2013 Már 21

Biogazdaság az autistákért

0 Comment

Az Ébner házaspár, Ébner Gyula és felesége Magdi, mint érintett szülők, 14 éve kötelezték el magukat az autizmussal való foglalkozás és 8 éve a biogazdálkodás iránt. Példájuk elgondolkodtató és érdekes. (Fotó: Ébnerné Magdika a biopiacon)

Ébner Gyuláné 1998 óta a Napsugár ’67 Alapítvány kuratóriumának elnöke. A közhasznú alapítvány a fogyatékos, különösen az autisták részére kíván olyan intézményi támogatást nyújtani, amely képességfejlesztő, terápiás munkalehetőségeket, lakhatást és közösséget teremt gondozottjai számára. Ébner Gyula az Autista Segítő Központ egykori igazgatója, az autista majorságok meghonosítója, a karácsondi autista majorság létrehozója. (Az autista majorság a kommunikációban és társas kapcsolatokban akadályozott felnőtt autisták számára nyugaton már elterjedt olyan szociális intézményi forma, amely a gondozottjainak otthont, hasznos munkát és közösséget képes biztosítani.)

Az Ébner házaspárt, illetve a Napsugár ’67 Alapítványt 5 éve hívta meg Gyöngyöspatára Molnár József, a falu akkori köztiszteletben álló polgármestere, egy újabb autista majorság felépítésére.

A kezdetekről

– Mit lehet tudni a Napsugár ’67 Alapítvány által működtetett gyöngyöspatai autista majorságról?

– A gyöngyöspatai autista majorság – mondja Ébner Gyuláné, Magdi – szülői öngondoskodáson és szülői összefogáson alapszik. Az érintett családok önkéntes munkával, egymást segítve, sérült gyermekeiket is bevonva hozzák létre az autistáknak életük végéig biztonságot nyújtó közösséget. A patai majorság gazdasági alapja az alapítványnak felajánlott családi gyümölcsösünk, amely egy közel 7 hektáron működő ökogazdaság. Önkéntes munkával létesült a fazekas műhely és a csatlakozni kívánó szülők fogadására alkalmas vendégház. LEADER pályázati forrásból felépült a súlyosabb autistáknak terápiás munkát adó foglalkoztató. A lakóotthon és egy gyümölcsfeldolgozó megvalósítása még előttünk áll.

Fazekasműhely

Fazekasműhely

– Hogyan lettek „biosok”?

– A Petőfi Rádió 2004-évi Adomány Hagyomány nevű karácsonyi adását követően, amelyben az autisták karácsondi integrációját segítő közösségi házuk felépítésének segítésére lehetett licitálni, keresett meg bennünket Kovács István, a Tarnamenti 2000 Zrt. elnöke, aki támogatásáról biztosított bennünket. Ő ébresztett rá arra, hogy egy autista majorság, amelynek a védencei lehet, hogy a vegyszerek áldozatai, bio élelmiszerekkel ajándékozhatják meg az épeket. Így lett alapítványunk még 2005-ben a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület kedvezményezett tagja.

A Hír TV III. Jótékonysági Borárverése országosan ismertté tette alapítványunkat. Sokan ráéreztek arra, hogy a sérült embereknek éppen úgy szükségük van hasznos munkára, mint ép társaiknak és ez egy biogazdaságon belül jól megvalósítható. Az anyagi és szakmai támogatás mellett sok önkéntes is felsorakozott álmaink megvalósításához.

Ezúton is köszönjük minden biogazda, feldolgozó és értékesítő jóindulatát, akik segítenek bennünket és elfogadják autistáink néha bizony terhes jelenlétét a biopiacokon. A hosszú listából külön is szeretném kiemelni és megköszönni Bodnár György, mindnyájunk szeretett Gyuri bácsija és dr. Roszík Péter segítségét.

Beilleszkedés

– Hogyan illeszkednek be az autisták az emberi közösségekbe?

– Az autisták az elvont gondolkodásban a kommunikációban és a társas kapcsolatok terén fogyatékosok, de ugyanakkor áhítoznak az őket értő és befogadó közösségre, illetve szeretetre.

Az autista spektrum igen széles, ezért a legfontosabb, hogy megismerjük az autista fiatalokat, és jó szakmai irányítással olyan egyénre szabott munkát találjunk nekik, amelyben örömüket lelik. Van aki az apró, gondos, precíz munkát szereti, más a nehéz fizikai munkában jeleskedik. A mezőgazdaságban sokféle munka adódik, így a biogazdaságba bevonva autistáinkat, sok munkalehetőséget tudunk biztosítani. Ezt kiegészítjük kézműves tevékenységgel is (kerámiázással, szövéssel stb.).

Szövőszék

Szövőszék

– Hány autista dolgozik Önöknél, hogyan tudják őket bevonni a munkába, milyen munkákat tudnak elvégezni?

– Jelenleg három autista és egy megváltozott munkaképességű munkatársunk van. Az autista fiatalok közül az egyik már ügyesen kezeli a rotakapát, szívesen talicskázik, a másik építési munkákon segít. Az autista kislány ügyesen sző és gyönyörűen kézimunkázik. Mindhárman szívesen dolgoznak a fazekas műhelyünkben, amelyben egyik szülőtársunk nagy szeretettel és türelemmel ismerteti meg őket az alkotás örömével.

– Milyen gyümölcsöket termesztenek, milyen fajták váltak be a legjobban?

– Jelenleg másfél hektáron termel az alapítvány biogyümölcsöt, egy hektár 2013-ban lesz teljesen bio, valamint további egy hektár szőlővel együtt átállási idejét tölti. Kettő és fél hektáron telepített fiatal sárgabarackosunk 2-3 év múlva fordul termőre. Fél hektáros kertészetünk jövőre már átállásos biozöldséget termelhet.

Fő gyümölcseink a sárgabarack, az őszibarack és a szilva. A magyar kajszi, a Gönci, a Pannonia és a Bergeron, az ősziek közül az Early Red Haven és a Red Haven, a szilvák közül a Csacsanszka Lepotica vált be legjobban.

Gyümölcsös

Gyümölcsös

– Hogyan történik a tápanyag-utánpótlás, sorközművelés, metszés?

– Szalmás marhatrágyát, levéltrágyát használunk, melyet a sárgabaracknál ásványi káliummal egészítünk ki. A sárgabarackosokat csak a legszükségesebb mértékben, a legnagyobb körültekintéssel metsszük. Az őszibarackfákat lemosó permetezés után a helyi hagyományos hosszú metszésnél gyengébben, pirosbimbós állapotban vagy virágzásban metsszük.

Munka közben

Munka közben

Betegségek elleni védekezés

– Mik a leggyakoribb betegségek, hogyan védekeznek ellenük?

– Fő ellenségünk a sharka vírus és a sárgabarackfának gutaütést okozó bakteriális kártevő. Így első számú közellenség a vektor szilvafa levéltetű, amely szaporodó katicáinknak köszönhetően ma már nem jelent olyan gondot, mint kezdetekben. A beteg fákat azonnal kivágjuk, elégetjük, a fasebeket fertőtlenítjük, lezárjuk. Termő biogyümölcsösünk az „Úrrá teszi” dűlőben, 300 méter fölött, szélnek kitett, enyhe délnyugati lejtésű terület, vulkanikus tufa és üledékes mészkő kevert agyagos talajon, 8 m-es tág sorközökkel, nagy tőtávolsággal. Jól érzik magukat a fáink, nagyon finom ízű gyümölcsökkel ajándékoznak meg bennünket.

– Hova és milyen módon értékesítik a termékeiket: nyersen vagy feldolgozottan adják el?

– Gyümölcseinket a MOM és a sashalmi ökopiacokon lévő standunkon önkéntesekkel frissen értékesítjük. Kiegészítésként a vevőkapcsolatok fenntartására mézet, lekvárt, hagymát és száraz babot is árusítunk. A biomézek a debreceni Barkó Árpádtól, a biolekvárok (szilva, som, csipke, alma) Penyigéről Szászi Bertalannétól, illetve a homoktövises almalekvár és homoktövis őrlemény Bugyi Istvántól Jászdózsáról származik. A biohagymát és biobabot Bódi Katitól Gyöngyöshalászról kapjuk.

Szilke lekvárral

Szilke lekvárral

– Mik a jövőbeli terveik?

– A már megkezdett gyümölcsfeldolgozó és mini bio sütőüzem építésének befejezése, ahol a szakemberek mellett autista fiataloknak és megváltozott munkaképességű fiataloknak is munkát tudunk biztosítani.

A gazdasági alapok és a megfelelő munkahelyek megteremtése után természetesen tervezünk egy olyan autista lakóotthont is felépíteni, ahol autistáink igazi otthonra találnak. Mindehhez már csak a Jóisten segítsége kell, hogy mindent legyen erőnk végigcsinálni – mondta az interjú végén Ébner Gyuláné, Magdi.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/1)

[top]