van. Visszatérve este igény szerint vacsorát kapnak.

Jelenleg 10 vendéget tudnak egyszerre elszállásolni, szeretnének pályázni, mivel növelni akarják a szobák számát. A család bekapcsolódott a kamratúra programba, amelyet a Bács-Kiskun megyei Agrárkamara szervez. Ezen keresztül a családok által megtermelt élelmiszereket közvetlenül lehet majd értékesíteni. Márinék a mangalica sonkával, szalonnával, kolbásszal neveztek be ebbe a programba. Az európai akcióhét keretében októberben a falusi turizmust népszerűsítették és a három sváb faluban Császártöltésen, Hajóson, Nemesnádudvaron a boros pincéket látogatták meg a vendégek, illetve szüreten és egyéb (ősi mesterségek bemutatása) programokon is részt vehettek.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2006/6)

[top]