2015 nov 04

Az ökológiai gyümölcsös és szőlő őszi-téli ápolása különös tekintettel a lemosó permetezésekre

0 Comment

A szokványos gazdálkodásban is meghatározó jelentőségűek a következő év(ek) növény-egészségügyi szempontjából a vegetációs időszakon kívüli növényvédelmi beavatkozások.

Az ökológiai gyümölcsösben, szőlőben jól kiválasztott növényvédő szerrel, jókor és jól végrehajtott lemosó permetezésekkel még fokozottabban meg kell alapozni a következő év növény-egészségügyi helyzetét, tekintettel arra, hogy ebben a gazdálkodási módban a tenyészidőszakban elvégezhető kezelések szerei igen szűk kínálatból válogathatók ki. Ezzel szemben a szokványos gazdálkodásban a rosszul végrehajtott, vagy elmaradt lemosó permetezés hátrányait jobban ki lehet küszöbölni, gondoljunk pl. a rejtett életmódú károsítókkal szemben is hatékony felszívódó szerekre, amelyek alkalmazása az ökológiai gazdálkodásban tilos.

Alapesetként leszögezhető, hogy a gyümölcsös és a szőlő őszvégi-téli kézi ápolása – amelybe bele kell érteni az esetleg fennmaradt, beteg gyümölcsök eltávolítását, a fatörzs, a vastagabb vázágak ill. a tőke megtisztítását kéregkaparással – jelentősen ritkíthatja a különböző károsítók áttelelő alakjait (pl. pajzstetveket, vértetvek lárváit, gyapjaspille tojáscsomóit, takácsatkák tojásait, almamoly lárváit stb.), továbbá csökkenti a természetes búvóhelyek számát. Érdemes a fatisztogatással együtt elpusztítani a kis és nagy farontó lepkék hernyóit, a járatba feldugott dróttal, vagy benzines vatta felhelyezésével, majd a nyílást faseb záró anyaggal lezárni. A lepke kártétele könnyen felismerhető a fán lévő lyukakból kihulló morzsás, fűrészporszerű ürülékről. A fatisztogatással egy időben ajánlatos eltávolítani a károsodott, elpusztult vagy pusztulófélben lévő fákat és farészeket is. A tisztítás (kaparóvassal, drótkefével) kíméletesen történjen. Az ökológiai gazdálkodásban ennek elvégzése elkerülhetetlen annak ellenére, hogy az intenzív gyümölcsösökben a különböző gombás betegségek terjedése miatt gyakran ellenjavallt az alkalmazása. A sérüléseken keresztül történő fertőzések elkerülése érdekében a tisztítások után réz tartalmú szerekkel végzett lemosó permetezés elvégzése javasolható, ezen kívül indokolt az eszközök gyakori fertőtlenítése is.

A fatisztogatások a közvetlen előnyükön túl növelik a lemosó permetezések hatékonyságát és elvégzésük esetén működnek igazán hatásosan ősszel és a következő szezonban a búvóhely csapdák, a különböző hernyófogó övek (hullámpapírból, szalmából, szénából stb.), amelyek alkalmazása nagymértékben segítheti az ökológiai gyümölcsösök megvédését.
Különösen akkor, ha a leszedett öveket az általános gyakorlattal ellentétben nem égetik el, hanem megfelelő lyukméretű hálóval (pl. amerikai fehér szövőlepkénél 2-3 mm lyukátmérő) fedett hordókba teszik, mert ekkor a hernyófogó övben levő hernyókban, bábokban élő parazitoidok életben maradva és az élőhelyre visszakerülve tovább segítik a gazdákat a növényvédelmi munkájukban.

Ahol az almamolyt hernyófogó övekkel gyűjtik, érdemes az utolsót a fákon hagyni gyümölcsérés után is, ahol nem, ott az övet szeptember elején kirakni és november végéig fent hagyni, mert ekkor sok egyéb károsító is begyűjthető a segítségükkel.

A nem száradó ragasztókkal készített – úgynevezett hernyóenyves – öveket szeptember közepén kell feltenni a fatörzsekre és december közepéig fent kell hagyni. Segítségükkel a fatörzsön mozgó, szárnyatlan kis és nagy téli araszolók nőstényei begyűjthetők és elpusztíthatók.

Tekintsük át a felhasználható készítményeket és azok hatásspektrumát, az alkalmazás szabályait!

Általánosságban leszögezhető, hogy a lemosó permetezéseknél a folyadék mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy az a növények minden részében, a korona belsejében és az ágrészeken egyaránt fedést biztosítson anélkül, hogy a permetlé megfolyna. Ennek mennyisége például 1000-1500 l/ha között alakul egy jól fejlett, hagyományos művelésű, nem sövény almásban. Korábban a nem intenzív gyümölcsösök esetén a középen mért törzskerület alapján számították ki a szükséges permetlé mennyiséget, amelyet a következő táblázat tartalmaz.

Törzs körméret
cm-ben
Permetlé-szükséglet
l / fa
20 3
30 5
40 10
50 15
60 20
70 25
80 30
90 35
100 40
110 45
120 50
130 60
140 70
150 75

A téli lemosó permetezés folyadékszükséglete a törzs körméret alapján

A permetezési időpontokról néhány gondolat

Az ökológiai gyümölcsösben a lombhullás utáni őszi, fagymentes napokon elvégzett téli és a vegetáció kezdetéhez közel, illetve a rügypattanáskor elvégzett kora tavaszi permetezések egyaránt indokoltak. Szabadon dönthetünk abban, hogy a később részletezett lemosó permetszereket mikor alkalmazzuk, azonban az utolsó, rügypattanáskor elvégzett kezelés feltétlenül réztartalmú szerrel történjék. Ezt az is indokolja, hogy több faj, fajta rézérzékenysége miatt a legtöbb réz tartalmú szer később már nem használható, vagy csak korlátozottan, továbbá az is, hogy jó néhány kórokozó ellen ez egy hatékony védekezési időpont is (őszibarack, szilva tafrina, kajszi sztigminás betegsége, cseresznye, meggy moníliája, dió xantomonászos betegsége ellen).

Tekintsük át az ökológiai gyümölcsösben, szőlőben vegetáció végi, illetve lemosó permetezésre a vegetáció kezdetén alkalmazható készítményeket és azok hatásspektrumát a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szerlistája alapján!* Az alkalmazási dózisokat, környezetvédelmi előírásokat az engedélyokiratok, a növényvédőszer-jegyzék és a kereskedelmi forgalomba került vegyszerek címkéi is tartalmazzák, ezért azokat nem részletezzük.

Olajos szerek
 • Nem növényi olajok:
  – Agrol Plusz
  – Catane
  – Vektafid A
  – Vektafid A/E
 • Növényi olajok:
  – Melius
  – Vegarep EC

Hatásspektrum: pajzstetvek, atkák, levéltetvek.

Kén tartalmú szerek

Ként csak kombinációkban szokás lemosó permetezésre használni. Az elemi ként tartalmazó készítmények a következők:

 • Cosavet DF
 • Kumulus S
 • Microkén
 • Necator Plus
 • Sulgran DF
 • Thiovit Jet

Hatásspektrum: kórokozók: lisztharmat, varasodás; kártevők: pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha.

Olaj és poliszulfid kén tartalmú készítmények
 • Agrokén
 • Nevikén
 • Nevikén Extra
 • Vektafid S

Hatásspektrum: kórokozók: lisztharmat, varasodás, őszibarack tafrina; kártevők: pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha.

Réz tartalmú szerek

Az ökológiai gazdálkodásban az éves 6 kg/ha fémréz terhelés figyelembevételével szabad alkalmazni őket. A felhasználható réz készítmények a következők:

 • Bordóilé Neo SC
 • Champ DP
 • Champion WG
 • Copernico Hi Bio
 • Cuproxat FW
 • Cuprozin 35 WP
 • Funguran-OH 50WP
 • Kocide 2000
 • Montaflow
 • Neoram 37,5 WG
 • Nordox 75 WG
 • Pomuran réz
 • Rézmax
 • Rézoxiklorid 50 WP

Hatásspektrum: tűzelhalás, baktériumos és gombás ágelhalások, levéllyukacsosodás, monília, gnomónia, bogyósok levél és vesszőbetegségei, egyéb baktériumos és gombás betegségek (lisztharmat kivételével).

Kombinációk:
 • Réz kombinációk:
  – Réz + Kén: Bordóilé + Kén NEO SC, Rézkén 650 SC, Rézkénpor (0,1 kg fémréz/ 1kg vegyszer);
  – Réz + Olaj: Vegesol R, Vektafid R.
 • Egyéb kombinációk:
  – Olaj, réz, kén kombináció: Olajos rézkén, Vegesol eReS.

A kombinált készítmények hatásspektruma a korábban részletezett hatást mutatja, a kombinációk alkotói szerint.

* A hatóanyag megfelelősége estén egyéb készítmények is alkalmazhatók.

Dr. Roszík Péter
(Biokultúra 2015/4-5)

[top]