2015 nov 01

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Kísérleti Üzemében és Tangazdaságában, Soroksáron került sor hagyományos rendezvényünkre 2015. szeptember 13-án. Az egyetemi oktatási és kutatási helyszínként szolgáló területen belül 17 ha-on folyik ökológiai gazdálkodás, elsősorban zöldség és gabona termesztés. A Bionap látogatói ezt tekinthették meg szakmai vezetéssel.

A házigazda mellett 14 olyan biogazdaság és feldolgozó kapott lehetőséget bemutatkozásra és árusításra, amelyek Magyar­országon állítanak elő ökológiai termékeket.

Az előadásokon a látogatók először az ökológiai termékek előállításának módjáról és fogyasztásuk előnyeiről, majd a Vidékfejlesztési Program nyújtotta lehetőségekről hallhattak.

Két alkalommal volt lehetőség a gazdaság megtekintésére, ahol a folyó kísérleteket is ismertették az Egyetem munkatársai. Visszatérő szempontként találkoztunk a víztakarékos és egyben talajkímélő módszerek kutatásával.

Egyik kísérletben az ültetvények talajának védelmére vetett fajokat, fajkeverékeket vizsgálták. Azon felül, hogy ezek védenek a szél és a víz talajrabló hatásától, mérséklik a gépek okozta tömörödést, táplálékul szolgálhatnak a rovaroknak, a pillangósok pedig megkötik a légköri nitrogént. (A komlós lucerna különösen jól viselte a helyi viszonyokat és a száraz nyarat.) A másik ilyen kísérlet a takarmány csicseriborsó termesztése volt, ez a növény ugyanis sokkal kevesebb vizet igényel, mint a szója. A szója térhódítása előtt sokkal nagyobb területen termesztették hazánkban. Szárazságtűrése miatt megfontolandó, hogy újra nagyobb szerepet kapjon a takarmányozásban.

A táblák között húzódó, helyben honos növényekből (pl. kökény, vadrózsa, kecskerágó, galagonya) ültetett sövény egyik célja a szárító szelek fékezése. Emellett a cserjesor lehetőséget ad az ökológiai gazdálkodásban oly fontos, hasznos élő szervezetek felszaporodására. A mi éghajlati viszonyaink között kell vagy 10-15 év mire beáll, különösebb teendő nincs vele.

Láthattunk egy kisebb szélkereket is, amely az öntözővíz kiemelésére szolgált (volna), azonban pont azokban az időszakokban volt csekély a légmozgás, amikor a legnagyobb szükség volt az öntözésre.

A talajnedvesség megőrzésére és a gyomok kelésének megakadályozására talajtakarási kísérletek folytak korábban. A különböző anyagok közül a vizet áteresztő agrofólia vált be, számos zöldségnövény alatt ez borítja a talajt. Egyetlen hátránya, hogy a rágcsálók előszeretettel bújnak meg alatta.

Kísérleti jelleggel tájfajta paradicsomokat is termesztenek a gazdaságban, de a száraz nyár miatt nem igazán mutatkozott meg, mennyire érzékenyek a betegségekre.

Nagy érdeklődés kísérte a baromfikísérlet ismertetőjét. Az őshonos, szabadtartásra kifejezetten alkalmas tyúkok, csirkék egy ligeterdőben élnek, szemmel láthatóan nagyon vidáman. A nagy fák nemcsak árnyékot adnak, hanem védenek a váratlanul lecsapó ragadozó madarak ellen.
A kisgép bemutatón olyan talajművelő eszközöket mutattak be az Egyetem munkatársai, amelyek egy kisebb árutermelő gazdaságban használhatók ki. Az előadó kitért arra, hogy a talaj típusát vagy állapotát figyelmen kívül hagyó művelésnek milyen káros következményei lehetnek.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. munkatársai hozott zöldség mintákból végeztek nitrát tartalom mérést.

2015-4-5 bionap soroksaron2

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. munkatársa zöldség mintákból nitrát tartalom mérést végez

A rendezvényt tombola sorsolás zárta, amelynek díjait a kiállítók ajánlották fel. Átadáskor lehetőséget kaptak tevékenységük rövid bemutatására.

A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium és a Bio­kontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatta.

Gelencsér Margit
(Biokultúra 2015/4-5)

[top]