Mesterségek Ünnepe

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Mesterségek Ünnepe

2019-08-17 - 2019-08-20

Időpont: 2019. augusztus 17-20..
Helyszín: Budapest, Budavári Palota
F2WQ+FR Budapest
www.mestersegekunnepe.hu

2019-ben a 33. Mesterségek Ünnepének díszvendége Japán lesz. A fesztivál látogatói megismerkedhetnek a hagyományos japán kézművességgel, kulturális értékekkel, a mindennapok szokásaival, de emellett élvezhetik a japán zenei világot is.
A japán mesterek bemutatják magyar barátaiknak a kimonók, a legyezők, a kimonók anyagából készült apróbb tárgyak, a japán lábbelik, a kerámiák, a furosiki batyu, a kokesi baba, a kardforgatás, kardkészítés, a papírmerítés és még sok más érdekes jelenség világát. A nézők maguk is megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, vagy akár japánosan friss virágot rendezni. Megkóstolhatják a japán ételeket és italokat, melyekből vásárolni is lehet. A látogatók előtt kitárul egy különleges, távoli világ, melytől biztosan gazdagabbak lesznek.
800 magyar és 150 külföldi mester látványműhelyei a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepén. A legkülönfélébb szakmák rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a látogatók idén augusztusban is. A bőrművességtől a viseletkészítésen át a mézeskalács készítésig, az ékszerkészítéstől a kékfestésen és a hímzésen keresztül a csontdíszítésig. Lesz fazekasság, faművesség, szövés-fonás és még sorolhatnánk.
Külföldi vendégek is várják érdekességekkel az érdeklődőket: kínai kalligráfusok és miniatűr készítők, üzbég szőnyegkészítők és még sok különleges mester.
Ahogy minden évben eddig, úgy idén sem csak szemlélődni érdemes, meg is lehet ízlelni a szakmákat.
Csaknem 50 műhely mesterei gondoskodnak odaadóan a közös alkotás öröméről. A bemutatókat szakmai előadások, filmvetítések fűszerezik.
Különösen nagy hangsúly kerül a szegedi papucsra, a ma reneszánszukat élő remekekhez kapcsolódóan kiállítások, divatbemutatók várják az érdeklődőket, el lehet lesni a cipész mesterek titkait és az is kiderül, hogy hogyan értelmezik újjá a hagyományokat, a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezők.
Bemutatkozik a világ legjobb cipésze megtisztelő címmel rendelkező cipészmester is, akinek családja generációról generációra örökíti a szakma fortélyait. Műhelyükben hagyományos eljárással a megrendelő lábára tökéletesen idomuló cipőket készítenek. Ezekhez általában borjúbőrt használnak, de a különlegesebb darabokhoz akár krokodil-, lazac-, cápa-, rája-, strucc, vagy angolnabőrt is alkalmaznak.
Érkeznek cipőkészítők Marokkóból és Izlandról is, a Törökországból érkező mester műhelyében pedig a Harry Potter filmek lábbelijeit csodálhatják meg az érdeklődők.

Részletek

Kezdés:
2019-08-17
Vége:
2019-08-20

Helyszín

Budavári Palota
Szent György tér 2.
Budapest, 1014 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(1) 458 3000