2013 máj 30

Biotermelők a Vidék Mustrán

Nincs hozzászólás

Múlt év június 29-től péntekenként termelői piacot rendeznek a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. Idén is folytatódik a Vidék Mustra.

Március 22-én a „Bio Nap a Vidék Mustrán az árkádok alatt” elnevezésű programban 13 biotermelő állította ki termékeit a nagyközönségnek. A biogazdálkodók a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat honlapján megjelent felhívásra jelentkezhettek március 8-ig. A pályázati felhívás a Facebookon is terjedt. A termelők egész Magyarország területéről érkeztek: Karcagról, Békésből, Kaposvárról, Tarpáról, Szadáról, Kosdról. Mézet, lekvárokat, péktermékeket, húsárut, tejtermékeket, gyümölcsleveket, húskészítményt, sajtot árusítottak.

Áprilisra már 120 termelő jelezte, hogy szeretne részt venni a rendezvényen. Jelenleg azonban állandó helyet senkinek sem tudnak biztosítani. A hosszú távú cél az, hogy minél több termelő be tudjon mutatkozni – kaptuk a tájékoztatást a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) illetékeseitől.

Felkerestük a biotermelőket is, hogy mondják el véleményüket a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezéséről, illetve arról, hogyan érezték magukat.

Vidék Mustra a Földművelésügyi Minisztérium előtt

Fekete Zsolt Tarpáról érkezett. „A méhészetünk 1995 óta biominősítésű. A gyümölcsökkel és a lekvárral az átállási időszakban vagyunk, három éve próbálunk átállni, mézeket és gyümölcs lekvárokat árusítunk. Ez a piac viszonylag jól látogatott, más időpontokban is voltunk már itt. Elégedett vagyok az érdeklődésekkel.”

Fekete Zsolt biotermékei

Fekete Zsolt biotermékei

A Hubai és Társai Kft. Karcagról péksüteményeket, húskészítményt, mangalica parasztsonkát, virslit, házi zsírt, debrecenit, juhbeles virslit, vastag kolbászt értékesített. A Vidék Mustrán folyamatosan jelen vannak, ha jó az idő, nagyon sokan érdeklődnek és vásárolnak – erről számolt be Márkus Jánosné, a társaság munkatársa.

A Hubai és Társai Kft. biotermékei

A Hubai és Társai Kft. biotermékei

Natúr bioalmalével érkezett Hámori Árpád, akinek édesapja, András a biotermelő Szabolcs-Szatmár Bereg megyéből, 17 hektáron termelnek bioalmát, lét a Freedomból készítenek. A szabolcsi Jonathánt vitték a legtöbben, 30-40 vevő kereste fel a standjukat reggeltől délig.

Lekvárokkal, zöld árukkal, sajtokkal, húskészítményekkel jelent meg a piacon a balmazújvárosi Virágoskút Kft., nagy sikere volt a termékeiknek. Sós Józsefné, a cég munkatársa elmondta: „A tehéntejből készült félkemény sajtból, a fűszerezett és natúr változatból adtunk el legtöbbet. Azonkívül a húskészítmények is nagyon kelendőek voltak.”

A Virágoskút Kft. bio natúrsajtjai

A Virágoskút Kft. bio natúrsajtjai

A pásztói Bio Malom Kft. 2003 óta rendelkezik bio­minő­sí­téssel. Smuk Tibor malomvezető a következőkről számolt be: „A család tulajdona a malom, nagyon sok információt kaptunk a biopiacon. Először vettünk részt a Vidék Mustrán, a látogatottság változó volt, folyamatosan érdeklődtek, 8 órakor kezdődött a piac, vártuk a vásárlókat. Az egyik cél a közvetlen értékesítés. Ám a bionak van egy másik nagyon fontos üzenete: ha van rá lehetőség, akkor megpróbáljuk az emberek gondolkodásán keresztül a biotermékeket a középpontba helyezni. A bio értékeit és a biofogyasztás egészségre gyakorolt hatásait próbáljuk megismertetni velük és a gondolkodásukat abba az irányba fordítani, hogy többet foglalkozzanak az egészségükkel. A minőségi élelmiszerek között a legnagyobb garanciát a tanúsítás adja. Ma a bio ellenőrzése és a nyomonkövethetőség valódi biztosítékot adhatnak az élelmiszer alapanyag jó minőségéről. Az a biztonság, amit a magyar termékek előállítása és megtermelése adhat a magyar fogyasztónak, úgy gondolom, hogy mindenki számára fontos lehet.”

Smuk Tibor, a pásztói Bio Malom Kft. vezetője

Smuk Tibor, a pásztói Bio Malom Kft. vezetője

Smuk Tibor elmondta még, hogy a termékeik biogabonák és azok feldolgozott változatai. A különböző biolisztkeverékekből egyedi termékeket állítanak elő (búza-, rozs-, tönköly-, kukorica-, köles-, hajdina- és rizsliszt speciális keverékei cukorbetegeknek). 2010-ben az év bioterméke díjat kapta a csicsókás-céklás bio kalácsliszt keverékük.

A Diós Tanya tulajdonosa Bényei Gáborné Békésről elégedett volt a vásárlók érdeklődésével. A vásárlók közül kevesen vállalták névvel a véleményüket, azonban egybehangzóan mindenki arról beszélt, hogy megbízhatónak tartják a piacot, mivel vegyszermentes terméket tudnak venni.

Diós Tanya Békésről

Diós Tanya Békésről
(A szerző felvételei)

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/2)

 

[felül]