2013 dec 20

Biozöldségek feldolgozása a CGC Hungary Kft.-nél

Nincs hozzászólás

A CGC Hungary Kft. Magyarország egyik legnagyobb zöldségkonzerv gyártója, amely 2011 óta foglalkozik biozöldségek feldolgozásával a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsításával.

Nagy hangsúlyt fektetünk a biozöldség nyersanyagok termeltetésére, hiszen csak jó minőségű, megbízható beszállítótól származó nyersanyagból tudunk olyan minőségű bioterméket gyártani, amely megfelel a legigényesebb vevőinknek is. A zöldségnövények termeltetésére szerződést kötünk a termelőkkel, ezáltal kiszámítható piacot biztosítunk számukra.

A bio nyersanyagok esetén a termelőknek is bio tanúsítvánnyal kell rendelkezniük és be kell tartaniuk az ökológiai gazdálkodás szabályait. A termelőkkel szorosan együttműködve, a talaj előkészítéstől a betakarításig folyamatosan figyelemmel kísérjük a növények fejlődését. Előre meghatározott vetési, betakarítási és feldolgozási ütemterv alapján dolgozunk, így a megtermelt nyersanyag a legkiválóbb minőségben, az ökológiai státuszát folyamatosan fenntartva, a leggyorsabban és a legnagyobb hozzáadott értékkel kerülhet feldolgozásra.

A termesztéstechnológiai tanácsadáson kívül más eszközökkel is igyekszünk a termelők munkáját segíteni. Beszerezzük és megelőlegezzük a vetőmagot, amely igazoltan bio vagy csávázatlan vetőmag. Betakarító gépet és szállítójárművet biztosítunk kedvezményesen a termelők számára.

A termelők által előállított bio nyersanyagok feldolgozása a CGC Hungary Kft. debreceni gyárában történik. A gyár több mint 50 éves hagyománnyal rendelkezik hőkezeléssel tartósított zöldségkonzervek gyártása terén. Öt előkészítő és öt töltő-zárósoron változatos formátumú dobozos és üveges zöldborsó-, csemegekukorica-, zöldbab- és zöldségkeverék konzerveket készítünk. Ökológiai tevékenységünkben a legjelentősebb volument évek óta a bio csemegekukorica konzerv gyártása jelenti, de a palettánk idén kibővült ökológiai származású zöldborsó, zöldbab és sárgarépa feldolgozásával is. 2013-ban 1600 tonna bio nyersanyagból gyártottunk bio zöldségkonzervet, amelyből 1350 t csemegekukorica volt.

Az ökológiai gyártás szabályainak megfelelően a bio nyersanyagot a konvencionális nyersanyagtól időben elkülönítetten, a gyártósorok teljes takarítása és fertőtlenítése után dolgozzuk fel. A feldolgozási folyamat mindig ellenőrzötten, nyomon követhetően, és előre megtervezett szabályok szerint működik a nyersanyag minőségének ellenőrzésétől a feldolgozás lépéseinek folyamatos felügyeletén keresztül az előállított konzerv minőségének ellenőrzéséig.

A bio zöldségkonzervek esetében a nyersanyagok előkészítését (tisztítását, válogatását) követően, azokat jellemzően kis kiszerelésű csomagolásba töltjük. A piacon népszerűek a 370 ml-es hagyományos konzervüveges és a 212 ml-es és 425 ml-es fémdobozos termékek is.

A biotermékekben az egyéb mezőgazdasági eredetű összetevők (pl. cukor) is ökológiai gazdálkodásból származnak, továbbá adalékanyag mentes étkezési sót használunk.

A letöltött konzervek tartósítása pusztán hőkezeléssel történik, amely lehetővé teszi, hogy a feldolgozott növényi nyersanyag hosszabb időn keresztül megőrizze kiváló minőségét.

A bio zöldségkonzervek egyszerűen tárolhatóak, szállíthatóak anélkül, hogy az ökológiai jellegük sérülne, így eltérően a friss fogyasztásra szánt ökológiai termékektől, piacra jutási lehetőségük időben és térben is kiszélesedik.

Termékeinket egyedi kóddal látjuk el, ezáltal a tárolás, szállítás és kereskedelem bármely pontján azonosíthatóak, illetve a parcelláig visszakereshetőek. A biotermékek címkéjén és a szállítási dokumentáción az előírásnak megfelelően feltüntetjük az organikus eredetet.

A gyár tradicionálisan rendelkezik az IFS és BRC szabványok alapján kiépített minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszerrel, amely szavatolja, hogy az előállított zöldségkonzervek minősége és biztonsága megfeleljen a legszigorúbb vevői elvárásoknak is. Az ökológiai feldolgozás követelményeit beépítettük a már meglévő minőségirányítási rendszerünkbe, így biztosítva azok maradéktalan és következetes betartását. A bio feldolgozás követelményeinek teljesülését nemcsak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., hanem a vevők által küldött auditorok is ellenőrzik és elfogadják.

Köszönhetően a termelőkkel folytatott eredményes együttműködésnek és a feldolgozás során következetesen megvalósított technológiai, minőségügyi követelményeknek, a gyár által előállított ökológiai és hagyományos zöldségkonzervek a vevők által elfogadottak és keresettek.

A hatékony piacra jutásban döntő szerepe van annak is, hogy a CGC Hungary Kft. mint a CECAB francia cégcsoport leányvállalata a termékek értékesítésében együttműködik a cégcsoporttal. Ennek eredményeként a gyár által előállított termékek döntő többsége Európai Uniós piacra, főleg Nyugat-Európába került értékesítésre. Biotermékeinket Ausztriába, Németországba és Skandináviába szállítjuk. Hamarosan a magyar áruházak polcain is megjelennek az üveges Globus biokonzerveink.

A biotermékek jelenleg 3%-át teszik ki konzervgyártásunknak. A kis arány ellenére ez a legígéretesebb, legdinamikusabban fejlődő szegmens. Az ökológiai termékek piaca folyamatosan bővülő, fizetőképes keresletet jelent. Évről évre egyre több és többféle biotermékre van igény, amely azt is jelenti, hogy egyre több bio nyersanyagra van szükségünk. Jelenleg az ökológiai nyersanyag mennyisége a szűk keresztmetszet, a gyár a jelenlegi mennyiség sokszorosát is fel tudná dolgozni. Folyamatosan keressük az ökológiai gazdálkodást folytató termelőket annak érdekében, hogy közösen hasznosítsuk az ország kedvező adottságait a biogazdálkodásban és feldolgozásban.

Ludman Sándor
agronómiai beszerzési vezető
(Biokultúra 2013/6)

[felül]