Milyen kaptárokat használunk? Honnan származnak?

A kasos méhészkedés egyes területeken sokáig életképesen működött a keret, illetve a kaptár “felfedezése”, alkalmazása után is. Ennek alapját a hosszan tartó méhlegelőn főképp a rajoztatás és a viasztermelés biztosította. read more →

A méhészvilág közepe: Apimondia

A méhészek és a méhészettel foglalkozó kutatók, kereskedők, forgalmazók, eszköz-és gyógyszergyártó cégek kétévente megrendezésre kerülő tudományos, szakmai világkonferenciája és kiállítása az APIMONDIA kongresszus. (Fotó: December van, a méhészek ekkor emlékeznek meg Szent Ambrusról, a méhészet védőszentjéről) read more →

Őszi tennivalók a méhészetben

A 2006. évi telet követően az idei méhészeti szezon nyáron is bővelkedett meteorológiai szélsőségekben. Gondoljunk csak az akácot is érintő fagyokra, majd az országos rekordhőmérsékletre, amely heteken át tartott és több helyen meghaladta a 40°C fokot, majd az ezt követő aszályos időre. read more →

Ismét a mézminőségről és a hamisításról

Az ökológiai gazdálkodók, így a bioméhészek érdeke is, hogy az általuk termelt méz messzemenően megfeleljen a konvencionális, valamint a bio előírásoknak. Ez utóbbinak a méhészetek éves ellenőrzése is fontos részét képezi.Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) az idén ismét ellenőrizte az üzletekben kapható mézek minőségét (15 gyártó/forgalmazó cégtől 45 mintát vettek). A cél többek között.. read more →

A méhanya nevelése, tenyésztés

A méhanyák nevelése és az ehhez is kapcsolódó tenyésztési eljárások szakszerű alkalmazása az ökológiai gazdálkodás során a méhész kezében kiemelt jelentőségű eszköz. Miért? Közismert, hogy a jó családok teljesítménye, előnye nem csak a nagyobb hozamban jelentkezik. Ez végül is igen sok, egymással összefüggő folyamat végeredménye, de az ördög mindig a részletekben van.(Fotó: Jól befogható, ismert származású.. read more →

A főhordás előtt

Az igen enyhe télen a fiasítás általában már januárban jelentősebben megkezdődött, így a kora tavaszi fogyasztás a szokásosnál több élelmet igényelt. A változatos és sokszor szeszélyes áprilisi időjárásban is segíthetjük a méhcsaládokat. read more →

A telelésről

Ez a szám februári megjelenésű, így január elején, amikor e sorokat írom, még nem tehetünk pontot a telelésre. Ugyan szokatlan módon, 10°C feletti hőmérséklet is előfordult és kirepültek a méhek. read more →

Bioöröklakás méheknek

Gyakorta mérgelődnek a méhészek a kaptárjaik gyors elöregedése, gombásodása miatt. A hagyományos hétköznapi méhészeti gyakorlatban a kaptárok külső felületének kezelését, védelmét korszerű festékekkel, vegyszerekkel, olajokkal ajánlják a méhészeti kézi könyvek, folyóiratok. read more →

Füstölgés a méhcsalád egészsége mentén

Jobb a betegségeket megelőzni, mint azokat kezelni. Valóban, az a méhész, akinek sikerül a méhcsaládjai egészségének karbantartása, annak gondjai számottevően kisebbek, mint a hanyag tudatlan, műkedvelő méhtartóké. Ez utóbbiak vesződésének eredete a legtöbb esetben pontosan abból adódik, hogy igen keveset, talán semmit nem ismer az egészséges méhtartás alapvető kívánalmairól, a környezet kémiai szennyeződéséről, a gyógyszerezések hatásáról… read more →

Kiraboljuk-e a méheket?

A méhészek munkáját alig ismerők hangos zokszóval tiltakoznak a méhecskék kizsákmányolása ellen. Erkölcstelennek minősítik a méhek nehéz munkával önmaguknak biztosított tartalékoknak erőszakkal való elrablását. A méhek lakását évmilliók óta mindig fosztogatta valami. Például a méhészborz és a medvék. Ez a természet rendje. Az ember szintén mézrablással kezdte, méhtartóként folytatta és mára már általános lett a méhtenyésztés. read more →