2014 máj 09

Homeopátia a méhészetben

0 Comment

Dr. Tiringer Csaba homeopata állatorvos a Bács-Kiskun megyei Szalkaszentmártonban él és praktizál. A homeo­­pátia elkötelezett híve, a méheket is ezen a módon gyógyítja. Nyolc éve az egyik ismerősétől kapott két méhrajjal kezdett méhészkedni, de ma már a környékbeli méhészeket segíti méh­családjaik gyógyításában. A homeo­pátia méhészeti alkalmazási lehetőségeiről kérdeztem.

– A homeopátia az átlagember számára egy ismeretlen fogalom, mit kell erről tudnunk?

– A homeopátia lényege, hogy bármely anyag, amely képes ártani a szervezetnek, éppúgy a javára is válhat, feltéve, hogy rendkívül kicsiny, ennél fogva veszélytelen adagokban szedik. A homeopátia gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. A homeopátiás gyógymód szemlélete szerint a szervezetben az összes életműködést az életerő irányítja, az ember és az állat addig egészséges, amíg ez az életerő egyensúlyban van. A homeopátiás terápia célja, hogy egy adott tünettel szemben felerősítse a szervezetet, amely így legyőzi majd azt. A betegség tünetek valójában az életerő egyensúly zavar jelei.

– A homeopata állatorvos, tehát ha méheket kezel, akkor azok életerejét növeli meg, s a méhek mintegy a saját életerejükből gyógyulnak meg?

– A homeopata állatorvos a gyógyszert a hasonlósági szabály alapján választja ki, mely a szervezetben természetesen meglévő öngyógyulási energiát többszörösére képes felerősíteni, ezzel a gyógyulási folyamatot megindítani. Emiatt nevezzük a homeopátiát regulációs terápiának, mivel a meglévő – csak valamilyen okból gátolt –, öngyógyító mechanizmusok lépnek működésbe e gyógyszerek hatására.

– Szinte hihetetlennek tűnik, hogy a méhek képesek önmaguktól, illetve a homeopátiás terápia segítségével meggyógyulni. Nézzük talán konkrétabban, milyen tapasztalati vannak?

– Elsőként pár évvel ezelőtt egy méhész barátom kért segítséget nosémával erősen fertőzött méhcsaládjai gyógyításához. Minden ismert helyre küldött mintákat, kipróbált többféle terápiát, de egyik sem vált be igazán. Korábban egyéb állatainál az általam végzett homeopátiás kezelések már jól működtek, így kérte, hogy próbáljuk ki a méheknél is. A gyógykezelések után az állomány újra magára talált, a tünetek megszűntek.

A kezelések tapasztalatai felbátorítottak arra, hogy tavasszal felkeressem a KÁTKI Gödöllői Méhészeti Intézetét a készítmény tesztelésére. Örültem, hogy nem zárkóztak el a vizsgálatoktól. A nemzetközi szakirodalomban a méhek homeo­pátiás kezeléséről szinte alig található tudományos eredmény, de a halaknál már egyes kutatások feltárták a homeopátiás kezelés kedvező hatását. A részeredmények ez idáig igazolják a terápia eredményességét.

Ezek a történések újabb lendültet adtak megkezdett kísérleteimhez. A későbbiekben több közeli méhész is megkeresett hasonló problémákkal, ahol szintén eredményes volt a terápia. A minták tanulmányázásához vettem egy LCD mikroszkópot és így a vizsgálatok eredményeit lefotózhatom, tárolhatom, kérésre interneten elküldhetem. Ezzel lehetőségem van a folyamatos ellenőrzésre, valamint a kísérletek menetét pontosan dokumentálhatom.

A KÁTKI mellet a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Intézete és a SZIE Járványtani Tanszéke is igazolta a kezelt méhészetekből származó minták nosémától való mentességét.

– Hogy történik egy ilyen noséma elleni kezelés az Önnel kapcsolatban lévő méhészek körében?

– A méhész kijelöl az állomány nagyságától függően 4-8 különböző erősségű családot. Ezekből havi rendszerességgel mintákat küld, azokat elemzem, dokumentálom, így nyomon követhetem a terápia eredményességét. Az első hónapban kéthetente, majd havonta kell a készítményt alkalmazni. A kezeléseket folyamatosan, hordáskor is alkalmazni kell.

Mivel a készítmény kemikáliáktól mentes, ezért nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. A kezelések után tehát maradékanyag egyáltalán nem mutatható ki.

A homeopátiás kezelés további előnye, hogy nem jár káros mellékhatásokkal, sem a méheket, sem a környezetet nem szennyezi. Alkalmazásakor a méhésznek nem kell különösebb munkavédelmi előírásokat betartania, pl. maszkot viselnie. A kezelés kivitelezése gyors és egyszerű. Az oldatból 20 ml-t kell méhcsaládonként naplementekor bepermetezni, ami akár egy egyszerű háztartási pumpás készülékkel is megoldható. Etetéskor még egyszerűbb a kezelés menete, mert akkor elég a sziruphoz hozzáadni a szert.

– Növényvédőszer okozta méhmérgezések ellen hozhat ez a fajta gyógyítás a jövőben eredményeket?

– A homeopátia sem „csodaszer”, hanem egy olyan csodálatos módszer, amelynek a segítségével számottevően kiszélesíthetjük lehetőségeinket a betegségek leküzdésében. Csak akkor tud a homeopata állatorvos segíteni, ha hozzájut a méreganyaghoz, hogy abból kiindulva a hasonlósági elv alapján elkészíthesse az „ellenszert”. Biztató, hogy napi praxisomban egyéb állatfajoknál gyakran alkalmazva a módszert meglepően jó eredményeket érek el vele.

– Nem zavarja, hogy egyesek kétkedve fogadják a homeopátia hatékonyságát, szerintük csak akkor működik, ha hisz a páciens benne?

– Hát akkor a méheknek elég erős a hitrendszere, nem beszélve a többi állatfajról. Praxisomban egyre gyakrabban alkalmazom a homeopátiás gyógykezeléseket, igen kedvezőek a tapasztalataim.

Nem vagyok szemellenzős homeopata, a hagyományos kezelésekre, gyógyszerekre nagy szükség van! Fel kell azonban ismerni, hogy mikor melyiket használjuk, érdekes, hogy gyakran mindkettőt együtt alkalmazva lehet a legjobb eredményt elérni. A méhszúrásra érzékeny embereket lehet egyébként a legegyszerűbben meggyőzni a homeopátia működéséről. A szúrást követően a mézelő méh méreganyagából készített Apis nevű szert kell használni és a kellemetlen tünetek perceken belül megszűnnek.

– Milyen tervei vannak a közeljövőben a méhek gyógyításával kapcsolatban?

– Szeretném a noséma elleni gyógyhatású készítményt minél előbb forgalomba hozni, ehhez keresek most segítő partnereket. A méhbetegségek homeopátiás kezelésének lehetőségeit igyekszem tovább tökéletesíteni. Ha valakit részletesebben érdekel a téma, szívesen állok rendelkezésére.

Malya Péter
(Biokultúra 2014/2)

[top]