2013 aug 05

Gyermekkorától a biogazdálkodás híve

0 Comment

A szabadkígyósi biotermelő Lehoczki Mátyás nincs könnyű helyzetben. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása gondot okoz az állattartásban, a legelő kiszolgáltatott az időjárásnak. Ha éppen elegendő eső esik, akkor megfelelő a fű növekedése és kellő mennyiségű takarmányt is tud gyűjteni állatainak.

Őshonos fajtái vannak (szürke szarvasmarha, bivaly és szamarak), jelenleg közel 500 fős a szürke szarvasmarha állománya, amelyet extenzíven legeltet.

A Lehoczki család

A Lehoczki család

– Nyolcan voltunk testvérek, mezőgazdasági gépszerelőnek tanultam, ám nem szerettem ezt a munkát, mert túl kötöttnek éreztem. A szabadságra vágytam és arra gondoltam, hogy egyszer majd a magam ura leszek és gazdálkodni fogok. Emlékszem, amint gyermekkoromban a szomszédnak volt szürke szarvasmarhája és már akkor nagyon tetszett az állatok méltósága, okossága. Amikor megfogalmazódott bennem, hogy én is önállóan akarok gazdálkodni, szürkemarha tartásban gondolkodtam. Eldöntöttem, hogy a magam lábára állok, megvettem a szomszédomtól a négy szürkemarha anyatehenet és megtanultam velük bánni. A tehenek létszámát folyamatosan felfejlesztettem, legelőt, szántót béreltem. Közben kitanultam a vízvezeték szerelő szakmát, ebben is dolgoztam.

Az állat nem játékszer

– Mekkora területen gazdálkodik?

– A Kőrös-Maros Nemzeti Parktól jelenleg 300 hektárt bérelek, ami részben legelő és kaszáló, azonkívül 65 hektár saját területem van.

– Hogyan jött az ötlet, hogy biotermelő legyen és minősíttesse a gazdaságát?

– Gyermekkoromban is azt tanultuk, hogy a földnek meg kell adni azt, ami jár. Amikor gépszerelőként dolgoztam, nemigen tetszett a nagyüzemi gazdálkodás, éreztem, hogy ez nem tesz jót a növényeknek. Az állattartás azonban mindig is nagyon vonzott, diákkoromban a szabadkígyósi tangazdaságban már hajtottam ökröket. Nagyon tetszett a szürkemarha, ahogy tisztelték őket az emberek. Én a bivalyt is tiszteltem az ereje és az okossága miatt, ezért döntöttem úgy, hogy ha gazdálkodni fogok, akkor lesz szürkemarha és bivaly is a gulyában. Nem szabad tőlük félni! Intelligens állatok, meg kell tanulni érezni, hogy mikor mi a bajuk.

Az állat nem játékszer. Úgy gondolom igazán megérteni csak akkor lehet őket, ha közöttük él a gazda. A szürkemarha tehenek valamennyien, a tavasztól őszig született borjak mindegyike biominősítéssel rendelkezik. A télen születetteknek konvencionális takarmány jut, ezért őket nem minősíttetjük. Jelenleg a marhákon kívül még 43 bivalyom, illetve szamaraim is vannak. A Magyar Biokultúra Szövetség békési csoportjának vagyok a tagja 15 éve. Az AKG programban 7 éve veszek részt. Már a kezdet kezdetén láttam, hogy több marketing kellene, mert az emberek nem ismerik a bioállatok húsát. Ha tudnák, hogy milyen beltartalmi értéke van a biohúsnak, akkor többen keresnék, többen megvennék. Tagja vagyok a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének és a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének is.

szürkemarha-gulya

A betegségek elleni harc

– Milyen betegségeket kell leküzdeni?

– Elsősorban a májmételyt, amely csigától származik. Nagyon odafigyelek az állományra, mivel egyszer egy belső fertőzés után több állat is odaveszett és a károm több millió forint volt. Tehát ezért lényeges, hogy rendszeresen készíttetek vérteszteket. Egyébként az állatok egészségesen élnek és nagyon ritka a megbetegedés.

– Télen termelődik trágya. Mi történik vele?

– A szántóföldre kerül, beforgatjuk a földbe, lucernát termelünk.

– Mi az, amire a legjobban figyelni kell az állománynál?

– Az ivarzás körüli időszakra. Két éves korban már ivarérett az üsző is. Egyszer 15-20 fiatal bika volt a gulyában és az egyik ivarzó üszőt halálra taposták, nem voltam kint mindennap a gulyával. Ebből a történetből egy életre megtanultam, hogy a bikákat időben el kell különíteni. Államilag nyilvántartott törzsszámmal ellátott bikákkal lehet fedeztetni. Negyven darab tehénre jut egy bika. Sőt még kevesebb is el tudja látni a szaporító feladatát. A gulyában vannak a bikák ivarérett korukig, majd átvisszük őket a bikatelepre. Az én időmben háremeztetés volt a szokás. Mostanában ellés után hat hétre – tenyésztői nyelven – vemhesíteni lehet a tehenet. A bika megérzi, hogy mikor kell elvégeznie a dolgát.

A mi állományunkban úgy van, hogy áprilisban kezdődik az ellés, utána kimegy a gulya a legelőre, csak az minősül bionak, amelyik mostanában született és őszig nem jön be a telepre. A széna még bio. Az ősgyepről származó téli takarmány hamar elfogy és a silókeveréket télen csak konvencionálisban tudom megvásárolni. A környéken nincs olyan biotermelő, aki bioban adna el silókeveréket. Túl messziről hozni sem érdemes, mert az növeli a tartási, takarmányozási költségeket.

A bivalynál látványosabb az ivarzás, mivel ott a tehén is ugrálja a másik tehenet. Ebből a viselkedésből következtetni lehet, hogy mi történik. A bivalyteheneket és a bikákat szintén el kell különíteni és akkor kell a tehénhez engedni, amikor látjuk az egymásra ugrálást.

Számos előnyét látom a szabadtartásnak: nem kell istállóban lekötni, vezetni az állatokat, költséghatékony a tartásuk. Szent György-napkor kimegy a gulya és Szent Mihály-napján bejön. Gyepet vágunk, kaszálok, bálázok. Ehhez megvan a szükséges géppark. A szürkemarha nem igényli télen sem a 100-as istállót, pedig van nekik, ott kapják a silót.

– A gazdaság melyik része rendelkezik biominősítéssel?

– A szürkemarhák, illetve a borjak vannak minősítve, a bivalyok nem. Egyik állatfajtát sem hobbiból tartom. Az őshonos programban benne van a bivaly, a szamár és a szürkemarhák.

– Mi történik a szaporulattal?

– Az üszőket megtartjuk, a felesleges bikákat részben tenyészetbe vagy vágóba eladjuk. Ez történik a feleslegessé vált bivalyokkal is. Ahol szükség van rá, a bivalybikákat tenyészetbe értékesítem.

A környékbeli vágóhídon 5 mázsán felül kell lennie az állatnak, hogy átvegyék. Építünk egy külön húsfeldolgozót a gazdaságban, amely átadás előtt van.

A szürkemarhák télen-nyáron szabadon vannak

A szürkemarhák télen-nyáron szabadon vannak

Épül a saját húsfeldolgozó

– Mi adta az ötletet, hogy húsfeldolgozót létesítsenek?
Lehoczki Mátyás idősebbik fiával

Lehoczki Mátyás idősebbik fiával

– A két fiamnak a közelmúltban adtam át a gazdálkodás gyakorlását. Tudják, hogy kemény munkával jön a pénz. Mini húsfeldolgozó felépítését tervezzük, szárazáru gyártásban gondolkodnak. Hetente változnak a szabályok, ezért egy kicsit hosszadalmas az engedélyek beszerzése. Önerőből építjük, száz négyzetméter a húsfeldolgozó alapterülete, van benne keverőgép, füstölő, szikkasztó. Fehér-fekete öltözőt is építünk, ahol elő van írva.

– Kérem, kicsit meséljen a fiairól is. Nem sajnálja, hogy átadta a gazdálkodást?

– Mátyás és Zsolt már mezőgazdasági technikumot végeztek. 65. évemet töltöttem. Segíteni fogom a fiaimat tanáccsal. A mai fiataloknak teljesen más a értékrendszerük, a gondolatmenetük. Az, aki egy forinttal indult el, sosem felejti el, honnan jött. Amiért megdolgoztam, megbecsülöm. Erre neveltem a fiaimat is.

– Nincs olyan szabály, hogy a terméket csak bioban szabad vágni és eladni?

– Sajnos azt tapasztalom, hogy a biot nehéz eladni. Viszont nagyon kedvező a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ajánlata, hogy akkor fizetek a minősítésért, amikor bioban tudok eladni. Tavaly Benke Lászlónak, az Oscar-díjas szakácsnak főztem Budán bivalypörköltet.

– Milyen gyakorlati tanácsokat, ötleteket adna a leginkább?

– Legeltetni kell, a villanypásztor alkalmazása területtől függ. Ha az állat észreveszi, hogy nem szeretik, a másik pedig az, hogy ha félek, akkor vége. Akik dolgoztak nálam, azoknak elmagyaráztam, hogy a marha közé bot nélkül bemenni nem szabad. Meg kell mutatni, hogy én vagyok az úr, úgy kell mozogni köztük. Vannak afrikai törpe zebuval keresztezett szürkemarháim, ezeknek nagyon masszív az izomzatuk. Egyszer a bikákat „leltároztuk”, mondtam a fiaimnak, hogy „ki ne ugorjatok a karámból”. Akadt egy kormos bika ebből a hibridből, vissza is fordult, a kisebbik fiam megijedt, ugrott a bika utána. Érezte, hogy ő az úr. Ez az, amit az állatnak megengedni nem szabad, érezze, hogy az ember a vezetője.

A szürkemarha tinót korán meg kell tanítani arra, ki az úr a háznál

A szürkemarha tinót korán meg kell tanítani arra, ki az úr a háznál

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/3)

[top]