A biovilág hírei

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni

2021-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével újra meghirdeti az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy megméretnék magukat.

A biovilág hírei

A robotika lehetséges térnyerése a gyomirtásban

Clint Brauer gazdasága Kanadában egy mesebeli farm ötezerötszáz négyzetméternyi zöldségtermesztő üvegházzal, helyi családok számára tartott, az önellátó élelmiszertermelés gyakorlatát bemutató tanfolyamokkal, több, mint száz juhval, egy lámával, valamint tíz, akkumulátoros robottal.

A biovilág hírei

Kampány a vegán táplálkozás mellett

Kiskereskedők az új év vegán kezdetét népszerűsítették a Veganuary, magyarul Vegán Január kampányban. A Veganuary kezdeményezés nyolcadik alkalommal hívta fel az emberek figyelmét világszerte, hogy január folyamán vegán módon étkezzenek.

A biovilág hírei

Elrajtolt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével 2021. évben negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok […]

A biovilág hírei

A peszticid mérgezések világszinten drámai emelkedést mutatnak

Egy, a közelmúltban közzétett átfogó tanulmány arról számol be, hogy a termelő gazdaságokban bekövetkezett, peszticidek okozta mérgezések száma világszerte drámai mértékű növekedést mutat a legutóbbi, 30 évvel ezelőtti globális szintű felmérés óta. A világ minden országában rendelkezésre álló mérgezési adatok értékelése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy évente mintegy 385 millió akut mérgezés […]

A biovilág hírei

Veszélyeztetett fajokat károsíthatnak a herbicidek

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency, EPA) átfogó felülvizsgálat alá helyezi a kukorica- és cirokföldeken a füvek és gyomok elpusztítására általánosan használt herbicid, az atrazin alkalmazásának gyakorlatát, mivel bizonyíthatóan káros hatást gyakorol a veszélyeztetett fajokra is. Az Európai Unió teljes területén szerencsére már betiltott szer hatásainak kitett fajok pontos száma nem ismert, több környezetvédelmi […]

A biovilág hírei

A Bt toxint tartalmazó génmódosított növények veszélyei

A Monsanto adatai szerint a géntechnológiai eljárással módosított (GE) növényekben található Bt fehérjék sokkal mérgezőbbnek bizonyulnak, mint a természetes Bt toxinok. Már harminc éve annak, amikor 1990-ben a Monsanto első alkalommal kimutatta, hogy ha például szójából, gyapotból és kukoricából származó növényi anyaggal keverjük, akkor a Bt fehérjék toxicitása akár hússzorosára is emelkedhet. Ez a jelenség […]

A biovilág hírei

676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól

A Kormány a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 198. § (1) bekezdés 23. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: § E rendeletet a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) szerint lefolytatott olyan közbeszerzési eljárásokra kell alkalmazni, amelyek tárgya közétkeztetési szolgáltatás […]

A biovilág hírei

A földrajzi árujelzők jelentősége és a termelői közösségek szerepe

Az Európai Unió által elismert földrajzi árujelzőki több mint háromezer termék – élelmiszer, mezőgazdasági termék, szeszes ital, borászati termék és ízesített borászati termék – nevét védik. Az oltalom alatt álló földrajzi nevek azt jelzik, hogy a termék egy adott helyről, vagy régióból származik, és különleges minőségét, hírnevét, vagy egyéb jellemzőjét a földrajzi eredetének köszönheti. A […]

A biovilág hírei

A hazai fogolyállomány megmentéséért

Sok más madárfajhoz hasonlóan, mára őshonos madarunk, a fogoly is a kipusztulás szélére került. A kialakult végveszélyért számos tényező tehető felelőssé. Az apróvadfajok állományának rohamos hanyatlását elsősorban a nagy kiterjedésű mezőgazdasági monokultúrák terjeszkedése idézte elő.

A biovilág hírei