2009 dec 06

Biokultúra a Kultúrkúriában

Nincs hozzászólás

Szívet melengető rendezvény volt a Klebelsberg Kuno Kultúrkúriában, Pesthidegkút Ófaluban, a régi-új rendezvénypalotában. A XXII. Biokultúra Napra gyűlt össze a Nagyérdemű közönség, gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter hajdani birtokán.

A helyszín hangulatát, légkörét, szépségét tekintve nehéz lenne ennél méltóbb helyet találni ma Budapesten Biokultúra Napnak. Itt működik idén októbertől a második Ökopiac is.

A rendezvényt Czeller Gábor szövetségi elnök nyitotta meg, majd a 20 éves (a Biokultúra Tájékoztatót tekintve 25 éves) Biokultúra újságot köszöntötte a lap főszerkesztője. Környezetünk fenntarthatóságát illetően csak az alulról jövő kezdeményezésekben hisz dr. Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője. A felsőbb szintű, nemzetközi egyezmények sikeressége vitatható. „A növényvédőszerek fenntarthatóvá teszik a kártevőket, kórokozókat, éppen ellenkezőleg működnek, mint a kinyilatkoztatott vélemények” – ezt az érdekes megállapítást tette dr. Darvas Béla professzor, akit megdöbbentő kutatási eredményeiről és a génmódosítást ellenzők első számú magyar harcosaként is ismerünk. Dr. Vida Gábor professzort idézte – aki szerint a magyar génbankokat meg kell menteni –, de az igazán jól működő génbanknak Föld méretűnek kellene lennie. A betyárkóró gyom példáján érzékeltette, hogy tömegével jelentek meg a rezisztens növények.

Az ellenőrzött bioterületek 60%-a nemzeti parkjainkban található, a bioállattartás ennél jóval nagyobb arányt képvisel, 85%-ot – jelentette ki Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője. Felmérések alapján Magyarország területének mintegy 38%-án lehetne biogazdálkodni, ehhez mérten szánalmas a jelenlegi 120 ezer ha körüli ellenőrzött bioterület.

A nagyüzemi mennyiség-központú mezőgazdaságot egy-ügyű mezőgazdaságként határozta meg dr. Ángyán József igazgató (Gödöllő, KTI), szembeállítva a sokszintű, többfunkciós, fenntartható gazdasággal. Felsőoktatási szakképzésünk „félagyú”, hiszen a termelésközpontú oktatás csak agyunk bal féltekéjét fejlesztette, a jobb szinte elsorvadt.

Ángyán József
Rodics Katalin
Darvas Béla
Dr. Ángyán József
Dr. Rodics Katalin
Dr. Darvas Béla

„Január óta a századik tagját adjuk át szociális bolthálózatunknak, minden támogatás nélkül” – jegyezte meg Jakab István MAGOSZ elnök. „Új agrárpogramunkat remélhetőleg jövőre elindíthatjuk, ennek központjába nem a profit lesz. 1 millió hektár legelőnk 60%-a nincs kihasználva – ezen változtatni kell.”

Az Év bioterméke versenyre benevezett termékek
biotorta
biovirsli és -felvágott
bio-kóstoltatás
biotermékek
biogomba

Ízelítő az Év Bioterméke versenyre benevezett biotermékek széles kínálatából

Délután olyan kiváló szakembereket hallhattunk, mint Dobosi Dániel bioszőlész-borász Szentantalfáról, ifj. Hubai Imrét, aki karcagi teljeskörű biodinamikus gazdálkodásukat és a nagyszerű bio-szállodájukat, -éttermüket, -boltjukat mutatta be. A békési Bényei Gábor kecsketenyészetükről, sajtjaikról és a megszűnőfélben levő falusi vendéglátásról beszélt. Dr. Roszík Péter „Az AKG ökológiai célprogramok buktatói” c. tájékoztatója ugyancsak nagy érdeklődést váltott ki.

Gencsi Zoltán előadásán
bioborok

A szép számú érdeklődő Gencsi Zoltán előadását hallgtja

A Dobosi-család borai Zánkáról

A szép számú érdeklődő miatt szűknek bizonyult az előadóterem, és az ugyancsak szűk folyosókon kóstolható, vásárolható biotermékeket találhattunk jónéhány kiállító jóvoltából. A XXII. Biokultúra Nap az „Év bioterméke” díjak átadásával és tombolasorsolással folytatódott. Az állófogadás kistermében jóféle bioételeket ehettünk. Értékes és szép nap volt!

Az Év Bioterméke 2009 verseny nyertesei:

  • Állati termékek kategória: Füstölt parenyica sajt – Tarnamenti 2000 Zrt.
  • Zöldség- és gyümölcstermékek kategória: Homoktövis préslé mézzel – Szent Kristóf Ház Kft.
  • Gabonafélék, sütõipari termékek kategória: “A” Biokenyér – Piszkei Öko Kft.
  • Egyéb kategória: Dióolaj – Orbán Péter.
  • Közönségdíj: Füstölt parenyica sajt – Tarnamenti 2000 Zrt.
bio homoktövislé
dióolaj
bio füstölt sajt

Ínyenceknek: a Szent Kristóf Ház Kft. díjnyertes „Homoktövis préslé mézzel” terméke

Az Év Bioterméke 2009 verseny nyertese „Egyéb” kategóriában – Orbán Péter dióolaja

A Tarnamenti 2000 Zrt. Közönségdíjas Füstölt parenyica sajtja

Seléndy Szabolcs
(Biokultúra 2009/6)

[felül]