A világ élvonalában a Zánkai Chardonnay

A Dobosi szőlő- és borgazdaság Az À la Carte osztrák gasztronómiai újság – a világ minden szegletéből érkezett mintegy 4 ezer bor közül – aranyéremmel és öt csillaggal, sőt a verseny „fehér csúcsbora” címmel ismerte el az idei év elején a Balaton-felvidéken termett 2008-as Zánkai Chardonnay-t. A szaklap szerint a Szentantalfán élő Dobosi Dánielék által.. read more →

Hagyomány és minőség Tokaj-Hegyalján

Tokaj-Hegyalján jártam, Abaújszántón, a Pendits Kft.-nél. Méltóságteljes hegy magasodik a kisváros felett, Wille-Baumkauff Márta vezetett rajta dűlőről-dűlőre. Egyre magasabbra: Alsó-Bea, majd egy Mária alak mögött Felső-Bea, Pendits (a vállalkozás névadója), Amfiteátrum, Krakkó, Bátori dűlők. Gyönyörű, néha pár négyzetméteres részekre szabdalt teraszok, lélegzetelállító kilátás, hatalmas életerő a szőlőtőkék között. (A felvételen: Pendits-borok) read more →

Tavaszi lemosó permetezés a gyümölcsösben, szőlőben

A kora tavaszi időszak egyik legfontosabb növényvédelmi teendője a lemosó permetezés, amelyet évente érdemes megismételni. A télvégi lemosó permetezés legfontosabb célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők (pajzstetvek, atkák, levéltetű-tojások, molyok) áttelelő alakjait. read more →

Szőlőérlelés fagy után

A tavalyi tavasz is alátámasztotta a mondás igazát: “Idő a gazda mindenütt”. Régen a fagytól károsodott szőlőkön a mellékrügyekből fejlődött fürtök beérését gyűrűzéssel segítették elő. Idézem A Vasárnapi újság 1896. Magyar gazda „Májusi fagy után termett szőlő megérlelési módja” c. cikkét. read more →

Penészes hordó és bor rendbehozatala

A szőlőtermelés és borgazdaság körében igen gyakran felmerülő kérdés, miként kell a penészes hordót és a penészes bort rendbe hozni. Ezekre a kérdésekre adok az alábbiakban tájékoztatást. read more →

Megszületett a biopezsgő!

Közép-Európa legnagyobb tárolóterű pezsgőgyára 2006. novemberében került magyar tulajdonba. A HELIBOR Szövetkezeti Pincészet három társult Szőlőtermelői Csoport: Izsák – Helvécia – Orgovány összefogásával alakult. Az új üzem 2006. novemberétől működik, miután visszavásárolta a német tulajdonostól a Pezsgőgyárat. (A felvételen: Helibor Kft., dugózó.) read more →

November (Skorpió) – December (Nyilas)

Kerti dolgokról Őszbe csavarodott a természet feje, Dérré vált a harmat, hull a fák levele, Rövidebb, rövidebb lesz a napnak útja, És hosszúkat alszik rá, midőn megfutja. (Arany János) A faültetésnek nemrégen még piros betűs ünnepet rendelt a Történelem szeszélye, hiszen november hetedike munkaszüneti nap volt. Ekkorra a faiskoláknak már ki kellett termelni a csemetéket,.. read more →

Szeptember (Szűz) – Október (Mérleg)

Kerti dolgokról „A folyón egy régi, foldozott csónakot hozott az álmos áradás. A csónakban egy vidám, öreg legény ült. Kibontott mellényén virítottak a csipkebogyó gombok, szájában makkpipa s kalapja mellett piros vadkörtelevél. Az öreg legény mosolygott, s a csónak magától fordult a part felé. – Most! – intett a Szél, és meghajolt. És ekkor meghajolt.. read more →

Riolittufa a szőlőtermesztésben és borászatban

A szőlő ültetvényeknél és az új telepítéseknél – ahol homok-, agyag- és vályogtalajok vannak – az eddigi kísérleti és üzemi eredmények alapján fontosnak tartom a riolittufa-őrlemények felhasználását. Ugyancsak hasznos a borászat területén. read more →

Bemutatkozik a Hárs Pincészet

A szőlőterület Szajk kisközség „szőlőhegyén”, a pécsi borvidékhez tartozva, a Kelet-Mecsek kedvező fekvésű lankáin terül el. read more →