2012 dec 18

Érdekességekben nem volt hiány

Nincs hozzászólás

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Biokultúra Tudományos Napot. A helyszín ezúttal a MOM Művelődési Központ volt december 1-jén.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Szántosi Antalné (a Szövetség vezetőségi tagja) meghirdette az Év Bioterméke díjat, amelyet a közönség szavazata alapján döntöttek el.

Az első előadást dr. Darvas Béla, dr. Székács András (Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet) tartotta, a téma a növénytermesztési módok eltérő környezetanalitikai és ökotoxikológiai következményeiről szólt. Ezután prof. dr. Bardócz Zsuzsa és prof. dr. Pusztai Árpád az eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményeiről beszélt.

Dr. Roszík Péter (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) a bio növénytermesztés élelmezésbiztonsági és környezeti sajátosságairól szólt, majd rövid szünet után dr. Szalay István (Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ) „Fajták és tartásmódok a minőségi és a mennyiségi szemléletű állattenyésztésben” címmel tartott érdekes beszámolót. (Az előadás a 27. oldalon olvasható.)*

Korreferátumként hangzott el dr. Márai Géza (Ökológiai Gazdálkodás Oktató, Kutató és Szaktanácsadó Egyesület) előadása „A bio állattartás élelmezésbiztonsági, állatjóléti és környezeti sajátosságai” címmel. Dr. Farkas Ilona „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítványtól pedig A környezetből és a táplálékból származó szennyeződések egészségügyi hatásai és mérséklésük lehetőségei címmel hívta fel a figyelmet korunk veszélyeire.

Szintén korreferátumként hangzott el Lőrinczné Táborfi Julianna („A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány): „A holisztikus szemlélet jelentősége és fontossága a prevencióban és a rehabilitációban” című előadása. Ezt követően Szabadkai Andrea (Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat): „Közétkeztetés irányvonalai a stratégia alkotás terén, fókuszban a – lehetőleg bio – helyi és minőségi termékek” címmel tartott előadást. Végül Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke ismertette a szervezet korábban megfogalmazott stratégiai javaslatait a magyar ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez.

A nagy érdeklődést kiváltó előadások után kiosztották a „Pro Biokultúra” és az „Év Bioterméke” díjakat, amelyeket Czeller Gábor nyújtott át az érintetteknek.

  • 2012-ben gabona és sütőipari termékek kategóriában az Év Bioterméke díjat a Piszkei Öko Kft. kapta a kendermagos kenyeréért. A terméket Tukacs Roland pék, élelmiszeripari mérnök, a magyar pékválogatott vezetője (háromszoros világbajnok) fejlesztette ki.
  • Állati termék kategóriában az Év Bioterméke díjat a Hubai és Társai Kft. juhbeles virslije kapta.
  • Zöldség-gyümölcs termékek kategóriában a Szent Kristóf Ház Kft. bodza-homoktövis lekvárja lett az Év bioterméke.
  • Egyéb termékek kategóriában a Bio-Drog-Berta Kft. az Óvantgarde kézműves étcsokoládéjával érdemelte ki az Év Bioterméke elismerést.
  • A Közönségdíjat Simon Zsolt alma-bodza-meggy nektárja kapta.

 

A Pro Biokultúra kitüntetettek

Ács Sándorné

Ács Sándorné

– Nagy öröm számomra a mostani díj. Régre nyúlik vissza az az együttgondolkodás, amit ezzel a mozgalommal végig éltem. 20 éve kezdtük el a biogazdálkodást, a Biokultúra Egyesület minősített. A mi előadásainkon amiket a népfőiskolákon szervezetünk, rendszeres előadók voltak a biomozgalom kiemelkedő alakjai.

Ifj. Hubai Imre

Ifj. Hubai Imre

– Számomra a biogazdálkodás életforma, szemléletmód, világnézet, hitvallás, közösségi, társadalmi felfogás. A kitüntetés valóban meglepetésként ért, nagyon felemelő érzés. A munka, amit végzek, másnak is hasznára van, igyekszem úgy végezni a tevékenységemet, hogy a biokultúra teljes tagsága profitálhasson és a biokultúra ügye egységes üggyé tudjon összekovácsolódni, ami élvezi a magyar kormány támogatását.

Lechner Judit

Lechner Judit

– Meglepődtem, hogy én is a „nagy öregek” közé kerültem, hiszen ezt a kitüntetést eddig csak tiszteletreméltó alapítók, komoly közéleti szerepet vivő szakemberek kapták meg. Aztán el is gondolkodtam rajta, hogy idestova tizenöt éve már, hogy az alapítóktól, a Parádi házaspártól és Mezei Klári nénitől először hallottam a budaörsi Waldorf-iskolában a bio­termesztésről. Az ő lelkesedésük, önzetlen ismeretterjesztő munkájuk, segítőkészségük győzött meg róla, hogy lehetséges bio módon gazdálkodni, sőt, másként talán nem is szabad.

Obreczán László

Obreczán László

– A Biokultúra Közép-magyarországi Egyesület elnöke vagyok. Úgy érzem, nemcsak nekem, hanem az Egyesületnek is szól ez a kitüntető cím. Évről évre növeltük a részvételünket a különféle feladatokban. Úgy érzem, hogy sikerült dinamizálni az általam vezetett egyesület munkáját és ezen keresztül a bioért egy kicsit többet tenni. 15 éve részt veszek az Egyesület és Szövetség munkájában is. Biogazda is vagyok, saját farmom van.

Parádi Andorné Marika

Parádi Andorné Marika

– Készülünk az Egyesület 30. évfordulójára, ez a kitüntetés nagy öröm számunkra, hogy ezt a kort megértük és ezt a kitüntetést kaptam. Nagy meglepetést jelentett számomra. A 29 év – amit a biomozgalomban töltöttünk a férjemmel közösen – nagy megtiszteltetés és továbbra is szeretnénk előrevinni az Egyesület munkáját.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2012/6)

[felül]