A biovilág hírei

Mi lesz a jövőben a hús?

Manapság egyre több szó esik a világ húsfogyasztásának jövőbeni várható alakulásáról. Az elmúlt húsz év adatai alapján a húsfogyasztás több mint a kétszeresére növekedett és egyes előrejelzések szerint még további jelentős növekedés várható. Ez azt jelenti, hogy globálisan azzal a kihívással kell szembenéznünk, hogy elegendő fehérjét kell termelnünk a Föld közössége táplálásának biztosításához. Az esetleges […]

A biovilág hírei

Egyre egészségesebb étrendet követnek a magyarok

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján megállapítható, hogy a magyar lakosság étkezési szokásai egyre inkább az egészséges táplálkozás irányába mozdulnak el. Az elmúlt tíz évben a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek iránti fogyasztói kereslet jelentősen megemelkedett. Számadatokkal kifejezve: egy átlagos magyar fogyasztó 2010-ben évi 37,8 kilogramm gyümölcsöt és 48,1 kilogramm zöldséget fogyasztott. 2020-ra ez a mennyiség […]

A biovilág hírei

Lehet-e bio a só?

Az EU Bizottság már jó ideje foglalkozik a só ökológiai tanúsításának kérdésével. Az ökológiai szabályozás keretein belül a só jelenleg nem mezőgazdasági eredetű összetevőnek számít, ez azt jelenti, hogy nem lehet tanúsítani. Kivételt csak azok az esetek jelentenek, ha a só tanúsított ökológiai összetevőket, például bio gyógynövénysót tartalmaz. Mivel azonban egy nagyon fontos összetevőről van […]

A biovilág hírei

Elismerésben részesült a magyar agrármérnök

Az Egyetem Diplomaátadó Ünnepségén a hazai agro-bio­diver­zitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Gyulai Ferenc, az MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) professor emeritusa, az agro-biodiverzitás történeti forrásainak kutatója és oktatója, itthon és nemzetközileg is kimagasló érdemeket szerzett agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök kapta, az immár hetedik alkalommal odaítélt Jánossy Andor-díjat.

A biovilág hírei

Új szerves trágyakészítmény a hazai piacon

A dél-alföldi Gyulán működő Körös-Maros Biofarm Kft., Magyarország egyik legnagyobb biotej-termelő gazdasága egy új szerves trágyakészítményt fejlesztett ki, melynek lényege a hosszan elnyúló tápanyag-felszívódás. A három éven át tartó, mintegy 135 millió Ft költségvetésű, európai uniós támogatásban is részesült kutatás-fejlesztési projekt a Szegedi Biológiai Kutatóintézet és a kecskeméti Agrogeo Kft. szakembereinek együttműködésével zajlott.

A biovilág hírei

Nulla százalékos áfa a zöldség- és gyümölcsfélékre?

Az elmúlt év decemberében az Európai Unió pénzügyminiszterei elfogadták az általános forgalmi adóra vonatkozó direktíva új szövegtervezetét, mely még szavazásra kerül az Európai Parlamentben, majd a Bizottság formális jóváhagyása is szükséges. Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, úgy már ez év első felében hatályba léphet az új szabályozás, vagyis az uniós tagállamok több termékkör vonatkozásában is […]

A biovilág hírei

A BioFach 2022 júliusában kerül megrendezésre

A BioFach és a Vivaness – a bioélelmiszerek és a natúrkozmetikumok nemzetközi szakvására – legutóbb 2020-ban került megrendezésre a németországi Nürnbergben. A vásárpáros 2022-ben a szokásos februári időpont helyett júliusban kerül megrendezésre a koronavírus omikron változatának jelenlegi gyors terjedése miatt. A szervezők szerint a legtöbb kiállító beleegyezett az új időpontba. Az ökológiai szektor szereplői ezúttal 2022. […]

A biovilág hírei

A kincset érő hagyma

A hagymafélék hatásának dicsérete sokezer éve töretlen. A közelgő téli időszakban figyelmünk kiemelten feléjük irányul, jóllehet egész évben hozzáférhetőek és kedvező egészségügyi hatásaik miatt szívesen fogyasztjuk.

A biovilág hírei