Nyomonkövethetőség a termőföldtől az asztalig

Miért kell, miért jó? A XX. század végén az élelmiszer-termelés, -előállítás és -kereskedelem globális trendjei új kihívások elé állították a világot, így az Európai Uniót is. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar integrációja, valamint az élelmiszer-kereskedelem globalizációja megváltoztatták az élelmiszer előállítás és kereskedelem szokásait, kialakult mintáit. read more →

Biozöldségek feldolgozása a CGC Hungary Kft.-nél

A CGC Hungary Kft. Magyarország egyik legnagyobb zöldségkonzerv gyártója, amely 2011 óta foglalkozik biozöldségek feldolgozásával a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsításával. read more →

Változik a feldolgozott ökológiai élelmiszerek összetételének kiszámítása

A 889/2008/EK rendelet értelmében 2010. július 1-től az engedélyezett adalékanyagok közül mezőgazdasági összetevőként kell figyelembe venni az ökológiai összetevők arányának kiszámításánál a következő anyagokat: E 160b Annatto, Bixin Norbixin; E 306 Tokoferol-kivonat; E 322 Lecitin; E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt; E 412 Guargumi; E 414 Gumiarábikum; E 440(i) Pektin. A rendelet VIII. melléklet ,A’ szakaszában ezek az.. read more →

Öko ételek a gyermekétkeztetésben

Tapasztalatok Nyugat-Európából Európa több országában évek óta próbálkoznak az ökoélelmiszerek bevezetésével a gyermek-közétkeztetésben. Bár Magyarországon napjainkban a gyermekek étkeztetésének más kihívásokkal kell szembenéznie, és hasonló kezdeményezésekkel csak elvétve találkozhatunk, a jövőben az előttünk járó országok tapasztalatait minden bizonnyal hasznosíthatjuk majd. read more →

Ökoélelmiszerek beltartalma

A bioélelmiszerek fogyasztása hazánkban és világszerte folyamatosan terjed. A fogyasztók egy része egészségmegőrzés, más része a gyógyulási folyamat elősegítése céljából vásárol biotermékéket. Többségük a szintetikus növényvédő szerek elhagyását tartja a biotermékek legfontosabb értékmérőjének. Mások ellenben kételkednek: vajon megbízható-e az ökológiai ellenőrzési rendszer, vagy alaptalanul kérnek a biotermelők magasabb árat termékeikért. A cikk szerzője a témában.. read more →