2009 ápr 06

Egy igazán sikeres Biokultúra Találkozó!

Nincs hozzászólás

Idén a Dél-alföldi Biokultúra Egyesület adott otthont a 17. Biokultúra Találkozónak. A rendezvényre március 7-én, Szarvason, a volt Tessedik Sámuel Főiskola (ma Szent István Egyetem) épületében került sor. Az érkező vendégeket meleg fogadtatás, biotermékektől roskadozó kiállítói asztalok és a 25 éves Biokultúra Mozgalom jubileumi kiállításának képei várták.

A konferencia programja Szarvas város alpolgármesterének köszöntőjével kezdődött. A megnyitó után Czeller Gábor, szövetségünk elnöke tartott rövid előadást a biogazdálkodás alakulásáról az Európai Unióban és Magyarországon. Ezt követően dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. igazgatója előadásában szemléletesen kifejtette, hogy a fogyasztók miért járnak jobban, ha bioélelmiszert fogyasztanak. Beszélt a bioélelmiszerek jelölését szabályozó jogszabályi háttérről és a jelölések értelmezéséről is.

Dr. Darvas Béla professzor megrázó előadásából a hallgatók pontos képet kaptak a múltban veszélytelennek hitt növényvédő szerek (DDT, atrazine stb.) maradványainak az ökoszisztémában máig ható és még a közeljövőben is drasztikusan érzékelhető káros hatásairól.

Dr. Birkás Márta professzor asszony a fenntartható talajmûvelésről beszélt, kitérve a fenntarthatóságnak ellentmondó művelési szokásokra is. Egy lélegzetvételnyi szünet után dr. Márai Géza folytatta az előadások sorát, aki a biotermékek táplálkozástani, takarmányozási előnyeiről beszélt, bemutatva a zöldségnövényekben az elmúlt évtizedekben bekövetkezett ásványianyag-elszegényedést is.

Dr. Pusztai Árpád professzor a GMO-k társadalompolitikai hatásai címmel tartott előadásában részletesen beszélt a kutatásokat végző tudósok politikai, erkölcsi, ideológiai felelősségéről, a kutatási eredmények nyilvánosságra hozatalának fontosságáról.

Az előadásokat követően került sor az Év Biogazdája és az Év Biogazdasága címek kiosztására. Ezeket a díjakat a régiós tagszervezetek ajánlása alapján a Magyar Biokultúra Szövetség vezetősége ítélte oda. Idén az Év Biogazdája címet Hajdú Mihály, dél-alföldi biogazda, az Év Biogazdasága címet a Szászi Pince kapta. Ezúton is gratulálunk, és további sok sikert kívánunk a gazdálkodáshoz!

A díjátadást követően bemutatkozott néhány, a környezetvédelemmel, fenntartható gazdálkodással foglalkozó civil szervezet, akik kitértek a Magyar Biokultúra Szövetséghez kapcsolódó tevékenységükre is.

A konferencia program lezárása után a helyi szervezők bioebédre invitálták a vendégeket. Az ízletes bioborsó leves után szürkemarha lábszárpörkölt, ill. biogombapaprikás következett galuskával, végezetül bio szilvakompót került az asztalra. A finom ebéd után jó hangulatú beszélgetés kezdődött. Külön asztaloknál csoportosultak a civilek, a biodinamikusok, valamint a biobaromfi és a biovetőmag iránt érdeklődők. Néhányan azonban „csak” régen látott ismerőseikkel beszélgettek. Rendezvényünket az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósítottuk meg, amit ezúton is köszönünk.

Köszönjük a szervezőknek, a szervezést bármi módon segítőknek, hogy egy tartalmas, hangulatos napot tölthettünk együtt!

Németh Anita
(Biokultúra 2009/2)

[felül]