2013 jan 05

Csak vegyszer- és adalékanyagmentes termékeket gyárt

Nincs hozzászólás

Hernádnémetiben él Gecs Géza és családja. A 2003-ban elkészült üzem bejegyzett neve Tönkölybúza-fehérje üzem, csak családtagok dolgoznak benne. Gecs Géza munkája példázza, hogy a kisebb üzemnek is van jövője, még gazdasági válságok esetén is. (Fotó: Gecs Géza és felesége termékeikkel)

– Gyermekkoromban a vegyszert nem látott földünkön, saját lovunkkal végeztük a munkákat. Ezt a terményt, főleg kukoricát etettük fel az állatainkkal. Visszaemlékezve ez 100%-ig biotermelés volt, amit akkor végeztünk, vegyszerre nem is költöttünk. Az iskoláim elvégzése után a Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán tanultam tovább és vegyipari gépészmérnökként végeztem. Az élelmiszeriparban helyezkedtem el, utána ott is dolgoztam. A munka mellett elvégeztem a mostani Nyugat-magyarországi Egyetem Élelmiszer-tudományi Intézetének szakmérnöki karát 1992-ben Mosonmagyaróváron.

2001-ben kerestek meg a tönkölybúza fajták tulajdonosai, hogy mint alapanyagból próbáljak meg kidolgozni magasabb fehérje- és alacsonyabb szénhidráttartalmú termékeket, vagyis gyakorlatilag a szója mellé, mint húspótló táplálékot előállítani. A tönkölyre, mint nagyon értékes beltartalmú búzaféleség feldolgozására 2003-ban elkészült egy kis üzem, ahol nagyon tisztán és vegyszermentesen lehet dolgozni, beleértve a tisztítást és a fertőtlenítést is.

– Milyen termékeket gyárt?

– Összesen kilencfajta termékünk van, ezek egymásra épülnek. A tönkölybúza-fehérjére, mint fő termékünkre alapozva készítjük a további nyolc termékünket. Szeletelt, fűszerezett termékeink: magyaros, zöldfűszeres, csemege, köleses tönkölyszelet, töltelékáruink a tönkölybúza kolbász, köleses tönkölybúza kolbász (füstölt), továbbá barnarizses tönkölyhurka, tönkölysajt.

Tönkölybúza-termékek

Tönkölybúza-termékek

– A feldolgozásnál milyen módszereket alkalmaz? Mire figyel? Hogyan jutott el ennek a technológiának a használatáig?

– Ez úgy történt, hogy laboratóriumi méretű kísérletezés után elkészült egy kisebb, de már üzemi méretű szeparátor, amelyet egy nagyobb kapacitású berendezés gyártása követett. A berendezések ikresítése után egy viszonylag jó teljesítményt nyújtó kisüzemi blokk üzemelhetett. A szeparátor nem a hagyományos, megszokott módon választja ketté a tönkölybúza-keményítőt és a tönkölybúza-fehérjét. Az alaptermék – magas fehérjetartalmú, 25% fehérjetartalommal bevizsgált termék – elkészülte után folytatódik ennek a kidolgozása, hőkezelése, fűszerezése, végül a csomagolása. Az a lényeg, hogy vegyi eljárás nincs benne, csak fizikai, magyarul vegyszermentes a szeparálás is.

– Mekkora az üzem kapacitása? Milyen engedélyeket kellett beszerezni amikor építették?

– Az akkori állategészségügyi állomás és az ÁNTSZ hozzájárulására volt szükség. A gyártás 2003 óta termékskála-bővítéssel folyamatosan működik, amelynek kapacitása 300-500 kg/hét. Amint korábban említettem, tönkölybúza-fehérjére épül a nyolcfajta termékünk, amelyeket majd továbbiak követnek.

A feldolgozó üzem

A feldolgozó üzem

– Hogyan történik a feldolgozás?

– 60 m2 területen történik a tönkölybúzaliszt feldolgozása, a berendezések savállóak. A technológiából adódóan semmilyen vegyszermaradvány sem kerülhet a termékbe.

Termékek a hűtőüzemben

Termékek a hűtőüzemben

– Amikor konvencionális terméket készít, hogy különül el a két dolog?

– A gyártás a frissen tisztított berendezésekben mindig a bioval indul, amelyet – ugyancsak tisztítás után – követ a konvencionális gyártás. A bio és konvencionális gyártások időbeli elkülönítése így megoldott.

A termékek keresettsége

– Kik keresik a termékeket? Vannak-e speciális élelmiszerek az allergiákban szenvedőknek ezen a termékpalettán belül?

– A vegetáriánusok keresik elsősorban, mivel 100% vegetáriánus és adalékanyag mentes termékekről van szó. Nincs bennük se színezék, se tartósítószer. Egyedül tengeri sót használunk ízesítés céljából, de az is 1% alatt van – 0,24% az alapterméknél –, tehát nem terheli meg a szervezetet egyéb adalékanyag vagy kemikália és ez lehet allergiamentesítés, illetve segítség a szervezetnek. A 100% vegetáriánusoknak, akik még a tojást és a tejtermékeket sem fogyasztják, nekik is megfelel.

A vegetáriánusok körében is közkedvelt termékek

A vegetáriánusok körében is közkedvelt termékek

– Honnan szerzi be az alapanyagot? Keres-e beszállítókat?

– Biotermelőktől. A Natur Gold Hungária Kft. és a Bio-Drog-Berta Kft. cégekkel állok kapcsolatban, ők a bioalapanyag-beszállítóim. Konvencionális termékeket is gyártok, mert arra is van igény, az ára kedvező, így ezt a piaci keresletet is ki kell elégíteni.

– Milyen az árkülönbség?

– A mi esetünkben nem olyan túl nagy, mert a konvencionális gyártás van túlsúlyban, a kb. 40%-kal drágább a bio, ez az alapanyagok magasabb árából adódik (bio tönkölybúzaliszt, fűszerek). Termékeink alapanyagai 100%-ig Magyarországon termesztett tönkölybúzából, és 100% magyar malmi munkával készülnek, amelyet a malom és mi is ellenőrzünk. Egészen a termőföldig vissza tudjuk követni az alapanyag származását. Mi csak a legjobb minőségű lisztet vesszük meg. Ha a malom gyengébb minőségű tételt őröl, akkor azt nem vásároljuk meg. Nyilván többet is fizetünk érte, de ez megegyezés kérdése is és ez már hosszú évek óta így megy.

– Hol tudja értékesíteni a termékeket?

– Miskolc mellett 15 km-re gyártjuk termékeinket. A Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen városokba is szállítunk, de ezek vonzáskörzetében csekély az igény a vegetáriánus termékekre. A legnagyobb felvevő piac Budapest, a Dunántúlon csak Pécsett vagyunk jelen.

– Mit jelent Önnek a biomozgalomhoz való tartozás?

– Mint említettem, a növénytermesztésnél és az állattenyésztésben bioban dolgoztunk, ez a szemléletem megmaradt, a tönkölyt én is termeltem, hobbiból, kis területen. A tönkölybúza jó tulajdonságaiból adódóan könnyen termelhető és ellenőrizhető bioban, mert bokrosodásával jó gyomelnyomó képességű, toklászos termése védi a magot a rovarkártevők és a külső káros hatások ellen, amit 1-2 évi tárolási próbával ellenőriztünk is. Üzemünk a termékeket 200-250 grammos, vákuumcsomagolt egységkiszerelésben, vonalkóddal ellátva értékesíti.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2012/6)

[felül]