2014 Sze 09

EkoSeedForum – biztató sikerrel zárult az ökológiai vetőmag fórum

0 Comment

Óriási volt az érdeklődés 2014. március 20-22-e között a Poznanban rendezett EkoSeedForum iránt – 21 országból 150 résztvevő érkezett. A találkozó első felében a közép-kelet-európai ökológiai növénynemesítés fejlődésével foglalkoztak. Csak néhány országban folyik ilyen jellegű tevékenység – Észtországban, Szlovéniában, Lettországban és Magyarországon.  (A felvételen Bernhard Jansen igazgató, szervező.)

Gebhard Rossmanith, a Bingenheimer Seeds AG-tól bemutatta a Közép-Európában már 30 éve végzett munkájukat az öko vetőmag szaporítás, az értékes fajták védelme, a nyílt beporzású fajták nemesítése terén. Kijelentette, hogy nincs más választás, tovább kell fejleszteni az önálló ökológiai növénynemesítést, ugyanis az ökogazdálkodásban a fajtáknak teljesen más követelményeknek kell megfelelniük a tápanyagfelvétel, gyomelnyomó képesség, rezisztencia és az íz szempontjából, mint a szokványos gazdálkodásban. Különös jelentőséggel bír továbbá a vetőmagok szabad reprodukálhatósága, ami a szokványos módon előállított vetőmagoknál nem igen lehetséges.

Nagy érdeklődést váltott ki a FAIR-BREEDING® koncepció, melyet Michael Fleck mutatott be a német Kultursaattól. A projekt keretében az ökológiai kis- és nagykereskedők a friss zöldség és gyümölcs forgalmazásából származó árbevételük 0,3%-át a Kultursaat nonprofit szövetség öko és biodinamikus nemesítőinek adják, akik ezért cserébe intenzívebben foglalkoznak a növények (elsősorban a karfiol) nemesítésével. A projekt kezdete, 2007-2008 tele óta 100 ezer euró gyűlt így össze.

Monika Messmer, a svájci FIBL növénynemesítője és az Európai Ökológiai Növénynemesítés Konzorcium elnöke előadásában kiemelte, hogy az ökológiai módon termesztett és ökológiai gazdálkodásba szánt fajtákat a fajtavizsgálat során ökológiai körülmények között kellene tesztelni, ez azonban jelenleg a legtöbb tagállamban nem lehetséges.

Tanulmányaikból kiderült, hogy számos, ökogazdálkodásban bevált fajta nem volna elismert, ha szokványos körülmények közt vizsgálták volna.

A lengyel fajtavizsgálati kutatóintézet igazgatója, Edward Gacek rendkívül nyitottan fogadta a résztvevők javaslatait, és elképzelhetőnek tartja, hogy rövid időn belül elkezdjék a fajták ökológiai körülmények között történő vizsgálatát.

A konferencia második részében az ökológiai körülmények között előállított vetőmag használatának növelése volt a fő téma, ami a közép-kelet-európai országokban egy nagyrészt megoldatlan problémának tekinthető. Az ökogazdálkodában használt vetőmag gyakran kevesebb, mint 10%-a származik ökológiai termesztésből. Ez torzítja a versenyt és nem ösztönzi a vetőmagtermesztőket az ökológiai vetőmag előállításra. A tervezett EU jogszabályváltozás is intézkedést sürget ezen a téren. Kiemelték, hogy modern adatbázisokra van szükség, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai vetőmag kínálata, ilyen pl. a www.organicxseeds.org. Egy eldugott excel táblázat nem felel meg ennek a célnak. Kérték a tagállamokat a megfelelő megoldások alkalmazására.

A fórum résztvevői mind egyetértettek abban, hogy folytatni kell ezt a rendezvényt, és az EkoConnect, a fórum szervezője a 2014. június 1-jén Varsóban tartandó Organic Marketing Forumon a kiállítói standján helyet biztosít az érdekeltek számára, továbbá egy workshopot is szerveznek ugyanitt.

(A főszerkesztő megjegyzése: A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Kutatóintézetével – a néhai dr. Kovács Géza személyes közreműködésével – a világon az elsők között – ha nem elsőként – 2006-ban elkészítette előírási rendszerét az ökológiai növénynemesítésre, amely alapján már tanúsított is ökológiai nemesítésű martonvásári fajtákat.)

Szerkesztette és fordította: Nagy Judit
Forrás: EkoConnect sajtóközleménye (www.ekoconnect.org)
(Biokultúra 2014/2)

[top]