2009 Sze 06

2009. augusztus 29-30. – Győr: Terményáldás, Kertészeti Kiállítás és Kulturális Fesztivál

Győr város augusztus utolsó heti rendezvénye a Terményáldás Kertészeti és Kulturális Fesztivál. Erre a két napra virágba öltözik Győr belvárosa. Kertészek, virágkötők több ezer szál virágot felhasználva díszítették fel a Bécsi kapu teret, ebben az évben már tizenhetedik alkalommal. A megnyitón dr. Süth Miklós FVM szakállamtitkár, országos főállatorvos, Kara Ákos a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Roszík Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke köszöntötte a rendezvényt.

A köszöntők és a megnyitó után a termények ökomenikus megáldására került sor.

Sajnos a szombati nap esőben és hidegben telt el, a kulturális programok is elmaradtak. Nagyon kevesen látogattak ki a rendezvényre. Vasárnap reggel viszont ragyogó napsütésre ébredünk, és a folklór bemutatóra már megtelt a tér, a közel 40 kiállító legnagyobb örömére.

A kiállítók között a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (Budapest) és a Nyugat- Dunántúli Biokultúra Egyesület sátrában Varga Endre (Töltéstava) és Horváth László (Mihályi) biogazdálkodók is bemutatták biotermékeiket. Nagyon sok érdeklődő, vásárló fordult meg a biogazdálkodók sátrában, Horváth László ígéretet kapott dr. Süth Miklós úrtól arra, hogy meglátogatja mihályi gazdaságát. Kóstoltatással, beszélgetésekkel, tanácsokkal próbáltuk az egészséges életmódot, a vegyszermentes, környezetkímélő biogazdálkodást népszerűsíteni. Tombolasorsolást tartottunk, ahol a kiállítók által felkínált termékeket, terményeket, virágkompozíciókat, fődíjként a Győr környéki gazdák által felajánlott, terményekkel zsúfolásig megtöltött sátrat sorsoltuk ki.

Virágkötészeti bemutató is színesítette a programot, este pedig az 1957-ben alakult, Magyarországon legnépszerűbb jazz együttes, a Benkó Dixieland Band koncertje zárta a rendezvényt. A látogatók még sokáig jól érezték magukat, éhségüket a frissen sütött lángossal, húsfélékkel, szomjúságukat a finomabbnál-finomabb kajárpéci, balatoni, soproni borokkal csillapították. A kiállított virágokat ajándékként vihették haza a látogatók, amivel minden évben nagy örömet szereznek a kertészek és virágkötők.

A szervezők is ünnepeltek még a rendezvény után. Bene Andrásné főszervező, Simon Éva virágkötő és Pozsgai Jánosné virágkötő szakmai elismerésben részesültek. Természetesen a rendezők tovább szeretnék folytatni a kiállítás hagyományait remélve, hogy a jövő évi Terményáldás már visszakerülhet a régi helyére, a Széchenyi térre.

Szabó Csabáné


2009. augusztus 30. – Vókonya: Országos Biofőzőverseny és Pásztortalálkozó

Vókonya

Rózsa Péter biogazda tanyáján hagyományosan, immár hetedik alkalommal került megrendezésre az Országos Biofőzőverseny és Pásztortalálkozó. A rendezvényt Gyönyörű Zsiga cifra köszöntője nyitotta meg, majd a házigazda, Rózsa Péter szólt a vendégekhez. Dr. Vajda Mária, etnográfus, muzeológus nyitotta meg prof. dr. Tóth Csaba és ifj. Berde Sándor „Vókonya 2008” fotókiállítását.

A rendezvényen évről évre egyre több viseletbe öltözött látogató vesz részt, a viseletek zsűrizéséről, a díj odaítélésének szempontjairól szintén Vajda Mária szólt néhány szót. A főzőverseny zsűrijének tagja, Varga István bioséf, a biofőzőverseny tudnivalóit ismertette.

Előadások nem jellemezték a programot, ez alól csak két rövid beszéd volt kivétel. Dr. Roszík Péter a közelmúltban a biotermékek jó hírének nagy kárt okozó, bulvársajtóbeli félretájékoztatását rakta helyére a tények ismertetésével, Bardócz Zsuzsa professzorasszony pedig arról beszélt, hogy milyen káros hatásai vannak a géntechnológiával módosított növényeknek az ezt fogyasztó emberek és állatok szaporodására.

Az egész napos vásári forgatagban kézművesek termékeit csodálhattuk és vásárolhattunk meg. Volt ott kovács, fazekas, kádár, kosárfonó, nemezelő, karikáskészítő, csuhé-szalmafonó, teknővájó, szarufaragó, mézeskalács készítő, fegyverkovács, rézműves, kalapos, mind-mind mestersége kiválósága. A játszóházban népi játékokkal ismerkedhettek a gyerekek, vagy szamaragolhattak, sőt a vállalkozó szelleműek íjászatban is kipróbálhatták magukat. Egész nap élő magyar zene szólt, hiteles zenészek és táncosok közreműködésével. Az idelátogatók bioételeket és -italokat kóstolhattak, a büfében kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó étkeket lehetett vásárolni, amit a kisebbek bio gyümölcslével, a nagyobbak Magyarok sörével öblíthettek le.

A rendezvény fő eseménye a pásztorok köszöntése és a „Hortobágy örökös pásztora” cím átadása volt. Méltó helyszínen, a háromágú gémeskútnál az áldást követően Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a pásztorokat, majd a fekete bojtár, Sinka István verse hangzott el. Könny gyűlt a szemekbe. „Hortobágy örökös pásztora” címmel tizenkét pásztor büszkélkedhet, a rend szerint, amennyiben közülük valaki eltávozik, maguk jelölik meg a helyébe lépőt. Ez alkalommal Szopkó János halála okán került sor e szomorú eseményre, a tizenegy örökös pásztor az elhunyt feleségét, özv. Szopkó Jánosnét találta méltónak a címre, amiről az oklevelet a házigazda adta át. Megismerhettük minden örökös pásztor életútját, a jelképes jutalmakat pedig Balmazújváros alpolgármesterétől vették át. A dudások köszöntötték Pál Pista bácsit, a csikósok csergetéssel fejezték ki tiszteletüket a pásztoroknak, az esemény a himnusz eléneklésével zárult. Felemelt és elcsöndesedett lélekkel indultunk vissza a vásári forgatagba.

Bánfi Brigitta


2009. szeptember 4-6. – Budapest: SzeptEmber Feszt 2009

SzeptEmber Feszt 2009

A 70-80 ezer látogatót vonzó SzeptEmber Feszt kinőtte a Bókay Kertet, ezért idén a jubileumi 10. rendezvény helyszíne a X. kerületi Népliget volt. A főváros „legfinomabb” fesztiválján a három nap alatt folyamatosan egymást érték a gasztronómiai és kulturális programok. A négy színpadon több mint száz fellépő műsorát láthatta-hallhatta a közönség. A számos felnőtt- és gyerekprogram, jazz, pop, rock és könnyűzenei koncertek, továbbá a hazai gasztronómia mesterei gondoskodtak arról, hogy remek hétvégét nyújtsanak a látogatóknak.

Szombat-vasárnap került megrendezésre a Pörköltfőző Verseny. A Pörköltek Terén több mint 30-féle pörköltet kóstolhattak meg az érdeklődők. Az alapanyagok között szerepelt a magyar szürke marha, a mangalica, a bivaly, a birka, a kakas és a hal egyaránt. Kivételes volt az idei verseny, mert lisztérzékenyek számára készült étellel is beneveztek, pl. a zöldséges, marharagus-köleses töltikével. Az idei rendezvény abban is különbözött az előzőektől, hogy először mutatkozhattak be biotermelők és -feldolgozók a Planetárium mellett kialakított Öko-Bio vásártéren termékeikkel. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. standján szórólapokkal, Biokultúra újsággal és egyéb kiadványokkal tájékoztatták az odasereglett látogatókat, míg a többi standon nem csupán megtekinthették, de meg is kóstolhatták a finom biotermékeket, mint pl. a Biofaktura Kft. almalevét, a Zöldház Egészség Centrum főtt- és készételeit, a Gombász Trade söreit, Zabodál Imre gyümölcsleveit stb.

SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009
SzeptEmber Feszt 2009

Akik szeptember első hétvégéjét a SzeptEmber Feszt-en töltötték, biztosan jóllaktak és közben jól is szórakoztak.

Mihalec Hedvig


2009. szeptember 8. – Rábcakapi: Családi nyílt nap

Rábcakapi

Németh István és felesége Erika családi nyílt napot tartottak rábcakapi biogazdaságukban. Az ötletet az adta, hogy évek óta rendszeres vásárlóik ne csak terményeiket, hanem azok származási helyét a biogazdaságot is megismerjék egy kellemes családi nappal összekötve.

A vasárnapi napsütésben már 8 órától gyülekeztek a vendégek. Volt, aki egyedül érkezett, de a kisgyermekes családok gyorsan birtokba vették a vendégház előtt szépen kialakított zöld területet és a fajátékokat.

Dr Roszík Péter és Németh István köszöntője után az érdeklődők megtekintették a biogazdaságot, a malmot, ahol a vendéglátónak nagyon sok kérdésre kellett válaszolnia.

Rábcakapi
Rábcakapi
Rábcakapi
Rábcakapi
Rábcakapi
Rábcakapi

A gazdaság látogatása után a 200 éves tájház megtekintésére is lehetőség nyílt. Eközben 12 kondérban főtt az ebéd bioalapanyagokból Varga István biochef felügyeletével, a gazdaságban dolgozók közreműködésével. A szép számban érkezett kiállítók birtokba vették a kiállítási területet, lehetőségük volt a bemutatkozásra, kóstoltatásra, árusításra is.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság előadását és filmvetítését sokan kísérték figyelemmel. Az udvaron zajlottak a gyermekprogramok (gyöngyfűzés, nemezelés, rajzverseny, dinnyeevő verseny, lovagoltatás), a kovácsbemutató, az íjászati bemutató, ahol a gyermekek mellett a felnőttek is kipróbálhatták magukat.

A meghívott szakemberek (gyermekgyógyász szakorvos, ellenőrző szervezet képviselői, növényvédelmi szakember) kötetlen beszélgetés formájában válaszoltak a látogatók kérdéseire.
A horgászverseny eredményhirdetésére délután került sor, felnőttek és gyermekhorgászok kategóriában.

Délután öt órakor még javában zajlottak a beszélgetések kellemesen hideg sör mellett az ismerősök között, és zsivaj volt még a játszótéren piknikezők környékén is.

A résztvevők visszajelzései alapján a családi nap elérte célját. A biogazdaság megismerése mellett nagyon sok szakmai tapasztalat cserélt gazdát, a programokon jól érezték magukat a gyermekek és a felnőttek egyaránt.

Köszönjük Németh Istvánnak és Erikának, hogy az I. Országos Bionap után újból lehetővé tették a gazdaságuk megtekintését, gondoskodtak arról, hogy minden látogató jól érezze magát.

Sz. Cs.


2009. szeptember 9-13. – Hajdúszoboszló: VII. Bioétel és Borfesztivál

Hajdúszoboszló

2009. szeptember 9-13. között, gyönyörű napsütéses időben sok vendéggel került megrendezésre a fesztivál. A Biokontroll által meghirdetett ellenőrzött ökológiai étkeztetés versenyén 10 csapat vett részt. Első helyen, hibátlan teljesítéssel a Mátyás Király Gyógyszálloda, megosztott második helyen a Grillcsárda és a Hotel Négy Évszak Halász Bárka Étterem, negyedik helyen a Négy Évszak Cukrászda csapata végzett.

Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló

A biocsaták igen nagy érdeklődéssel zajlottak. A versenyző szakácsoknak a rendelkezésre álló bio alapanyagokból kellett ételt készíteni 1 óra alatt, amit szakmai zsűri és a közönség értékelt.

Csarnai Erzsébet


2009. szeptember 20. – Majk: Biofesztivál

Óriási sikerrel zárult a negyedik majki Biofesztivál. Több mint 2000 látogató volt ezen a szép, verőfényes napon a Kamalduli Remeteség ódon falai között. A rendezvény sok programot kínált kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A kastélyudvarban egymást érték a rangosabbnál rangosabb előadók, szó volt a biominősítés fontosságáról, a lúgosításról, Gerson terápiáról, a helyes étkezés fontosságáról. A vetítőben a nagyüzemi állattartás hatásáról láthattak filmet az érdeklődők. Ezenkívül a gyógyító házakban masszőrök, csontkovácsok, ásványterápiások, reikisek dolgoztak, az Angolparkban jógabemutató volt, valamint ott főzött Varga István a biochef. A kicsiket Jeszenszky István szórakoztatta zenebohócként, de nemezelhettek, festhettek mandalákat is, volt mesemondás, és nappali csillagászat.

Majk
Majk

Az egész rendezvényt az 54 vásáros tette még izgalmasabbá, bioételek, gyógyteák, gyógyhatású készítmények sorát lehetett megvásárolni. Bemutatásra került az Antikea kft.-nek köszönhetően dédnagymamánk kamrája is.

Hajtun Eszter
(Biokultúra 2009/5)

[felül]