2015 Júl 23

Eddig ekvivalensnek elismert ellenőrző szervezet elismerésének törlése

0 Comment

A 931/2015 számú végrehajtási rendelettel a Bizottság törölte az ETKO török ellenőrző szervezetet az ekvivalensként elismert szervezetek listájáról. A Bizottság ezt a precedens nélküli döntését súlyos hiányosságok és az alkalmazott ellenőrzési intézkedések rendszeres nem megfelelő működésének feltárásával indokolta. A jogszabályban pontosan ez az indoklás szerepel:

„Az elmúlt hónapokban számos értesítés érkezett a Bizottsághoz a tagállamoktól az Ukrajnából az Unióba importált olyan ökológiai áruk nagy mennyiségű szállítmányaira vonatkozóan, amelyek a 834/2007/EK rendelet és a 889/2008/EK bizottsági rendelet szerint az ökológiai gazdálkodásban nem megengedett növényvédő szerek maradványait tartalmazták. A szóban forgó áruk 834/2007/EK rendelet szerinti tanúsítását az „Ekolojik Tarim Kontrol Organizasyonu” (ETKO) végezte. Azután, hogy az ETKO információkat szolgáltatott a Bizottságnak, és hogy az akkreditáló testülete a helyszínen ellenőrizte a vállalat tevékenységeit, az elvégzett ellenőrzéseket érintő súlyos hiányosságok és számos szabályszegés került dokumentálásra, amelyek együttesen azt jelzik, hogy az alkalmazott ellenőrzési intézkedések rendszeresen nem megfelelően működnek. Fény derült arra is, hogy az ETKO nem képes megfelelő korrekciós intézkedéseket hozni a jelzett hiányosságokkal és az észlelt súlyos szabálytalanságokkal kapcsolatban. Ilyen körülmények között fennáll a kockázata annak, hogy megtévesztik a fogyasztókat az ETKO által tanúsított termékek valódi jellegét illetően. Ennek megfelelően az ETKO-t az 1235/2008/EK rendelet 12. cikke (2) bekezdése első albekezdésének d), e) és f) pontjával összhangban törölni kell a jegyzékből.”

Ezzel egy időben a Bizottság arról is döntött, hogy szigorítani fogja számos kelet-európai és közép-ázsiai országban az ellenőrzésekre vonatkozó követelményeket. Az egyelőre még nem ismert, hogy a döntés milyen következményekkel fog járni az olyan ETKO által tanúsított szállítmányok tekintetében, amelyek már beérkeztek az EU-ba, de még nem kerültek feldolgozásra vagy fogyasztásra.

kelt. Budapest, 2015.07.23.

Dr. Roszík Péter
ügyvezető

[top]