2010 feb 18

Csíráztatás felső fokon

Nincs hozzászólás

Csíráztatás felső fokon


 

biocsíra

 

A növényi csírákat mostanában kezdik felfedezni az egészségüket megőrizni akaró fogyasztók. Csírához jutni nem is könnyű, mint ahogy azt első pillanatban gondolnánk. A csíra természetes úton hosszú ideig készül el.

 

Akadnak biocégek, akik csírakészítésre szakosodtak és bevetik a modern technikát is. Az Ökovital Kft. 2006 õszétõl folytatja a vízkultúrás technológiával elõállított különféle gabona- és zöldségmag csírák termesztését és forgalmazását. Kérdéseinkre Hintalan György agrármérnök, a családi vállalkozás vezetõje válaszolt.

A csíráztatáshoz használt magokat ellenõrzött ökológia termesztésbõl vásárolják, a csíráztatási folyamat során is csak vizet használnak, termékeik biominõsítéssel rendelkeznek, amelyet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsít. A minõsítés gyakorlatilag mindenre kiterjed: a csírákra, az alapanyagokra, a termelési folyamatra, az üzemben használt tisztító- és fertõtlenítõszerekre.

Élelmiszerüzemük – amely jelenleg Budapesten van – rendelkezik HACCP minõségbiztosítási- és nyomonkövetési rendszerrel, termékeiket az ÁNTSZ az ország több pontján rendszeresen ellenõrzi. Öt Bio-Csiri termékük Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel is rendelkezik. Kiváló minõségű csíráik megtalálhatóak valamennyi hiper- és szupermarket áruház zöldség hűtõpultjaiban, bio nagykereskedésekben, ezenkívül éttermek, szállodák, iskolák, óvodák is egyre gyakrabban beillesztik ételkínálatukba. Céljuk az, hogy a különféle, ízletes biocsírákat minél szélesebb körben megkedveltessék a magyar fogyasztókkal.

– Milyen magokból készülnek a Bio-Csiri termékek?

– Bio gabona- és zöldségmagokat csíráztatunk, mint például búzát, brokkolit, retket, hagymát, póréhagymát, lucernát. Íze, zamata miatt elsõsorban a retek- és hagymacsírákat, élettani- és beltartalmi értékei miatt a lucernát emelném ki, amely akácvirág, hársfavirág ízű.

– Hogyan történik a csíráztatás?

– Bio minõsítésű magokat vásárolunk vetõmag termeltetõ, forgalmazó cégektõl, akik tisztítják, válogatják a magokat, így nincs köztük alacsony csírázóképességű vagy törött szem. Ezeket alaposan megmossuk, áztatjuk majd elhelyezzük a csíráztató berendezésekben. A világban általánosan használt leghatékonyabb és kiváló minõségű csírákat elõállító dobcsíráztatás módszerével dolgozunk. A csíráztató kamrákban minden környezeti tényezõ szabályozva, optimalizálva van. Egy dobcsíráztatóban – például egy óriási, osztott mosógépdobot elképzelve – a csírák elforognak, ezáltal átszellõznek, a pangó vizek lecsurognak. Minden oldalról éri õket a levegõ, a víz, és a fény. A tálcás technológiához képest nem csak a termelési hatékonyságban, és a költségek csökkentésének tekintetében léptünk elõre, hanem a csírák minõségében, eltarthatóságánál is lényeges eredmény mutatkozik.

– A technológiára hogyan bukkantak rá?

– Részben megtanultunk a saját fejlesztéseinken, buktatóinkon keresztül, részben egy külföldi cég technológiáját vásároltuk meg.

– Van-e különleges termékük?

– Nagyon jó és ízletes a sangó- és a póréhagyma csíránk, különleges íz-, szín-, és formavilágukat szívesen használják szállodákban, éttermekben is. A retekcsíránk legérdekesebb jellemzõje, hogy markánsan retek íze van. Ezen nagyon sokan megdöbbennek, amikor megkóstolják. A kis, egy centis növényke olyan szinten hozza a retekízt és telítve van azokkal a vegyületekkel, amik késõbb a kifejlett növényben is elõfordulnak. Ajánlott napi fogyasztásuk, 1-3 evõkanál/nap.

biocsíra

– Mire van a legnagyobb kereslet? Mibõl rendelnek a legtöbbet?

– Szeretik a keverékcsírákat (például Bio Fittcsíra lucerna-, búza- és retekcsírák), és az ízletesebb retek-, hagymacsírákat. Elsõsorban a multinacionális cégek polcaira szállítunk és nem könnyű feladat a termékeket váltani, cserélni, újat menedzselni. Sok esetben lehet, hogy egy új termékért cserébe egy másikat kell kivenni a választékból. Természetesen gondolkozunk további csírák bevezetésén például a tálcás vegyes termékeken, ahol háromféle csírát teszünk egy csomagba. Szóba jöhet a zsázsa-, a napraforgó-, vagy a rukkolacsíra.

A honlapunkon receptgyűjtemény van. A receptfüzeteket kiállításokon és rendezvényeken osztogatjuk, néhány esetben a termékekhez csomagoljuk és így próbáljuk meg eljuttatni a vásárlókhoz. Termékeink megtalálhatók az áruházláncok zöldség hűtõpultján, a bio nagykereskedésekben, a bioboltokban. Elsõsorban a tudatos vásárlók veszik a csírákat. Az áruházak nagy forgalmat bonyolítanak és eljuttatják a csírákat országszerte a vevõkhöz. Úgy gondoljuk fontos, hogy sokan megismerjék, megkedveljék és fogyasszák a Bio-Csiri termékeket.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2009/5)

 

Rovat: Feldolgozás »

[felül]