2012 aug 06

Beszámoló a VI. Országos Bionapról

Nincs hozzászólás

Immár hatodik alkalommal gyűltek össze az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett gazdálkodók, közéleti szereplők, érdeklődők az ország hat régiójában, hogy megismerjenek egy-egy sikeres biogazdát. 2012-ben Sátormapuszta, Fertőújlak, Gyöngyöshalász, Krisna-völgy, Kútvölgy és a Hont-Tsitári-völgy adott helyet a VI. Országos Bionap rendezvénynek.

Közép-Magyarország, Hont-Tsitári Völgy

Ebben az évben július 15-én, hazánk Aranyos Szegletében, a Teremtőtől megáldott szép helyen, a Hont-tsitári völgyben, az Arbu Kft. gazdaságában került megrendezésre a Magyar Biokultúra Szövetség által meghirdetett Közép-Magyarországi Egyesület Bionapja. A farm területéhez kapcsolódó, a vakoknak gyógyulást ígérő forrás melletti “búcsújáróhely” kápolnájának gyönyörű ősfás kertjében hallgathatták meg az érdeklődők az előadásokat.

A nyitóbeszédet Obreczán László az egyesület elnöke tartotta, a helyszínhez kapcsolódva elsősorban az állattenyésztés problémáiról. A nap gyakorlati tudnivalóit a gazdaság vezetője, Arnold Boglárka ismertette. A helyszínt a gazdaság tulajdonosa, az Arnold család feje, Arnold Mihály mutatta be. Köszöntő beszédet mondott Barna János a megyei közgyűlés alelnöke, és Dombai Gábor, Drégelypalánki polgármestere. Kiss Miklós, a MAGOSZ fiatal gazda tagozat elnöke a fiatal gazdák lehetőségeiről beszélt, majd Geringer Péter a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviseletében a környék természeti értékeit mutatta be. Pásztor Ildikó a helyi Sugárkankalin Turisztikai Egyesülettől folytatta ezt a témát. Dakó Andrea a rendezvényt támogató MagNet Bank képviselője ismertette tevékenységüket és a biogazdák számára elérhető lehetőségeket. A Biokontroll Hungária vezető ellenőre, Siku Szabolcs az ökológiai állattenyésztés ellenőrzésének speciális kérdéseiről tartotta előadását.

A gyönyörű természeti környezetben fekvő telepen lehetőség volt a mangalica és a lóállomány megtekintésére, melyek mellett kecskék, baromfik és igazi különlegességek, mint jak és láma pár is láthatóak voltak. A 150 darab magyar szürke marha az Ipoly árterületén, a nyári legelőkön tartózkodott, ahová lovas szekéren, szakszerű vezetés mellett kirándultak a látogatók.

Az éhes látogatók a honti Várkapitány Étterem személyzetének a bio alapanyagokból készített szürkemarha pörköltjét, illetve a húsmentesek a gombapörköltet élvezhették, mindkettő nagyon finom volt, mind elfogyott. A kiállítók is nagy érdeklődésre találtak, különösen Konczili Anna biogyümölcslevei fogytak, Czédulás István biomézeit kóstolgatták, mellette Gódor Antal szakmai tanácsaiból okultak a látogatók, és Drexler Dórától kérdezhettek az ÖMKI munkájáról. A hangulatot az ipolyvecei néptáncegyüttes műsora, Szukán Csaba tárogatójátéka és a gulyások karikás ostor bemutatója színesítette, emelte. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, néhány esőcsepptől eltekintve a programok végéig kitartott a szép idő, csak a végén, a kiállítók csomagolásának utolsó néhány perce hozott kiadós záport. Jó hangulatú, tartalmas nap volt, örömünkre szolgált, hogy sok fiatal és gyermekes család vett részt a rendezvényen. Határon túli látogatóink is voltak. A mintegy 300 regisztrált résztvevő véleménye szerint is jól sikerült a hangulatos környezetben megtartott Bionap. Köszönet az Arnold családnak, hogy befogadó házigazdája volt a Bionapnak, köszönet a szervezőknek, támogatóknak, kiállítóknak és az érdeklődő látogatóknak is.

Balog Béla

Dél-Dunántúl, Krisna-völgy

A Magyar Biokultúra Szövetség és a Dél-Dunántúli Biokultúra Egyesület 2012-ben a Somogyvámos határában fekvő Krisna-völgyet választotta a VI. Országos Bionap helyszínéül. Az ellenőrzött kertészetéről és tehenészetéről messze földön híres Krisna-völgy ezúttal sem okozott csalódást vendégeinek: egyedi bemutatókkal, helyben termelt alapanyagokból készített ételek kóstoltatásával igazán élvezetes programot kínált a Bionapra látogató mintegy száz fős vendégseregnek.

A rendezvény megnyitóját Czeller Gábortól, a Magyar Biokultúra Szövetség elnökétől hallhattuk, majd az első előadásban Sepsi Eszter mutatta be az úgynevezett Zöldpajzs technológiát. Az Organit Kft. által kidolgozott komplex levéltrágya magas huminsav-, makro-, mikro- és mezoelem tartalmú készítmény. Nem csupán tápanyagokkal látja el a növényt, hanem erősíti annak ellenálló képességét és ily módon használata csökkenti a növényvédőszer-szükségletet is. A következő bemutatót Czúcz Judit és Pásztor Krisztina tartotta a Nagyszékely ökofaluban működő permakultúrás kertészeti rendszerekről. A hallgatóság a kettős előadás, valamint a gazdag és változatos vetített képanyag alapján kapott átfogó képet a Nagyszékelyben végzett és tervezett fejlesztésekről, a biokertészkedés és vetőmag-önellátás terén nyert sokféle tapasztalatról. Az utolsó előadó Barsi Attila, a Krisna-völgyben működő Biovölgy Bt., és egyúttal a Krisna-völgyi biogazdálkodás egyik vezetője volt. A közel két évtized során a biogazdálkodás terén itt elért eredményeket még felsorolni is lehetetlen. A Bionap vendégei világosan érzékelhették, hogy a közösségi, önellátó gazdálkodás rendszereinek itteni komplexitása, kidolgozottsága az, ami leginkább megkülönbözteti más biogazdaságoktól. A gazdálkodási rendszerek rövid bemutatása után Barsi Attila kisfilmeket vetített a Krisna-völgyi gazdálkodásról, többek között az ökrös szántásról, betakarításról, szénabegyűjtésről. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták a filmvetítést kísérő magyarázatait.

Az előadásokat követően a vendégsereg végiglátogatta a kertészetet, a szántóföldi gazdálkodás néhány helyszínét és a tehenészetet. Utóbbi helyszín bemutatása aratta a legnagyobb sikert. A Krisna-völgyi tehenészet és ökrészet, az ökrös munka részletei, illetve az ökrös földművelés itteni teljes gépparkja órákra lebilincselték a hallgatóságot. A program zárásaként a házigazda ízletes ételkóstolóval vendégelte meg a Bionap résztvevőit. A Krisna-völgyi specialitások, mint például a krumplis tekercs (alu-patra) és az édes szilvás halava, nagy sikert arattak. A nagyméretű rendezvénysátorban, illetve közvetlen szomszédságában, az előadások ideje közben, illetve azt követően mintegy tucatnyi termelő áruját lehetett kipróbálni, megkóstolni, illetve megvásárolni.

Kun András

Közép-Dunántúl, Hegyesd-Sátormapuszta

A rendezvény a nagy hőség ellenére sikeres volt. A meghívó szerint zajlott a nap reggel 9 órától a Kőszegi Fúvószenekar nyitásával este 19 óráig a táncházzal történő zárásig. Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a MAGOSZ alelnöke nyitotta a szakmai konferenciát, majd Sallee Keresztúri Barbara és dr. Merkei Attila előadását hallhatta a közönség a Kertfalu Hegymagasról és a Keszthelyi Akadémia Alapítványról. Gál Róbert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgató helyettese beszélt a nemzeti park termékeiről, majd Czeller Gábor a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke hangsúlyozta előadásában, hogy miért fontos a bio. Még ebéd előtt dr. Bardócz Zsuzsanna a táplálkozástudomány professzora hívta fel a figyelmet az élelmiszerbizonságra, amelyet a biotermékekben megtalálunk és a helytelen, nem bio táplálkozás következményeire. Tóth Dezső házigazda beharangozta a Hegymagasi Mezőgazdasági Szövetkezet Aberdeen Angus szarvasmarhájából készült pörkölt és bio kovászos uborka ebédet, vegetáriánus vendégeink számára a “Boszi konyha”, ill. Visontai Béla állították elő a finom falatokat. Ebéd után dr. Mayer János beszélt a hagyományos szőlőfajtákról a Balatoni Borrégióban, majd Kovács Gergely Károly gyakorló biogazda beszélt az ökogazdaság és a madarak viszonyáról. Népdalokat éneketek a Hegyesdi Kórus és a Csobánci Népdalkör tagjai, közben Cséry Gergő plébános megáldotta a rendezvényt.

Ware Borbála bemutatta a házi sajtkészítés alapjait, majd dr. Szalay Tímea előadást tartott a vegyszermentes tartósítási eljárásokról, a gyakorlatot néhány tavalyi befőttön szemléltették. A gazdasági állatokat Tóth Dezső mutatta be, ezután pedig Kertész Csaba csikós előadása következett.

A rendezvény végén a Badacsonytördemici Táncegyüttes lépett fel a Tátorján együttessel, majd táncházzal zárult az igen jól sikerült rendezvény. Köszönöm minden kiállítónak, résztvevőnek és vendégnek a megtisztelő jelenlétet.

Ware Borbála

Nyugat-Dunántúl, Fertőújlak

Rekkenő hőségben nyitotta meg dr. Roszík Péter a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke a VI. Országos Bionapot a Fertő-Hanság Nemzeti Park Csapody István Természetiskola és Látogató Központ területén, Fertőújlakon. Hangsúlyozta a biogazdálkodás, az egészséges, vegyszermentes ételek fogyasztása, valamint a természeti környezet kapcsolatának fontosságát. Ezért is esett idén a bionap helyszínének kiválasztása a Nemzeti Park területére, melyen 21 kiállító – ebből 16 ellenőrzött biogazdálkodó –, kézműves, rábaközi pereckészítő, gyékényfonó, valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mozgó laboratóriuma volt jelen.

A termények megáldását köszöntők követték a megyei vezetők és a házigazda részéről, majd a Marionett Alapfokú Művészeti Iskola gyermek néptáncosainak műsorát láthattuk. Közben már éreztük a főzőverseny 10 csapatának résztvevői által hajnalban elkezdett bio alapanyagú, húsos és zöldséges ételek ínycsiklandó illatát. A szakmai előadásokon a hallgatóság megismerkedhetett a Fertő-Hanság Nemzeti Park biogazdálkodási tevékenységével, az egészséges táplálkozás fontosságával, a biogazdálkodásban használható engedélyezett szerekkel, valamint egy csodálatos gyógygomba élettani hatásaival. Eközben a látogatók meghallgatták a kiállítók rövid bemutatkozását, kóstolhatták a kínált termékeiket, szavazhattak, bio-totót tölthettek, bekapcsolódhattak a Tengri Íjász Hagyományőrző Egyesület jurta építésébe, illetve az íjászatba is. Közben lovasfogattal elmehettek megnézni a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén lévő állatokat, illetve madárélőhelyet is. Láthattuk és hallhattuk a Czenki Hársfa Néptáncegyesület színvonalas műsorát. A gyerekek természetközeli játszóházát a Sarródi Tájház és a Természetiskola pedagógusai vezették.

A szakmai zsűri által elbírált ételek közül, a főzőversenyen az alábbi eredmény született:

  • I. helyezett: “Baráti Borivók” csapata
  • II. helyezett: Fertő-Hanság Nemzeti Park csapata
  • III. helyezett: Hegykői Zöldség Kft. csapata.

A látogatók szavazata alapján a kiállítóknál:

  • I. helyezett: HIPP Kft.
  • II. helyezett: Boronyák József méhész
  • III. helyezett: Németh István.

A nyertesek a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület díjai mellett – kategóriánként az első helyezett – a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság felajánlásában 4 fő részére szóló kajaktúrán vehetnek részt, ugyanúgy, mint a tombolasorsolás egy szerencsése.

Köszönjük a támogatóknak a segítséget az ételek elkészítéséhez, a közreműködők szomjának oltásához. Köszönjük a VI. Országos Bionap összes résztvevőjének (kiállítók, főzők, látogatók, közreműködők), hogy a nagy meleg ellenére eljöttek és együtt jól éreztük magunkat. Köszönjük a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatójának Reischl Gábor úrnak, hogy házigazdája volt a rendezvénynek és Goda Istvánnak, hogy a Természetiskola részéről biztosította a feltételeket a programnak. Külön köszönetemet fejezem ki Simon Évának segítő közreműködéséért.

Deák Mária

Dél-Alföld, Hódmezővásárhely-Kútvölgy

A VI. Országos Bionap Dél-Alföldi rendezvényének július 14-én Hódmezővásárhely-Kútvölgyön a Héjja Ökofarm adott otthont. A rendezvényt dr. Szántosi Antalné, a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület elnöke nyitotta meg. A résztvevőket dr. Kószó Péter Hódmezővásárhely alpolgármestere köszöntötte. Megelégedéssel nyugtázta, hogy a Bionapra a nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező egykori mezővárosban, Vásárhelyen került sor, ott is olyan családnál, akiknek az ősei is gazdálkodók voltak. A házigazda Héjja család kifejezett kérésére a szakterület legnevesebb előadóit sikerült megnyerni előadások tartására.

Dr. Ángyán József egyetemi tanár országgyűlési képviselő Agrár-környezetgazdálkodás és vidékfejlesztés föld- és birtok­politikai összefüggései címmel tartott előadást. Kifejtette, hogy a termőföld, a mezőgazdaság csak korlátozottan rendelkezésre álló erőforrása, ezért sorsa alapvetően meghatározza a rajta gazdálkodók sorsát. A város és vidéke közös sorson osztozik, ezért fontos, hogy a termőföldhasználat megszerzésének (tulajdon, bérlet) lehetősége a helyben lakó gazdálkodó családoké legyen, összhangban a Darányi Ignác terv célkitűzéseivel.

Ács Sándorné a Kishantosi Biogazdaság és Népfőiskola vezetője, az IFOAM kelet-európai referense “Az ökológiai gazdálkodás szerepe a fenntarthatóságban” címmel tartott előadást. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megtartott riói konferencia nem hozott átütő sikert a fenntarthatóságban. Mindenkinek a saját területén kell tennie azért, hogy a Föld erőforrásai a következő nemzedékek számára is biztosítsák az élhető élet lehetőségeit. Ehhez kifejezetten jó út az ökológiai gazdálkodás. Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője a bio élelmiszerek táplálkozási előnyeiről tartott a tőle megszokott színes előadást.

Az előadások után megtekintettük a Héjja Ökofarmot. A családfő, Héjja Kálmán elmondta, hogy a gazdaság központjában van az a tanyaépület, amelyben született és felnőtt. 1999 óta ellenőrzött biogazdálkodók. A kezdetben 2 ha-os gazdaság, a család erőfeszítései nyomán 16 ha saját tulajdonú és 7 ha bérelt földterületből áll, amely a tanyaépületek körül helyezkedik el. Teljes körű biogazdálkodást folytatnak, búzát, kukoricát, lóbabot, fűszerpaprikát, zöldség- és fűszernövényeket, gyümölcsféléket termelnek, juhokat, tojótyúkokat, pecsenyecsirkéket tartanak, méhészetük van. A házigazda kiemelte, hogy az ökológiai gazdálkodás számukra életforma, elhivatottság, munkát és megélhetést nyújt hat gyermekük számára is. A szülők gazdálkodási és élettapasztalati a technikus és agrármérnök fiúk szaktudása, a nagylány frissen szerzett turisztikai ismeretei a család összetartó ereje a záloga a sikereiknek.

A szántóföldi, zöldséges- és gyümölcsöskerti, valamint állattartási bemutató után a háziasszony, Mártika különlegesen finom, kemencében sült kenyérlángosa, kemencés kalácsai, pogácsái tették még emlékezetesebbé a napot. A rendezvényen megtekinthették a látogatók a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mobil laboratóriumát is. A házigazdák a gyermekekre is gondoltak, nagy sikert aratott a különböző méretű gólyalábak kipróbálása és a szabadban történő játék. A kiállító biogazdáknak, a kiállítók szervezését végző 21 éve a Biokultúra szolgálatában álló Aszalai Ernő kertészmérnök helyi csoportvezetőnknek és nem utolsó sorban a házigazda Héjja családnak köszönjük a több mint 100 résztvevő nevében a felejthetetlen élményt nyújtó napot.

dr. Szántosi Antalné

Kelet-Magyarország, Gyöngyöshalász

A hivatalos program 10 órakor kezdődött, de már reggel 8 órakor megérkeztek a kiállítók. A kemencében sült a rétes, helyi borászok kínálták a Gyöngyös-hegyalján termelt boraikat, a büfében üdítőitalt, bioalma levet és sört lehetett fogyasztani, a gazdaságban levő halastavon pedig a horgászni vágyók hódolhattak szenvedélyüknek. A vendégeket Bodnár György, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke köszöntötte, majd felkérte a házigazdákat – Bódi Katalint és Őzse Tamást –, hogy mutassák be gazdaságukat. Ami a bemutatkozásban nem hangzott el, hogy Katika az FVM által kitüntetett “Aranykoszorús gazdaasszony”, a 20. Biokultúra Találkozón pedig a férjével együtt az “Év biogazdája” kitüntetésben részesült.

A gazdaság bemutatása után Bodnár György elnök szakmai előadása következett az ökológiai gazdálkodás növényvédelmi fortélyairól, majd Földi Mihály tartott tájékoztató előadást a gazdák termelőcsoportba való tömörüléséről és az újonnan felállt Ökokutató Intézetről. Ezt követően már olyan erős volt a napsütés, hogy a sátorban felállított projektort és kivetítőt, vásznat át kellett telepíteni a lakóház előterébe. Ide zsúfolódott be a hallgatóság. Ács Renáta előadását nagy érdeklődéssel hallgatták, hiszen olyan eddig nem ismert honlapokról szólt, melyek hasznos tudnivalókkal szolgálnak biogazdálkodóknak. Ezt követően a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőre mutatott be egy épp az napon betakarított búza fuzárium vizsgálatát. A Magyar Biokultúra Szövetséget Balogh Lilla képviselte.

Az előadások után Bodnár György megköszönte a megtisztelő figyelmet, Bódi Katika pedig a hallgatóságot invitálta az ebéd elfogyasztására. Az ebédet Ács Miklós főzte. Ebéd után dalos-táncos műsor, majd ezután eredményhirdetés és tombolasorsolás következett. Ezt követően a lemenő nap fényében csodálatos, egyszemélyes tánczenekar kezdte meg a hangulat fokozását, amely este 10 óráig tartott.

Bodnár György
(Biokultúra 2012/3-4)

[felül]