2013 nov 30

Huszonnégy konyhakert az élvonalban

Nincs hozzászólás

Két éve Karcag városa indította el a „Legszebb konyhakert” programot, amely tavaly országos mozgalommá nőtte ki magát. A program célja az ősi hagyományokra visszatekintő kertkultúra felelevenítése, a vegyszermentes kertgazdálkodás, valamint az önellátás népszerűsítése és elterjesztése vidéken és a városokban.


A versenyt balkon (erkélyen kialakított), mini kert (50 m2-ig), normál kert (50 m2 felett), zártkert 1. (zöldséges), valamint zártkert 2. (gyümölcsös) kategóriában hirdették meg.

Idén huszonnégy kert nyerte el a „Magyarország legszebb konyhakertje” díjat. A bronz kitüntetéseket – Győrfi Sándor karcagi Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes művész szobrász és éremművész alkotását –, továbbá az oklevelet Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, valamint Kovács Szilviától, Karcag alpolgármesterétől vehették át a díjazottak szeptember 22-én, az OMÉK nagyszínpadán. A jutalmazott kertek 90%-a bio.

Balkon kategóriában

 • Kóréné Horváth Anita (Nagykanizsa) vehette át a díjat a több emeletes házak erkélyén kis sziget módjára esztétikusan kialakított, praktikusan elrendezett konyhakertéjéért. A piarista óvodapedagógus a zöldségek mellett fűszernövényeket, virágokat is nevel nagykanizsai erkélyén.
  Kóréné Horváth Anita erkélye

Mini kert kategóriában 6 kert művelőinek adták át a díjat:

 • Lakatos Istvánnak és feleségének, Berzeviczi Ilonának a gondosan ápolt, fajgazdag ceglédi kertjükért, a biológiai termesztésért, a vetésforgó és a csepegtető öntözőrendszer alkalmazásáért. Ökörszív alakú paradicsomukra méltán lehetnek büszkék.
  Lakatos István és felesége Berzeviczi Ilona kertje

 • Farkas Gábornak és feleségének, Kovács Ilonának a gondosan kialakított kisebb kertjükért, amit fólia sátorban valósítottak meg. Haszonnövényeiket saját palántákból nevelik Egerben.
 • Hamar Gyulának és feleségének, Lajtos Máriának a hagyományos karcagi paraszt kertért, ahol az utcafronton virág, hátul veteményes és baromfi udvar található. Kertjükben a zöldségek mellett fűszer- és gyógynövények is teremnek, a veteményest esővízzel öntözik.
  Hamar Gyulának és feleségének, Lajtos Máriának karcagi kertje

  Hamar Gyulának és feleségének, Lajtos Máriának karcagi kertje

 • Matisz Emesének a hagyományos talajerő visszapótlásért, csirke és sertéstrágya használatáért. A komlóskai romantikus kertben a paradicsom között még kamilla is nő, az öntözésre a patak szolgál.
 • Szabó József és feleségének, Tóth Magdolnának a komposzton nevelt palántáikért. Munkájukat jellemzi a szép, virágos udvar, a gondosan, szakszerűen tervezett zöldséges kert, támrendszerrel ellátott kultúrák Nyírmadán.
 • Ludvig Károlynak a pilisvörösvári gondozott kertjéért, melyben a dísz- és a zöldségnövények együtt teremtik meg az összhangot. Kordonos művelésben gyümölcsfákat nevel, melyet csepegtető öntözéssel látott el.

Normál kert kategóriában 10 kert művelőinek (köztük 2 szervezetnek) nyújtották át a díjat:

 • Bartos Lászlónak és feleségének Behán Juliannának, akik csorvási kertjükben zöldséget és gyümölcsöt is termesztenek, a zöld udvart különös gonddal és szakértelemmel gondozzák.
  Bartos Lászlónak és feleségének Behán Juliannának csorvási kertje

  Bartos Lászlónak és feleségének Behán Juliannának csorvási kertje

 • Oláh Jánosné Háncs Máriának a Fonyód város szívében található udvarukért, melyben a pihenő- és a haszonkert harmonikus egységet alkot. A gyommentes kertben a kártevőket gyógynövénykivonattal tartják távol. Áfonyájuknak rendszeres talajcserével biztosítanak savanyú földet.
 • Géczi Albertnek és feleségének, Hánka Évának a karcagi kertjükben a lugasra futtatott paradicsomukért, a hálós uborka termesztéséért és sokfajta, különleges rózsáikért.
  Géczi Albert és felesége Hánka Éva kertje

 • Erdei Mónikának a kunszentmiklósi kertjéért. Mónika a rovarkártevők ellen védőnövényeket és csapdát használ, több növényt hálóval futtat körül, mulcsozást és szerves trágyázást alkalmaz a jobb termés érdekében.
 • Az Albert Gasztropince és Vinotékának, akik példaértékűen ápolt martfűi kertjükben a növények megfelelő társítására is ügyelnek, a nedvesség megtartását fanyesedékkel biztosítják. Különlegesség, hogy paradicsom főzetével is biztosítanak tápanyagot haszonnövényeiknek.
  Az Albert Gasztropince és Vinotéka kertje

  Az Albert Gasztropince és Vinotéka kertje

  Az Albert Gasztropince és Vinotéka kertje

  Az Albert Gasztropince és Vinotéka kertje

 • A Tündérkert Társasháznak, nagykanizsai permakultúrás kertjükért, a gyógynövények és kultúrnövények termesztéséért, a biológiai növényvédelemért. Kertjükben a termőföldet tőzeggel és lignittel javítják.
 • Farkas Imrének és feleségének, Tóth Piroskának a tiszaörsi rendezett udvarképért, a rendkívüli fajgazdagságért. Különleges módszerük a mélyágyás alkalmazása.
 • Szabó Évának és Gyarmati Pálnak, akik tunyogmatolcsi kertjükben különös hangsúlyt fektetnek a fűszernövények gazdag választékára. A biomódszerek igazi tárházát használják, növénytársítással, mulcsozással, csalán-, bodza-, zsurlólével locsolnak és permeteznek, az ágyások között büdöskét, körömvirágot használnak rovarirtónak.
 • Kiss Árpádnak és feleségének, Harsányi Ibolyának tyukodi kertjükért, melyet a gondozott és ápolt környezet jellemez. Különös gondot fordítanak a vetésforgóra.
 • Naggyőr Sándornak és feleségének, Lévai Erzsébetnek akik különös gonddal rendezett, gyommentes újszilvási kertjükben a paprikát fóliasátorban nevelik, annak szellőzésére kiemelt gondot fordítanak.

Zártkert 1. (zöldséges) kategóriában 4 kert művelőinek (köztük egy szervezetnek):

 • az Encsi Kertbarátkörnek, a napi rendszerességgel gondozott, fajgazdag konyhakertért. Kertjük mutatós, környezete rendezett, példát adva ezzel településük lakóinak.
  Az Encsi Kertbarátkör fajgazdag konyhakertje

 • Gyenge Jánosnak és feleségének, Farkas Máriának akik karcagi, nagy területű zöldséges-, virágos kertjüket és gyümölcsfáikat példaértékűen ápolják. A növényeket külön jelölő táblákkal látták el.
 • Törőcsik Károlynak és feleségének, Szín Máriának martfűi kertjükért, melynek különlegessége, hogy talajjavításra lótrágyát használnak vízzel hígítva, a kártevők ellen szappanoldattal védekeznek, így biztosítva jó termést családjuk számára.
 • Nagy Attilának és családjának nagykanizsai kertjükért, melyben főként saját gyűjtésű magokat vetettek. Bio módszereket alkalmaznak, kertjük igényes, jól gondozott. A lóbabot indiánsátras módszerrel nevelik.
  Nagy Attila és családja kertje

  Nagy Attila és családja kertje

  Nagy Attila és családja kertje

  Nagy Attila és családja kertje

Zártkert 2. (gyümölcsös) kategóriában 3 kert művelőinek:

 • Novotnik Mihálynak és feleségének, Gódor Juditnak a gutorföldi vegyszermentes termesztésért és a fűszernövénykertjükért. A fák korona kialakítása különösen szakszerű.
  Novotnik Mihálynak és feleségének, Gódor Juditnak kertje

 • Balla Istvánnak és fiának Balla Balázsnak, kunszentmiklósi kertjükért, melynek különlegessége az apró szemű „hegyi körte”. Szakszerűen ápolt gyümölcsfáik ellátják az egész családot.
  Balla István és fia, Balla Balázs kertje
 • Sárosi Károlynak lőrinci kertjéért, melyben jól tervezett vetésforgót használ. A növények ellenálló képességét és mikroelem ellátottságát kipermetezett alga kivonattal, valamint a gyümölcsfák közötti növénytársítással javítja.
  Sárosi Károlynak lőrinci kertje

Ilonka Mária – Kovács Szilvia
(Biokultúra 2013/5)

[felül]