Január (Vízöntő) – Február (Halak)

„Elmegyek, Uram – szól – akaratod szerint. Útravalómat elszórom majd a földi világban. Elolvasztom a jeget, virágba borítom a fákat, dús kalászokat érlelek és megrázom a lombhullató fákat az őszi határban, aztán még telet borítok az álmodó ugarra. Csak egyet kérek tőled Uram – ha megengeded. Add, hogy hosszú legyen a virágos tavasz, bőkezű a.. tovább →

Szeptember-október

Zöldséges Szeptember már általában a betakarítás a legfontosabb tevékenység a zöldségesben, de azért néhány kártevőre és kórokozóra még érdemes odafigyelni. A bagolylepkék későbbi nemzedékei még komoly károkat okozhatnak a káposztafélékben, a paradicsomban, a paprikában és a másodvetésű zöldbabban. Ellenük Dipeles permetezéssel vagy Trichoplus kapszulák kihelyezésével védekezhetünk. Nedves őszi időjárás esetén a burgonyavésszel gyűlhet meg a.. tovább →

Július-augusztus

Zöldséges A zöldségesben július-augusztusban a növények jó kondíciójának a megőrzése a kulcskérdés. A szárazság okozta stresszhatás komoly növényvédelmi gondokat okozhat. A növények szárazságtűrése több módon is fokozható. Az első ilyen módszer a helyrevetés. A palántázott növényekkel szemben a helyre vetett növények erőteljesebb főgyökeret fejlesztenek és mélyebb talajrétegekből is fel tudják venni a vizet. A helyrevetett.. tovább →

Május-június

Zöldséges Május-június a zöldségesben talán a legmozgalmasabb időszak. Palántázunk, locsolunk, kapálunk, és közben azon aggodalmaskodunk, hogy idén is felbukkannak-e kedvenc kártevőink? Hiszen a gombák okozta betegségek megelőzésére jól bevált módszereink vannak. Ha az állomány egészséges, akkor zsurlófőzettel, tejjel (1:20 arányban vízzel hígítva, főleg kabakosokon és paradicsomon) vagy mikromeliorittal permetezünk megelőzésképpen. A zsurlófőzettel nemcsak a növényeket,.. tovább →

Március-április

Zöldséges A kertész szíve hevesebben dobog, végre vége a télnek, megkezdődnek a munkák a szabadföldön. Kezdeti lelkesedésünk ellenére is legyünk megfontoltak! A növények vetése, ültetése átgondoltan történjen. A vetésforgó szabályait mindig tartsuk be, mivel zöldségeink egészséges fejlődésének ez az alapja. Akad persze néhány kivétel, mint például a paradicsom, ami szereti, ha több éven keresztül mindig.. tovább →

Január-február

Zöldséges A január-februári időszak a pihenés ideje a zöldségesben. Két feladatunk van csupán a tárolt zöldségfélék folyamatos ellenőrzése és a februári magvetések. A tárolt zöldségfélék folyamatos ellenőrzése és válogatása nagyon fontos, megelőzhetjük vele az értékes áru romlását. Mindig el kell távolítani a penészes, elpuhult, rossz szagú zöldségeket és azokat is, amelyek ezeknek közvetlen környezetében voltak,.. tovább →

Rezisztens csemegeszőlőket az Alföldre

Az alföldi szőlőtermesztés kialakulása Mária Terézia koráig vezethető vissza. Abban az időben a “megindult homok” megfogására telepítették a szőlőt gyümölcsfákkal vegyesen. Ekkor alakult ki a kettőstermesztés és a gyalogművelés. Ezek a jellegzetes alföldi szőlők azóta fontos tájképi elemmé váltak, ma már a tájesztétika részének tekinthetők. Azt is fontos kiemelni, hogy az Alföldön a szőlő a.. tovább →

Bioszőlőművelés Érsekhalmán

Mélyre nyúló családi hagyományokkal és 12 ha szőlőültetvénnyel rendelkezünk Érsekhalmán. A szőlőt 1992 óta műveljük, és a magunk által megtermelt szőlőből bort készítünk. Az első – új telepítésű – szőlőültetvényünk ökológiai gazdálkodásra átállítását 1997-ben kezdtük. tovább →

A szőlő alginites táplálása, védelme

A szőlőtelepítésnél az alginitet immár több mint tíz éve használják. Az alapokat a Duna-Tisza közén homoktalajon telepített szőlészetekben végzett kísérletek adták. Azóta a Balaton-felvidéken számos szőlősgazda használja eredményesen. A Balaton déli részén a látrányi bioszőlészetben évek óta a talaj tápanyagutánpótlásában, illetve a szőlő növényvédelmében tölt be jelentős szerepet. tovább →

Gyönyörű szőlők a Szent György-hegyen

Nem először járok már ezen a csodálatos hegyen. Mégis mindig megérint varázsa, környékének szépsége, a Tapolcai-medence vulkánkúpjainak fűzére. Úgy terveztem, hogy riportot készítek Kovács Zoltánnal – a tapolcai BioVitis Bt. létrehozójával – szőleiről, borairól, életéről. Kovács Zoltán született városi ember. Kecskeméten a főiskolán üzemmérnöki végzettséget nyert, ezt megfejelte a Kertészeti Egyetemen kertészmérnöki címmel és Gödöllőn pedig.. tovább →