Hírek, cikkek

2013-08-18

Homeopátia az állatgyógyászatban

Ma már közismert, hogy a XX. század utolsó évtizedeitől kezdve mind szélesebb körben terjednek a hagyományostól eltérő ún. alternatív gyógymódok, melyek kedvező eredményei ismertek, ezért létjogosultságukat korábbi ellenzőik is egyre kevésbé vitatják.

 Ugyancsak vitathatatlan az a tény is, hogy az ún. hagyományos vagy allopátiás (a betegség ellen ható) elvek alapján működő terápia során alkalmazott gyógyszerek a célszerveken túl, az állati szervezet más szerveire is hatással vannak, és ez a hatás az esetek jelentős részében a szervezet egészének működése szempontjából káros lehet. Így az alapbetegség tüneteinek megszüntetésével párhuzamosan, nem egyszer a használt gyógyszerek (antibiotikumok, hormonhatású készítmények, sokszor indokolatlanul alkalmazott lázcsillapítók és különféle vakcinák) mellékhatásainak következményeként számos új betegség kialakulásának feltételeit teremtjük meg betegeinkben. Ezek a – ma még sokan mindig úgy gondolják elkerülhetetlen – gyógyszer-mellékhatások egyaránt csökkentik a haszon­állatok árutermelő és szaporodásbiológiai képességeit, a versenyzésre használt egyedek teljesítőképességét és megrövidíthetik a – sok ember számára egyetlen vigaszt jelentő – társállatok (kutyák, cicák) életét. Élelmiszertermelő gazdasági haszonállataink szervezetében felhalmozódva pedig, ezek a gyógyszerek és bomlástermékeik megmérgezhetik magát az embert is! A gyógyításnak e nem kívánatos velejáróit tudjuk elkerülni az alternatív gyógymódok alkalmazásával, melyek egyike a homeopátia.

A homeopátia legfontosabb alaptétele, hogy a hasonlót hasonlóval kell gyógyítani, vagyis az a szer, amely egy meghatározott állapotot (ún. gyógyszerkép) tud az egészséges állatban előidézni, az a betegség során kialakuló hasonló állapot (ún. betegségkép) gyógyítására alkalmas. Így az nem a betegség ellen, tehát nem allopátiásan fejti ki hatását, hanem a beteg szervezet regenerációs képességének erősítése, annak támogatása révén. Ezt a természeti törvényt az emberekre vonatkozóan Samuel Hahnemann német orvos-gyógyszerész fogalmazta meg 1796-ban. Néhány évvel később szinte egész Európában elterjedt, a XIX. század elejétől már hazánkban is sikeresen alkalmazták embereken és állatokon egyaránt. A módszer tehát nem új keletű, főleg nem Magyarországon. Legfeljebb csak azért halványult el időnként a fénye, mert a különböző orvosi irányzatok gyakran váltogatták egymást és hol az egyik, hol a másik módszer került előtérbe.

A homeopátiának, mint „hasonszenvi” gyógymódnak sajátságos törvényei és szabályai vannak. Aki a szereket szakszerűen alkalmazza, képes azokkal gyors, tartós és mellékhatás-mentes gyógyulást elérni. Ma pedig, amikor a bioélelmiszerek iránt egyre növekszik a fogyasztók igénye, a fentieken túl rendkívül fontos annak ismerete is, hogy a homeopátiás szerekkel szakszerűen kezelt élelmiszertermelő gazdasági haszonállatok húsában, tejében, tojásában gyógyszermaradványok nem találhatók.

A homeopátiás gyógymód nem csak a régóta fennálló, krónikus betegségekben alkalmazható, hanem a mindennapok, egyszerűbbnek tűnő, heveny megbetegedéseiben is. Így pl. sérülések jelentkezésekor vagy elsősegély nyújtás esetén. Megfelelő ismeretek birtokában az állat gazdája vagy gondozója is eredményesen kezelheti állatait a házi patikájában megtalálható homeopátiás szerekkel, az állatorvos megérkezéséig, vagy azt követően, az állatorvos utasításai alapján.

Ma már kaphatók magyar nyelven is olyan kiadványok, amelyek a leggyakrabban előforduló betegségek kezelését mutatják be. Az itt olvasható tünetleírások és bevált gyógyszerfelsorolások alapján mindenki kiválaszthatja beteg állatának problémájára leginkább megoldást jelentő szert és a szakszerű állatorvosi ellátás megkezdéséig enyhítheti kedvence szenvedését, illetve fokozhatja az állatorvos által rendelt gyógyszerek hatékonyságát, amivel meggyorsíthatja a beteg állat gyógyulását.

A homeopátiás gyógyszerek

A homeopátiás gyógyszerek természetes – növényi, állati, vagy ásványi – anyagokból készülnek és segítik a beteg szervezet tünetek formájában megjelenő öngyógyító törekvéseit. A homeopátiás kezelés során ezeket a törekvéseket anélkül támogatjuk, hogy a tüneteket elnyomnánk. A végtelenül kis mennyiségű hatóanyagok, sőt sokszor már csak a kiindulási anyagból származó információt tartalmazó gyógyszerek a beteg állat ugyanazon tüneteit gyógyítják, amit egészséges körülmények között, nagy mennyiségben adagolva előidéztek volna. (Similia similibus currentur – hasonlósági szabály.)

A homeopátia a világ nagy részén, így 1990 óta Magyarországon is elismert gyógymód és hivatalosan törzskönyvezett készítményei a hazai gyógyszertárakban többségükben vény nélkül is megvásárolhatók. Miután azonban hazánkban homeopátiás gyógyszereket nem gyártanak, ezért a hazai forgalomban lévő homeopátiás szerek különböző külföldi (osztrák, német, francia stb.) gyógyszergyárakból kerülnek patikáinkba. Általában nem teszünk különbséget homeopátiás humán és állatgyógyszerek között, ezért a patikákban vény nélkül beszerezhető, többnyire humán célra gyártott homeopátiás szerekkel kezeljük állatainkat is.

Mi jellemzi a homeopátiás szereket?

  • A kiindulási anyagok természetes eredetűek, pl. növények, állatok, melyek gyakran teljes egészükben feldolgozásra kerülnek, megjelenítve ezzel a homeopátiás szerben a gyártás alapjául szolgáló élőlény valamennyi tulajdonságát. Feldolgozásuk és a szerek előállítása – hűen a Hahnemann-i hagyományokhoz – többnyire kézzel történik, homeopátiás gyógyszergyárakban.
  • A sokszoros hígítás és dinamizálás (ütve rázás) miatt semmilyen mellékhatást nem váltanak ki. Szakszerű adagolásuk esetén nem csak allergiás reakció, de a hosszabb vagy a gyakori alkalmazás miatti hozzászokás vagy függőség sem alakulhat ki.
  • Nem minősülnek doppingszernek (versenylovak, versenyagarak stb.).
  • Nem képeznek káros maradványokat az állatok szervezetében, ami az élelmiszertermelő haszonállatok szempontjából rendkívül fontos. Az eredetileg mérgező kiindulási anyagokból készült homeopátiás gyógyszerek is, a sokszoros hígítás és dinamizálás következtében, biztonságosan felhasználhatók.
  • Prevenciós (megelőző) céllal jól használhatók az immunrendszer erősítésére és az alkati tulajdonságokból adódó, várható megbetegedések súlyosságának enyhítésére, a szervezet öngyógyító mechanizmusának karbantartására.
  • A hagyományos gyógyszerekkel és a legtöbb gyógyító eljárással jól kombinálhatók.
  • Az aktuális tünetekhez jól kiválasztott, „hasonló” szer gyógyítja az akut, enyhíti a krónikus megbetegedések tüneteit, lassítja azok előrehaladását, csökkenti kártételüket.
  • A homeopátiás szerek a hagyományos gyógyszereknél lényegesen olcsóbbak.
  • Állatok számára is könnyen, gyorsan adagolhatók.

Általános gyógykezelési javaslat

Egy állat betegségének, fertőzésének különböző fázisai, stádiumai vannak, melyek gyógykezeléséhez gyakran más-más gyógyszerre van szükség. Az egyes fázisokban mindig azt a homeopátiás szert kell választanunk a kezelésre, amely által előidézhető, kiváltható tünetek (gyógyszerkép) leginkább hasonlítanának a beteg állaton éppen tapasztalt tünetekhez (betegségkép). A választott szert mindaddig adagoljuk, amíg az állat állapotában javulást nem tapasztalunk. Ha egy szer használ, heveny esetekben a változás, javulás gyorsan bekövetkezik, s ekkor az adagolását a „túladagolás” veszélye miatt abba kell hagyni. Előfordulhat az is, hogy a tünetek megváltozása miatt másik szerrel kell a kezelést folytatni.

Ha heveny esetekben öt-hat adag beadása után sem jelentkezik érzékelhető javulás, akkor nem a megfelelő szert választottuk, a tünetek ismételt megfigyelése után átválthatunk egy másik szerre.

Lehetőség szerint egyszerre csak egyféle szert adagoljunk a beteg állatnak! Ez többek között azért is indokolt, mert vannak homeopátiás szerek, amelyek gyengítik, vagy kioltják egymás hatását! A szer kiválasztásakor a betegség tünetein kívül vegyük figyelembe a kiváltó oko(ka)t, valamint a beteg állat állapotát, tüneteit javító és rontó külső környezeti tényezőket (modalitásokat) is!

Az esetek nagy részében nem találjuk meg az adagolni kívánt szer összes tünetét az állaton. Ilyenkor csak akkor adjuk a kiválasztott szert, ha a legfontosabb tünetek és egyéb lényeges körülmények is pontosan megfelelnek a leírásnak.

Figyelem! Ha úgy látja, hogy a homeopátiás kezelés ellenére az állat egészségi állapotában rövid időn belül nem következett be javulás, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!
Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy vannak olyan nagy gazdasági kárt okozó fertőző állatbetegségek, melyek gyógykezelése tilos! Ezek felsorolását, leírását az állategészségüggyel kapcsolatos törvények, rendeletek tartalmazzák!

A homeopátiás szereket krónikus betegségek heveny fellobbanásainak csillapítására is használhatjuk. A régóta húzódó, idült betegségek gyógyításához pedig szükség lehet ún. alkati kezelésre. Az ehhez szükséges krónikus szer kiválasztása a veleszületett és szerzett lelki, valamint testi tulajdonságok, illetve tünetek alapján történik. A rendszeresen, de nagyobb időközönként adott krónikus szer segíti az állat saját gyógyító mechanizmusainak mozgósítását, fokozza az immunrendszer tevékenységét. Az alkati kezelés eredményeként a betegségek ritkábban és enyhébb formában jelentkeznek, az állat szervezete „stabilabbá”, a betegségekkel szemben edzettebbé, védettebbé válik.

Az alkati kezeléshez szükséges krónikus szer meghatározását azonban célszerű mindig a homeopátiában jártas állatorvosra bízni, akikből ma már egyre több van hazánkban is!

Dr. Mátray Árpád
(Biokultúra 2013/3)

Állattartás, Szakcikkek ,