2013 máj 30

Csúcson a Gajdos pincészet Cabernet Franc bora

Nincs hozzászólás

A közelmúltban az Eger mellett működő Gajdos pincészet bora, a 2009 Egri Cabernet Franc Selection Nürnbergben a BioFach kiállításhoz kapcsolódó Mundus Vini borfesztiválon nagy aranyérmet nyert. Az ötezer benevezett bor közül mindössze hét kapott aranyérmet, közülük kettő volt bio. A bor alapanyaga a Gajdos János biogazdálkodó tulajdonában lévő 2004-es telepítésű szőlő ültetvényről került le. Galuska Gábor borász, a Gajdos Pincészet Kft. ügyvezetője számolt be a bor történetéről, amely Eger mellett, Nagytályán termett.

– Hogyan jutottak el a borversenyre? Milyen döntés alapján történt ez?

– 2012 júniusában volt Agárdon az első biobor fesztivál, oda jelentkeztünk és ott egy házi borversenyt szervezett a Bioholmi magazin. Az volt a felajánlás, hogy az első 4 helyezett bor esetében a Bioholmi magazin átvállalja a nevezési díjat a 2012 őszén megrendezett Mundus Vini nemzetközi borversenyre. Miután a Cabernet Franc borunk ezen a versenyen a 4. helyezést érte el, így jogosult lett erre a nevezésre. A Bioholmi magazin be is nevezte, elküldtük a mintát, de szeretném elmondani, hogy mi mellette még a 2009-es Bikavérünket is beneveztük. A bor nevezési díja 150 euró volt, plusz a kiszállítás, valamint a 6 üveg bor, amit el kellett küldeni. Aki a borunkat benevezte, az kapta az értesítést az eredményről.

A 2009-es év a szőlő szempontjából már majdnem ideálisnak tekinthető év volt. Szeretem az ilyen éveket, amikor kicsit kevesebb a csapadék. Kevesebb termést hoz ilyenkor a szőlőtőke, viszont a beltartalmi értékeit tekintve sokkal jobb egy ilyen szőlő, mint egy csapadékosabb évjáratban. A mi ültetvényeinken a terhelést lecsökkentjük a metszéskor, maximum 60-65 mázsa szőlőt tudunk leszedni hektáronként. Mivel szárazabb volt az idő, a betegségek is elkerülték, nem kellett annyit védekezni, mint csapadékos időszakban.

Október közepe táján, amikor figyeltem az érést, próbafokolásokat végeztünk. Ph- és savtartalmat mértünk, mi ezek alapján szoktunk dönteni a szüret időpontjáról. Mikor kimentünk a területre, az első időszakban az ültetvényből kiválogattuk azokat a fürtöket, amelyek a legegészségesebbek, a legszebbek, a legjobban érte őket a nap és ezeket szedtük le. Az első körből készítettük a Cabernet borunkat, amely nagy aranyérmet nyert.

A borunk különlegessége, hogy a cég a BCS (Bio Control System) technológiával, vegyszermentesen termeli a bio­szőlőt, majd ezt követően az ebből készülő borait a PI technológiával kezeli. A szakemberek megítélése szerint ugyanaz a bor egy PI szűrést követően – eredeti jellemzőit megtartva – selymesebbé, kevésbé karcossá válik, ugyanakkor aromái sokkal teltebben érzékelhetők. Az elmondottakon túlmenően ezek a borok az egészségre is kedvező hatást fejtenek ki, hiszen a PI technológiát Japánban az egészséges élet meghosszabbítása egyik fő eszközének tartják. Az egyre szaporodó szakirodalmi utalások a vörösboroknak az egészségre gyakorolt egyre több kedvező hatását méltatják és e hatásokat a PI technológia még fokozni tudja. A Kárpát-medencében a biotermelésnek különösen kedvező adottságai vannak. A bios szabályozást betartjuk és nem is fogunk segédanyagot felhasználni az erjesztéshez.

– Hogyan készült a díjnyertes bor?

– Lebogyóztuk a szőlőt, bekerült egy kádba, kézi csömöszöléssel – naponta kétszer az erjedő mustba – belenyomkodtuk a törkölykalapot, hogy minden héjból a lehető legtöbb anyagot kinyerjük, valamint a kedvezőtlen folyamatoknak elejét vegyük. Így a bogyó héjából a színanyagokat, tanninokat a legnagyobb mértékben ki tudtuk oldani. 8-10 napon keresztül napi két csömöszölést végeztünk. Amikor az erjedés lezajlott, akkor lezártuk a tartályt, még 20 napig együtt volt a bogyóhéj és maga a bor is. A 28. napon pedig kipréseltük, 12 hektoliteres új fahordóba került a bor. Mi kizárólag 1-2-3 éves fahordókat használunk az érleléshez. A bor bekerült ebbe a hordóba, 3 évig érleltük, 3 év alatt évi 2-3-szor átfejtettük és a már leülepedett seprőt a hordó aljáról kiszedtük, a bor pedig visszakerült a hordóba. A harmadik év végén, 2012 decemberében lepalackoztuk a biobort és azóta palackban van. A bor bíborhoz hasonló színekben játszik, nagy testű, az alkohol is 14,5 térfogatszázalék, magas cukormentes extrakttal. Ízében, illatában aszalt erdei gyümölcsöket, szedret, málnát, ribizlit lehet felfedezni, megbolondítva egy kicsit az új fahordóból kiázott aromákkal: ezek vanília, szegfűszeg, bors és egyéb keleti fűszerekre emlékeztetnek.

– Mik a további terveik?

– Nagyon sok arany- és ezüstérmet elhoztunk a korábbi években. 2010-ben a rossz évjárat miatt nem tartottuk meg a szőlőt, vagyis 2010-es évjáratú boraink nincsenek. A 2011-es évjáratú boraink még annyira fiatalok, nagy testű, hosszú érlelésű borok, hogy azok a hordókban lesznek még egy ideig. Az idei hortobágyi biobor versenyre megpróbálunk házasításokat kitalálni a 2011-es borokból.

A 2009-es borokkal több helyre nem akarunk nevezni. Viszont jó hír, hogy a CBA minden tavasszal megrendezi a saját borversenyét, amire azokat a borokat nevezik, amelyeket be akarnak vinni a CBA vinotékájába. Értesítettek minket, hogy a bioboraink sikerrel szerepeltek, 5 bort neveztünk, várnak minket szerződéskötésre.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/2)

 

[felül]