Hírek, cikkek

2000-11-30

Biotermék minden asztalon – avagy a csomag majdnem házhoz jön

Május utolsó napján a régi gödöllői Agrártudományi Egyetemen, ma Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézetében (SZIE KGI) egy figyelemfelkeltő szemináriumon vettem részt. A téma – amiről szó volt – nem újkeletű. Ehhez hasonló kezdeményezésről már olvashattunk újságunk hasábjain, de mint külföldön már jól működő értékesítési formáról.

Miről is van szó? CSA – magyarul Közösség Által Támogatott Mezőgazdálkodás. Ez úgy magában még mindig nem sokat mond. Olyan öntevékeny kezdeményezés, ahol adott csoport gazdálkodó által megtermelt biotermékkel, heti rendszerességgel, meghatározott mennyiségben ellátják a vásárlókat – jelen esetben Gödöllőn működik ez a kör.

A csomag, láda tartalmát szezontól függően állítják össze. Mindenki egyforma árut kap – súly, darabszám – egységes árért, ami a szezon folyamán nem nagyon változik. Tevékenységüket a helyi Waldorf intézményekkel karöltve végzik. A megrendelt árut a hét meghatározott napján egy útbaeső helyen (fontos szempont, el ne feledje a vásárló a vásárlást!) átveszi a vevő. Az ellenértéket ekkor fizeti, vagy megelőlegezte már korábban. Mivel ez a rendszer már 3 éve működik itt, erős bizalmi kapcsolat alakult ki a termelő és vásárló között, aminek nemcsak anyagi hatásai, hanem igaz, emberi értékei is érezhetők.

Minderről Milánkovics Kinga és Matthew Hayes – mint e „találmány” magyarországi adaptálói, elindítói és motorjai – számoltak be az előadáson. Buzdítván a megjelenteket, hogy saját környezetükben is indítsanak ilyen csoportot, amihez ők, néhány éves tapasztalatuk birtokában, minden segítséget megadnak. Már itt a szemináriumon is információs csomaggal gazdagítottak bennünket, amit bárki rendelkezésére bocsátanak.

A nap folyamán szépreményű terveket hallottunk dr. Podmaniczky Lászlótól, a Gödöllő melletti Babat-völgy fejlesztési terveiről. Amiről aztán meg is bizonyosodhattunk, megtekintve a CSA által művelt biokertet, annak bővítési lehetőségeit, illetve a lovardát, tavakat, mindezt a gödöllői dombok közé ékelt, csodálatos völgyben. Az egyetemre visszaérve, ismét egyedülálló kezdeményezésről hallottunk Gergics Antal biogazdától, aki Budapest területén végzi „Zöld szatyor” néven házhozszállítási tevékenységét. Általában a saját maga által termelt zöldségféléket viszi ki megrendelőihez, kisebb és nagyobb mennyiségben. Sőt, kívánság esetén egyedi elképzeléseket is teljesít, lehetőségein belül.

Az egésznapos program nemcsak tanulságokat, hanem új ismeretségeket is hozott – úgy gondolom sokunk számára. Mindezt biotermékekből készült finomságokkal koronázták meg a szervezők. Köszönet érte mindnyájuknak!

Nagy Gyuláné
(Biokultúra 2000/5)

Feldolgozás , ,