2015 okt 26

A WHO kutató csoportja lehetséges emberi rákkeltő hatásúnak minősítette a 2,4-D gyomirtót

Nincs hozzászólás

A széles körben alkalmazott mezőgazdasági hatóanyagot, a 2,4-D-t, ami a Dow AgroSciences által egy újonnan kifejlesztett gyomirtószer egyik kulcsfontosságú összetevője, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutató csoportja lehetséges emberi rákkeltő hatásúnak minősítette. A 2,4-D-ként ismert, 2,4-D-diklórfenoxi-ecetsav gyomirtó besorolását a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) végezte.

Az IARC a legutóbbi tudományos irodalom áttekintése után úgy határozott, hogy a 2,4-D-t lehetséges emberi rákkeltőként határozza meg. Ez egy besorolással a valószínűleg rákkeltő kategória mögött, viszont kettővel a valószínűleg nem rákkeltő kategória előtt áll.

A környezetvédelmi és fogyasztói csoportok már várták a 2,4-D-re vonatkozó besorolást, akik az USA törvényhozóinál lobbiznak a gyomirtó szigorú korlátozásáért, de azok a gazdálkodói csoportok és mások is várták, akik védelmezik az élelmiszertermelésben fontos szernek tartott gyomirtót, és ami szerintük nem igényel további korlátozást. A 2,4-D gyomirtót 1945-ben történő bevezetése óta széles körben alkalmazzák a mezőgazdaságban és erdészetben, valamint kiskertekben és városi kertészetekben.

Az IARC márciusban nyilvánított egy másik népszerű gyomirtót, nevezetesen a glifozátot valószínűleg emberi rákkeltőnek. A glifozát a világ legszélesebb körében alkalmazott gyomirtója, amely a Monsanto Co’s Roundup gyomirtó és egyéb termékek kulcsfontosságú összetevője.

Az IARC által történő besorolások nem támasztanak szabályozási követelményeket, de befolyásolni tudják a szabályozókat, törvényalkotókat és a nyilvánosságot. A glifozát besorolását követően számos vállalat és kormányzati tisztviselő mozdult el a glifozát felhasználás korlátozása felé.

A Dow AgroSciences különös figyelemmel kísérte az IARC felülvizsgálatát, mivel egy tavalyi, amerikai jóváhagyást szerzett gyomirtójukban, nevezetesen az Enlist Duo gyomirtószerben mindkét hatóanyag megtalálható. Az Enlist Duo felhasználását a Dow által kifejlesztett genetikailag módosított gyomirtószer-toleráns növények mellé tervezték. A Dow egy nyilatkozatában azt állította, hogy az IARC szerinti besorolás téves, valamint nem összeegyeztethető a 100 országban végzett vizsgálatok eredményeivel, ami szerint a 2,4-D címke szerinti biztonsági használatát szigorították.

Az IARC álláspontja szerint azért határozott a valószínűleg rákkeltő kategória mellett, mert nem volt elegendő emberekkel kapcsolatos bizonyíték és korlátozott állatkísérleti bizonyítékok álltak csak rendelkezésre a 2,4-D és a rák összefüggésében. Az IARC szerint epidemiológiai vizsgálatok alapján alapos bizonyíték van arra, hogy a 2,4-D oxidatív stresszt gerjeszt és valamivel gyengébb a bizonyíték arra, hogy a 2,4-D immunszuppressziót okoz.

Azonban az IARC szerint az epidemiológiai vizsgálatok nem találtak erős vagy következetes növekedő kockázatot a non-Hodgkin limfóma vagy egyéb ráktípusok és a 2,4-D-nek való kitettséggel összefüggésben. Az áttekintett legfontosabb vizsgálatok vegyes eredményeket mutattak, ennek bizonyítékait egy „tekintélyes kisebbség” mindenkinél erősebben bírálta.

Az IARC által áttekintett kutatások között volt egy a Dow által támogatott és finanszírozott vizsgálat, amelyben a munkacsoport nem talált összefüggést a 2,4-D és a rák között. A 2,4-D egyes kritikusai azt várták az IARC-tól, hogy a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolja a 2,4-D-t.

www.reuters.com
(Biovilág hírei, Biokultúra 2015/4-5)

[felül]