A biovilág hírei

Nyitott, de szkeptikus a hazai agrártársadalom

Sok még a tévhit a biogazdálkodás körül Friss kutatásban vizsgálta a hazai agrárszakemberek biotermeléssel kapcsolatos hozzáállását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Az elemzést az tette időszerűvé, hogy Magyarország Kormánya új pályázatot hirdetett meg az Unió terveivel összhangban, amely szerint 2030-ig 25%-ra kell emelni az ökológiailag művelt területek arányát. Ez nagy kihívást, de egyben lehetőséget is […]

A biovilág hírei, Biogazdálkodás

25 év a biogazdálkodás szolgálatában

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. idén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A születésnapi ünnepségünket Balmazújvárosban a Virágoskúti Rózsakert Biocsárdában tartottuk, mely méltó helyszíne volt az eseménynek. A kiváló konyhától és Hubai család meglepetés tortájától elállt a szavunk.

A biovilág hírei

Biofordulat és menzareform Ausztriában

Ausztriában 2018 végén döntés született a burgenlandi tartományban működő menzák megreformálásáról. Az eredeti célkitűzés az volt, hogy az óvodákban és az iskolákban 2021-ig 50%-ra kell növelni a bio élelmiszerek arányát. A kitűzött célt napjainkra sikerült elérni, sőt, helyenként meg is haladni.

A biovilág hírei

Boldog állatok, egészséges hús

Az élelmiszer-ellátási láncok minősége, a fenntartható gazdálkodás egyre inkább előtérbe kerül Európában az EU „Farm to fork” stratégiájának kulcsfontosságú elemeként. Ma már széles körben ismert tény, hogy az állatjólét közvetlen kapcsolatban áll a haszonállatok egészségével, ezáltal az általunk fogyasztott ételek minőségével is.

A biovilág hírei

Megnyílt a Dobosi Birtokközpont

Páratlan helyi összefogás eredményeként, közösségi finanszírozás segítségével a tavalyi ősz folyamán a Balaton-felvidéken, a Nivegy-völgy apró falvainak egyikén, Szentantalfán megnyitotta kapuit a Dobosi Birtokközpont. A Dobosi család immáron húsz éve dédelgetett terveinek megvalósítását mintegy 90, törzsvásárlói és baráti körből érkező támogató segítette, összesen mintegy 16 millió forinttal.

A biovilág hírei

Parlagfű-olajosbogár felmérés

A parlagfű elleni hagyományos eszközökkel történő védekezéssel szemben egyre inkább igény van a biológiai védekezésre is. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül egy bogár, az úgynevezett parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa).

A biovilág hírei

Forma-1 és biogazdálkodás

A Forma-1 négyszeres világbajnoka, a német nemzetiségű Sebastian Vettel elárulta, hogy a tavalyi lezárások során felszabadult idejében szakmai gyakorlatot teljesített, melynek célja, hogy többet tudjon meg az ökológiai gazdálkodásról.

A biovilág hírei