Egyetlen megoldás az agrárkörnyezetvédelemben a biogazdálkodás, az egészséges táplálkozásban pedig a biotermék fogyasztás

Sokak szerint a Föld sorsa az ember szempontjából már megpecsételődött: bár az élet maga túléli a bekövetkező változásokat, az emberi faj azonban nem. Ezt nem akarjuk hinni, bízunk abban, hogy utódaink megkapják az élet lehetőségét, ahogyan mi is megkaptuk azt őseinktől generációkon keresztül a Teremtéstől mostanáig!

A riasztó tények ismertek: nő az üvegház hatású gázok koncentrációja, emelkedik a Föld hőmérséklete, rendkívüli időjárási anomáliák ismétlődnek a szinte eltűnő Dunától, az esőmentes októberen át, csak a nyarat és a telet mutató – tavasz és ősz nélküli – évekig, a délről behatoló új károsítókig és a trópusi betegségek megjelenéséig.

Szomorú tény, hogy hazánk földjére évenként mintegy 30 ezer tonnányi (25-30 km hosszú vasúti szerelvényben elférő) növényvédő szert, vegyszert szórnak ki, köztük nagyon erős mérgeket, továbbá ennek sokszorosát olyan műtrágyákból, amelyek az üvegház hatású gázok fő kibocsájtói.

Az iparszerű gazdálkodásban a talaj a műtrágyák és a vegyszerek használata miatt szinte halottá vált, ennek következménye a szervesanyag (humusz) lassú égése, amely nem csak széndioxid kibocsájtásként jelentkezik, hanem a táplálék beltartalmának drasztikus csökkentésének is okozója, az egyoldalú növénytáplálás gyakorlata mellett.

A hiányos, silány beltartalmú élelmiszer az okozója „fejlett” világra jellemző elhízásnak („kövér, de éhezik”), és az élelmiszerekben maradt vegyszerek az okozói lehetnek az utóbbi időben gyakori „népbetegségeknek”. Egy köztiszteletnek örvendő tudós társaság csak a hormonháztartásra ható vegyszerek kárát az EU-ban évi 150 mrd euróra becsüli, amelyből közel 120 mrd a mezőgazdasági vegyszerekre jut; ezek fő hatása a mentális veszteség, az „elbutulás”. Más tanulmányok különösen a gyermekek kitettségére világítanak rá.

A károkért nem a gazdák felelősek! Ők tudnak talajt művelni, vetni, betakarítani, vegyszereket az előírásoknak megfelelően kijuttatni, de nem dolguk felmérni az engedélyezett szerek káros hatásait.

A remek, régi biogazdák, hűséges olvasóink bizonyára elnézik nekünk, hogy ez az újságunk most főként nem nekik, hanem a jövendő ökológiai gazdálkodóknak szól. Ezúton is arra kérjük őket szeretettel, hogy segítsék gazdatársaikat abban, hogy ők is sikeres biogazdák legyenek; ugyanis nincs más lehetőségünk, a Föld megőrzésére.

A biogazdálkodás a magyarság gazdálkodási kultúrájának egyenes folytatása. Bár a globális hatásoktól a mi hazánk sem függetleníthető, amit megtehetünk védelmében, azt meg kell tennünk! Teljes a realitása egy sorvadt, haldokló világ-környezetben a virágzó Kárpát-medencének!

Ehhez kell a jó kormányzás, kellenek a felelős gazdák, a jövőt védő közösségek!

Adja Isten, hogy így legyen!

Dr. Roszík Péter alelnök
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2018/5)