2010 aug 06

Bionap az ország hét táján

Nincs hozzászólás

2010. június 27-én, a IV. Országos Bionapra immár 4. alkalommal az ország hét különböző gazdaságában: Kishantoson, Bicsérden, Eperjeskén, Sajókazán, Újlengyelben, Oslin és Fülöpjakabon várták színes programokkal a biogazdálkodás és a biotermékek iránt érdeklődőket a szervezők, valamint a kiállítók.

Közép-Dunántúl, Kishantos

A köszöntők elhangzása után a bíztató megnyitó beszédet prof. dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti munkáért felelős államtitkára mondta el, majd Marco Schlüter, az IFOAM EU Group igazgatója beszélt az ökológiai gazdálkodás stratégiai szerepéről. Rámutatott arra, hogy az Európai Uniós vezetés jelenleg nem támogatja annyira a biotermelést, amennyire tudná és nem zárkózik el attól, hogy a jövőben lehessen GMO termelés. Darvas Béla egyetemi tanár Növényvédelem és fenntarthatóság címmel, dr. Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány professzora pedig a növényvédő szerek és a genetikailag módosított szervezetek egészségre káros hatásáról tartott előadást.

Ezt követően a jelenlevők közösen fogyasztották el az ebédet – szürkemarhapörkölt tarhonyával és káposztasalátával – nyersanyagai a budapesti ökopiacról származtak, a frissen vágott szürkemarha húsa pedig a Balaton-felvidékről érkezett. Közben kóstolhattak a látogatók a bio bodzalekvárt, ökopéksüteményeket a Piszkei Ökopékségtől, reformételeket a Zöldház Biopanziótól, a Dobosi Pincészettől valamint Kovács Zoltán pincészetétől származó bioborokat. Kézműves varrások valamint a felállított jurta és játszóház színesítette a major előtti terepet. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mobil bevizsgáló laboratóriumáról dr. Koleva Roszica adott információt és emellett a helyszínen méréseket (nitrát- és gombatoxin tartalom maghatározása) végzett. A Biokultúra Szövetségtől Németh Anita tájékoztatta az érdeklődőket. Ebéd közben a Hantosi Bokréta Néptáncegyüttes adott színvonalas műsort, majd ezt követően is tovább folytatódott a vidám citerázás, dalolás egyesek számára, míg mások visszatértek az előadóterembe, hogy a magas szintű tudományos előadások sorát tovább hallgassák.

A délután folyamán a lábatlani Piszkei Öko Kft. pékségtől Ollé Sándor tartott színes előadást az egészséges étkekről, különös tekintettel a pékárúikra, és bemutatta a malom gyakorlati működését is. Ezt követően a gazdálkodói jogok védelmében Ware Borbála, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke beszélt, összefoglalva, hogy tudatosítani kell az EU-s képviselőkkel és a mindennapi gazdálkodókkal, hogy készül 2011-ben az a törvényjavaslat, amely megtiltaná a saját vetőmag használatát, amely a gazdálkodók évezredes alapvető joga, valamint azt, hogy egyre több szaporítóanyagra vonatkozó eljárást szabadalmaztatnak, kilátásba helyezve, hogy a saját szaporítás után is kell szabadalmi jogot fizetni olyan eljárásért, amelyet a gazdák saját maguk alkalmaznak, függetlenül attól, hogy semmi közük a szabadalmaztatóhoz. A gazdák érdekében nem szabad engedni, hogy szabadalmazzák az életet. A kitartó hallgatóság végül Kovács Zoltánt a Biovitis Bt. ügyvezetőjét hallhatta, hogy a Balaton-felvidéken, a Szent-Györgyhegyen természet-közelibb módon is lehet szőlőt művelni, kevesebb hozamért ugyan, de minőségi borelőállítás lehetséges az ökológiai sokféleség megőrzésével és a szőlő és állatok együttes tartásával. Ezt követte a bioborász nagy sikerű bioborkóstolója. A kóstoló során kisorsolták az Andromeda Travel utazási iroda támogatását, Makrygialos görög szigetre szóló 2-, ill. 4-fős szállást, amelyet Juhász Attila, ill. Görbe Zsolt nyertek.

A nap végére maradt az idén immár harmadszor tartott Kishantosi Biogazdaság bemutatója, ahol az érdeklődők láthatták a 460 hektáron használt gépeket, gyomfésűt, boronát, vetőgépet, és hallhatták Bolye Ferenctől, hogy mindössze ketten a testvérével művelik ezt a területet, míg Ács Sándorné vezeti a gazdaságot és az adminisztratív és menedzselésért felelős. A vetésfehérítő ellen Novodorral védekeznek a gabonában. A búzatáblában szöszös bükköny és búza társítást láthattak a kitartó résztvevők, majd egy tavaszi búzát, amely ígéretesnek bizonyul. A sok eső miatt nem volt járható a gazdaság nagy része, viszont minden a bio szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatos kérdésre kimerítő választ kaptak a zömmel fiatal gazdák.

Jó volt, hogy sokan voltak jelen, akik az évek során az ökológiai gazdálkodás fejlődését, talpon maradását, oktatását elősegítették, bízunk benne, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ sok éve tartó bizonytalan léte a közeljövőben stabil alapokra helyeződik át, és sok évig folyhat tovább a fiatalok szemléletváltása, gyakorlati oktatása, külföldi kapcsolatokon keresztüli gyakorlatszerzése, amelyben eddig is kitűnt Kishantos.

A Közép-dunántúli biotermelők és tagok közül kevesen jöttek el, hogy saját regionális rendezvényünket támogassák, viszont az ország más régióiban képviselték az Egyesületet, ill. mutatták be portékájukat.

Ware Borbála


 

Dél-Dunántúl, Bicsérd

A Dél-Dunántúli biotermelőket nem kímélte a május-júniusi hatalmas esőzési hullám. Sokan voltak kénytelenek lemondani a részvételt, mert sajnos a kiállítandó terményt részben vagy egészben megsemmisítette az időjárás.

Esőből még a rendezvény napján is jutott a helyszínen és a környező településeken, ezért a rendezvény elejére csak a nagyon bátor, vagy a messzebbről jövő érdeklődők érkeztek meg, pedig akkorra már a nap is kisütött. A házigazdák gondolva a kevésbé kedvező időjárásra is a bicsérdi gépszínben alakították ki a kiállítás helyszínét. A hatalmas mezőgazdasági gépek a gyerekek nagy örömére kikerültek a fedett színből, így ők birtokba vehették a gépeket a Bionap alatt.

A rendezvényt Szentlőrinc polgármestere Győrvári Márk nyitotta meg, majd a bicsérdi polgármester Vér József mondott köszöntőt. Ezekből kitűnt, hogy a környék települései életében fontos szerepet tölt be a biogazdaság. A Bio Bicsérd Kft. ügyvezetője, Berki Gyula üdvözölte az egyre növekvő létszámú látogatókat, akik nagy figyelemmel hallgatták Miklay Gábor előadását a biogazdálkodás ellenőrzéséről és a tanúsításról. Sorra bemutatkoztak a kiállítók is, akik Baranya, Somogy és Tolna megye biotermelői.

A látogatók – mintegy 150-en – nagy érdeklődéssel várták a GMO tesztek eredményét, amit Miklay Gábor különféle kukorica mintán végzett, köztük a vendéglátóink szemes kukoricáján is. Az eredmény megelégedésünkre minden mintánál negatív lett.

A délre elkészült ebéd és a frissen sült bio tökmagos pogácsa nagy sikert aratott. A gyerekek egy részét a gépekről csak nehezen lehetetett lekönyörögni, a többiek a gyereksarokban tevékenykedtek, vagy kóstolgatták a biotermékeket.

A nagy sár miatt sajnos módosult a program; a gazdaság bejárásáról kénytelenek voltunk lemondani. Így is hamar eltelt a nap, a látogatók kora délután kezdtek csak hazaszállingózni.

A látogatók megjegyzéseiből, lelkesedéséből kitűnik mennyire fontosak az ehhez hasonló vidéki rendezvények, ahol megismerhetik a fogyasztók a régióban tevékenykedő biogazdákat és termékeiket, hiszen sokan nem tehetik meg, hogy a budapesti biopiacra járjanak.

Czellerné Daróczi Éva


 

Nyugat-Dunántúl, Osli

A Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület ebben az évben egy olyan ellenőrzött gazdaságot választott a Bionap helyszínéül, ahol a gazdaság mellett az ügyvezető személye is vonzóvá tette a rendezvényt. Klapka György a Denise és Sandy Kft ügyvezetője ismert ember, Ő „az aranyember”.

Idén, mint eddig az előző három évben, szinte kivétel nélkül mindnyájan aggódtunk az időjárás miatt, hiszen a legodaadóbb előkészületek is semmivé foszlanak, ha eső miatt nem jönnek el a látogatók, kiállítók, elmaradnak a programok. Szerencsére nem így történt. Ragyogó napsütésben fogadtuk kora reggel a főzőverseny résztvevőit, akik lázas munkával készülődtek a főzéshez. A hús alapanyagokat a Hortobágyi Nonprofit Kft., Cene Csaba, a Hubai és Társa Kft. és a Zöldudvar Biobaromfi Kft., a zöldségek egy részét pedig a Tropica Garden Kft. ellenőrzött partnereink ajánlották fel a versenyhez. Ezúton is köszönjük a támogatást!

23 kiállítót vártunk a rendezvényre, akik meg is érkeztek, és benépesítették a bió-dió ültetvény előterét. Az ünnepélyes megnyitón a megyei közgyűlés elnöke Dr. Szakács Imre, a térség országgyűlési képviselője Ivanics Ferenc, polgármesterek és a házigazdák köszöntötték a megjelent vendégeket, akik ebben az évben is szép számmal (kb. 8oo fő) érkeztek a rendezvényre. A helyi asszonykórus kedves meglepetést okozott a házigazdának egy népdal szövegének átírásával, ami a bio-dió ültetvényről szólt. A kapuvári hagyományőrző nyugdíjas klub táncosai megadták a hangulatot ahhoz, hogy az összes résztvevő jókedvvel, kellemesen érezze magát.

A kiállítók terményeinek megáldását követően, az érdeklődők szakmai előadásokat hallgathattak meg, megtekinthették a gazdaságot a házigazdák vezetésével a nap folyamán több alkalommal is. Bemutatkozott a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. laboratóriuma Zámbó Sándor ellenőr segítségével. A kiállítók bemutatkozását követően, a Győrben szerveződő ökopiaci lehetőségekről hallhattak a kiállítók és a kilátogatók is.

A kiállítók kóstoltatták termékeiket is, meggyőző érveikkel alátámasztva a bioélelmiszerek fogyasztását. A gyermekekkel (és érdeklődő szüleikkel) a győri Waldorf iskola pedagógusai foglalkoztak és jutalmazták a legügyesebb lurkókat.

A Rábaközi Hagyományőrző Egyesület lovasfogata a rendezvény egész ideje alatt vitte a kocsikázni vágyókat. Csepregi Istvánné bemutatta az érdeklődőknek a rábaközi pereckészítést, ahol aktívan bekapcsolódhatott bárki a készítésébe.

A látogatók szavazhattak a kiállítókra, a főzőversenyen elkészített ételekre, bio-totót tölthettek ki. A rendezvény zárása előtt tartottuk a tombolasorsolást. A tombolára a Biokontroll ellenőrzött partnerei ajánlottak fel tombolatárgyakat, nekik is köszönetünket fejezzük ki.

A közönség szavazata alapján kiállítók:

  • I. helyezett Osli község csuhéfonói,
  • II. helyezett Florasca Kft.,
  • III. helyezett HIPP Kft.

Főzőverseny:

  • I. helyezett Varga István bioséf,
  • II. helyezett Osli Csapata,
  • III. helyezett Kapuvár Csapata.

Köszönjük Osli község polgármesterének Fodor Józsefnek önzetlen segítségét, a házigazdák fáradhatatlan munkáját, a Magyar Biokultúra Szövetség támogatását, minden közreműködő segítségét, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatását, hogy a IV. Országos Bionap minden résztvevője hasznosan és kellemesen tölthette el ezt a vasárnapot!

Szabó Csabáné


 

Kelet-magyarország, Eperjeske

A napok óta tartó eső reggel 8 óra után csendesedett, majd elállt. Amire a molinót is, felszereltük a nap is kisütött. 10 órakor kezdődött a program szerint, ekkorra már 114-en voltak a regisztráció szerint. Köszöntőt mondott Eperjeske polgármestere és dr. Czombo Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, ezt követően Veisz János a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület alelnöke kiosztotta a termelői és fogyasztói kérdőíveket, melyeket kérte, hogy a közös projekt érdekében mindenki töltse ki.

Program szerint elkezdődtek az előadások. Bodnár György köszöntötte a jelenlévőket, majd megtartotta előadását „Mitől Bio a bio”címmel. A következő előadó dr. Dinya Zoltán professzor volt, akinek nagyon érdekes összehasonlításokat tartalmazott az előadása az élelmiszerek élettani hatását illetően. Bolgár László előadása következett, a Biokontroll új mini mobil labor lehetőségeiről, ezt követte ifj. Abonyi Ferenc házigazda gazdaság bemutató előadása (elméleti). Előadásában külön kitért a nyertes fiatalgazda pályázatára. Az előadás alatt az iskola aulájában a biostandokon meglehetet kóstolni és megvásárolni a régió biotermelőinek a termékeit.

Az előadások után a közös ebéd következett, ekkor a polgármesteri hivatalból átvonult a hallgatóság az iskola ebédlőjébe, itt élő cigányzene fogadta a vendégeket. Az ebéd „bio” vaddisznó pörkölt volt, itt előkerült a bio meggypálinka és a somlói bor is. Ebéd után 14 óra körül a hallgatóság visszament a polgármesteri Hivatalba és megkezdődött a színvonalas kulturális program. A gyermekek színdarabot és táncot adtak elő, míg a nyugdíjas klub tagjai bohókás tánccal, dallal köszöntötték a megjelenteket. Ezek után következett a bio tombolasorsolás, a tombola tárgyakat a biostandon lévő termelők adták össze.

A tombola sorsolás után érkezett meg Dr. Holb Imre (DATE) aki ifj. Abonyi Ferenccel együtt vezették a szakembereket s érdeklődőket a bioalma és meggy ültetvénybe. A gyakorlati gazdaságlátogatás este 8 órakor ért véget. Az egész rendezvény tartalmas és jó hangulatú volt.

Köszönetet szeretnék mondani Gonda Lászlónak, Halász Lászlónak, Az Abonyi családnak és minden biotermelőnek, akik kóstoltattak a biotermékeikből.

Bodnár György


 

Észak-Magyarország, Sajókaza

A nem éppen vendégcsalogató idő ellenére, 4. Országos Bionap rendezvényünket Sajókazán, a vártnál nagyobb érdeklődés övezte. A vendégeket a házigazdák gyermekei pogácsával és kelt tésztából sült, a helyszínhez illően diós-dióolajos kaláccsal kínálták.

A program a házigazda köszöntőjével kezdődött, majd a megyei önkormányzat elnökének szavait tolmácsolta az elnök úr kabinetfőnöke. Mi sem mutatja jobban, hogy a Bionap mára már rangos rendezvénnyé nőtte ki magát, mint az, hogy több település polgármesterével képviseltette magát. Ez úgy hiszem, előre mutat a lassan éledő összefogás irányába.

Térségünk gazdáit az idei év ugyancsak próbára tette. Ebben a helyzetben is vannak olyanok, akik képesek példát mutatni erényből, kitartásból, a szakmából. E méltán példás hozzáállást, a tagjaink javaslatára alapított „Európai Biogazda” címmel, egy emlékplakett ünnepélyes átadásával jutalmaztuk. Idén Szeles Attila zöldségtermelő biogazdálkodó érdemelte ki példamutató kitartásával és szakmaiságával az elismerést, melyet Sajókaza település polgármestere adott át.

A köszöntők után Kocsis Attila nagytiszteletű úr termény- és jószágáldást hirdetett, ezt követően az érdeklődők bejárták az Orbán Major olajütő üzemét, a szőlő és gyümölcsös fajtagyűjteményt, valamint a szántóföldi kertészetet.

A babgulyás és a kecsketúrós-puliszkás kecskepörkölt ebéd után a látogatók szemmel láthatóan nagy érdeklődéssel figyelték a Biokontroll Hungária Nonprofit. Kft. ellenőre által végzett mobil laboros méréseket és folyamatosan szóval tartották a bemutatkozó gazdákat. A vendégek a gazdaság gépeit is megismerhették, valamint állatsimogató és kézműves program szórakoztatta a legkisebbeket.

Tapasztalatainkat összegezve, aktív tagjaink akarata szerint a jövőben is vállaljuk a megmérettetést és a bemutatkozást, hogy melyik gazdaságban, az legyen meglepetés.

Köszönjük mindenki segítségét, aki a rendezvény sikeréhez hozzájárult!

Orbán Péter


 

Közép-Magyarország, Újlengyel

A Győrfi család újlengyeli kisgazdaságában látta vendégül az Országos Bionap látogatóit. A kertészet és a ház körüli állatállomány elsősorban a család ellátását szolgálja, a felesleg főként csere útján talál gazdára. A mezőgazdasági tevékenység mellett gyerekcsoportokat is fogadnak tanyájukon. 7,5 hektáron gazdálkodnak, zöldségféléket és szemes takarmányt, valamint zöldtrágyát termesztenek, részben biodinamikus módszerekkel. Nagyon sok növényfajjal foglalkoznak, olyanokkal is, amelyeket kevésbé ismerünk: batátával, földi mandulával, tigrismogyoróval, lóbabbal. A látogatók kérésére részletesen elmondták ezek termesztéstechnológiáját. Láthattuk, hogy a gazdaság mérete és a családi munkaerő kedvező a vegyes kultúrás műveléshez. Bizonyára a sok virágzó növénynek és a közeli erdősávnak köszönhető, hogy igen sok hasznos, kártevő pusztító rovart figyelhettünk meg.

Az előadások a környezettudatos életforma megvalósítása köré szerveződtek. A biogazdálkodás mellett hallhattunk az alternatív energiák előnyeiről és buktatóiról, valamint a permakultúráról, megismerhettük Dél-Pest megye természeti értékeit. Beszélgettünk a hazánkban még szinte ismeretlen „közösség által támogatott mezőgazdaság” lehetőségéről és egyéb értékesítési csatornákról.

A rendezvényt zenei és táncos programok tették teljessé.

Köszönjük házigazdáinknak a figyelmes vendéglátást, a jó példát és a finom ételeket!

Gelencsér Margit


 

Dél-Alföld, Fülöpjakab

A IV. Országos Bionap dél-alföldi rendezvényének a fülöpjakabi Eötvös József Általános Iskola udvara adott otthont. Az éjszakai eső és az egész napos borult idő ellenére 26 kiállító és 206 regisztrált látogató jelent meg élénk médiaérdeklődés mellett.

A rendezvényt dr. Szántosi Antalné a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Csáki Béla Fülöpjakab község polgármestere köszöntötte a vendégeket, akik nem csak a régióból, hanem az egész ország területéről érkeztek. Ezután a kiállítók bemutatkozása következett. A megjelent termelők színvonalas kiállítást és kóstoltatást rendeztek a termékek iránt érdeklődő közönségnek. Gombapástétomot, kecskesajtot, joghurtot, homoktövisből készült lekvárt és üdítőt, különböző zöldségeket, gyümölcsöket, mangalicából készült finomságokat lehetett kóstolni. A bioételeket bio tejjel, musttal, borral lehetett leöblíteni.

A termelők mellett a Magyar Biokultúra Szövetség, a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. is a kiállítók között volt, kiadványaikkal népszerűsítették az ökológiai gazdálkodást, a bioélelmiszereket.

A kiállított termékek megtekintése, kóstolása és vásárlása után a rendezvényen megjelenteknek dr. Szendrőné dr. Font Erzsébet „Kitörési pontok az egészségmegőrzésben” címmel tartott előadást, majd dr. Mezei Ottóné beszélt arról hogyan csökkenthető a talajok pusztulása. A szakmai előadást a helyi ALFA Tánccsoport és az Őszidő Nyugdíjas Klub műsora követte.

A látogatókat a kiállítók kóstoltatóin túl bio ebéd is várta (birkapörkölt, mangalicapörkölt burgonyával, céklasalátával, gombapörkölt rozstésztával, mángoldos tészta chilis babbal, vegyes salátával). A hűvös idő ellenére nagy sikert aratott ebéd után a biofagyi is. Az ebéd és a desszert elfogyasztása után lovaskocsikkal szállították az érdeklődőket Csányi Istvánné biokertje, Nemes Mátyás fóliás biokertészete és Gyöngyösi Sándor biogombapincéje között. A gyermekek részére a házigazdák lovaglási lehetőséget kínáltak.

A jelen lévő szakmai és érdeklődő közönség a kiállítás megtekintése és az előadás meghallgatása mellett szakmai ismeretekkel is gyarapodott, valamint új kapcsolatokra is szert tehetett. A látogatók egybehangzó véleménye alapján a IV. Országos Bionap dél-alföldi rendezvénye sikert aratott, és remélik, hogy jövőre sor kerül az V. Országos Bionapra.

dr. Szántosiné Antalné

(Biokultúra 2010/4)

[felül]