2000 dec 29

A bioméhészetben az 1999. augusztus 24-i EU-rendelet szerint semmilyen antibiotikumot nem szabad használni. Így a fumagillin- és tetrán-származékot nem szabad használni a megelőzés során, csak a gyógykezelésre.

Az atkafertőzés leküzdésére engedélyezett illóolajos készítmények: Api-Life-Var, Varroacid lapka, Ascocid, Apiguard, vagy bármilyen illóolajos lap. Fontos, hogy minél több illóolajból álljon a lap összetétele, és az összetételt kétévenként változtatni kell. Az illóolajok használatánál kutatási kísérlettel bebizonyosodott, hogy a többkomponensű anyagok jobban hatnak az atkák ellen.

Az atka elleni védekezésben rá kell térni a több szer együttes használatára, mert a méhcsaládokat csak így lehet megmenteni. Így a bioméhészetben az illóolajos készítmények mellett – fiasításmentes időszakban – a szerves savakat is használni kell. Erre, külföldi tapasztalatok alapján, pontos és gyorsan kivitelezhető technológiát lehet beszerezni. A legújabb hazai kísérletek szerint a nagy arányú atkafertőzés és méhpusztulás a kevésbé fajtatiszta krajnai törzsek miatt alakult ki. Az olaszos és sárga színű, hibridizált krajnai vonalak és anyák egyedeinek az atkafertőzése tízszer erősebb, mivel az atkák az ilyen anyától származók vérét jobban kedvelik. Az atkák szúrása a bogarakon nagymértékű vérfertőzést okozott, aminek következménye a nagy elhullás.

A vérfertőzést okozhatta az APV vírus is. A fertőzött méhek kirepültek, de a kaptárba már nem tudtak visszatérni. Már egy atkaszúrás is pusztulást okoz. Több helyen a téli időszakban is mozgást észleltek, a bogarak a fagyos idő ellenére kirepültek a kaptárból. Igaz, több laboratóriumi vizsgálatnál megfigyelhető volt a magas nozéma spóra jelenléte és több méhészetben komoly családpusztulást okozott.

A Mecseki Bioméz Marketing Szövetkezet dr. Szalay László tanár úr receptje alapján olyan típusú illóolajos lapot gyártat a tagok részére – kísérleti célból –, amely megfelel a bioméhészet feltételrendszerének.

A bioméhészetben a költésmeszesedés ellen használható szerek a következők: Illosorb-800 zeolitos készítmény; Zümmi-büfé zeolitos készítmény, ásványi anyag; Zeoflorin zeolitos készítmény; Méhpatika tápszer; Zeodray-85 zeolitos készítmény. Ezen készítmények Magyarországon beszerezhetők. Jó hatásfokúak és a méhek nagyon kedvelik.

Vass János
bioméhész
(Biokultúra 2000/6)

 

[felül]